Glaucom

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier.

Ce simptome ai în caz de glaucom?

Glaucomul nu cauzează de obicei niciun simptom. Tinde să se dezvolte lent pe parcursul a mulți ani și afectează mai întâi vederea periferică (marginile vederii). Din acest motiv, mulți oameni nu-și dau seama că au glaucom și adesea este diagnosticat numai în timpul unui consult oftalmologic de rutină. Dacă observați simptome, acestea pot include:

 • observarea de halouri în jurul punctelor luminoase
 • pierderea vederii
 • ochi roșii
 • durere oculară
 • îngustarea câmpului vizual (vedere în tunel)

Ambii ochi sunt de obicei afectați, deși poate fi mai grav doar la un ochi. Ocazional, glaucomul se poate dezvolta brusc și poate provoca:

 • dureri intense de ochi
 • greață și vărsături
 • un ochi roșu
 • durere de cap
 • sensibilitate în jurul ochilor
 • halouri în jurul luminilor
 • vedere neclară

Pentru că pierderea vederii cauzată de glaucom este ireversibilă, indiferent de stadiul bolii, este foarte important controlul oftalmologic complet regulat, care include măsurarea presiunii intraoculare, astfel încât diagnosticul să fie pus în fazele incipiente ale bolii și medicul să poată recomandă o schemă de tratament adecvată.

Care sunt factorii de risc pentru glaucom?

Glaucomul poate apărea din mai multe motive. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de o creștere a presiunii la nivelul ochiului atunci când lichidul nu este în măsură să se scurgă corect. Această creștere a presiunii dăunează apoi nervului care leagă ochiul de creier (nervul optic). De multe ori nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, deși anumite lucruri pot crește riscul, inclusiv:

 • vârsta – peste 60 de ani glaucomul devine mai frecvent
 • istoricul familiei dvs. – este mai probabil să dezvoltați glaucom dacă aveți un părinte sau un frate cu această afecțiune
 • alte afecțiuni medicale – cum ar fi miopia, miopia și diabetul
 • existența unor afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare
 • hipertensiunea sau hipotensiunea arterială
 • corneea mai subțire în centru
 • miopia severă sau hipermetropia
 • traumele suferite la unul sau la ambii ochi, inclusiv anumite intervenții chirurgicale
 • folosirea timp îndelungat a unor medicamente pe bază de corticosteroizi, în special picături de ochi

Cum poate fi prevenită apariția glaucomului?

Nu este foarte clar dacă se poate face ceva pentru prevenirea glaucomului, dar efectuarea de consultații oftalmologice regulate asigură un grad ridicat de prevenție, iar glaucomul poate fi diagnosticat timpuriu. Alte recomandări sunt:

 • Purtarea de ochelari de protecție atunci când lucrați într-un mediu care vă pune vederea în pericol
 • Consult oftalmologic regulat
 • Respectarea indicațiilor medicului oftalmolog și a tratamentelor oftalmologice prescrise
 • Un stil de viață activ și sănătos
 • Aveți în vedere factorii genetici de risc

Ce tipuri de glaucom există?

Glaucomul cu unghi deschis – cea mai întâlnită formă a bolii, iar simptomele nu apar decât în momentul pierderii vederii. Cauza principală ar putea să fie creșterea presiunii intraoculare, care va afecta nervul optic.

Glaucomul cu unghi închis – această formă a bolii apare în momentul în care unghiul format de iris și de cornee formează un blocaj, iar umoarea apoasă nu mai poate circula în mod corespunzător. Boala se poate dezvolta brusc sau în timp. Formele acute reprezintă o urgență medicală, deoarece netratate la timp pot duce la orbire într-un ritm accelerat.

Glaucomul cu tensiune normală – în acest caz, nervul optic se degradează chiar daca presiunea intraoculară este normală. Cauzele nu sunt clar definite, însă s-au descoperit o serie de legături care vizează factorul genetic și moștenirea ereditară.

Glaucomul pigmentar – această formă apare atunci când pigmentul din iris se desprinde și blochează canalul de drenaj ocular. Simptomele care te pot duce cu gândul la această afecțiune sunt: vederea încețoșată și halouri în jurul zonelor luminate.

Glaucomul la copiieste posibil ca afecțiunea fie prezentă la copii, încă din primele zile de viață. De asemenea, se poate dezvolta în timp, din pricina blocării canalului de drenaj pentru nervul optic.

Ce metode de tratament există pentru glaucom?

Afectarea cauzată de glaucom nu este reversibilă. Dar tratamentul și controalele regulate pot ajuta la încetinirea sau prevenirea pierderii vederii, mai ales dacă depistați boala în stadiile incipiente.

Glaucomul este tratat prin scăderea presiunii ochilor (presiune intraoculară). În funcție de cazul dvs., opțiunile pot include picături pentru ochi, medicamente orale, tratament cu laser, intervenții chirurgicale sau o combinație a acestora.

Tratamentul medicamentos cu picături

Tratamentul pentru glaucom începe adesea cu picături pentru ochi. Acestea pot ajuta la scăderea presiunii oculare prin îmbunătățirea modului în care se scurge lichidul din ochi sau prin scăderea cantității de lichid pe care o produce ochiul. În funcție de cât de mică trebuie să fie presiunea ochilor, este posibil să fie necesară ajustarea dozajului.

Medicamente orale

Dacă picăturile oculare singure nu scad presiunea ochilor la nivelul dorit, medicul vă poate prescrie și un medicament oral, de obicei un inhibitor al anhidrazei carbonice. Efectele secundare posibile includ urinare frecventă, furnicături la degete și degetele de la picioare, depresie, stomac deranjat și pietre la rinichi.

Chirurgie și alte terapii

Următoarele tehnici sunt menite să îmbunătățească drenajul fluidului în ochi, reducând astfel presiunea:

 • Terapia cu laser. Trabeculoplastia cu laser este o opțiune dacă aveți glaucom cu unghi deschis. Se face în clinicile noastre. Medicul folosește un mic fascicul laser pentru a deschide canale înfundate în rețeaua trabeculară. Poate dura câteva săptămâni până când efectul complet al acestei proceduri devine evident.
 • Chirurgie de filtrare. Cu o procedură chirurgicală numită trabeculectomie, chirurgul creează o deschidere în albul ochiului (sclera) și îndepărtează o parte din rețeaua trabeculară.
 • Tuburi de drenaj. În această procedură, chirurgul introduce un șunt mic de tub în ochi pentru a scurge excesul de lichid pentru a reduce presiunea ochilor.
 • Chirurgie minimă invazivă a glaucomului. Medicul vă poate sugera o procedură MIGS pentru a vă reduce presiunea ochilor. Aceste proceduri necesită, în general, mai puține îngrijiri postoperatorii imediate și prezintă un risc mai mic decât trabeculectomia sau instalarea unui dispozitiv de drenaj.

Tratarea glaucomului acut cu unghi închis

Glaucomul acut cu unghi închis este o urgență medicală, poate evolua rapid în atac de glaucom. Dacă sunteți diagnosticat cu această afecțiune, veți avea nevoie de tratament urgent pentru a reduce presiunea din ochi. Acest lucru va necesita, în general, atât medicamente, cât și laser sau alte proceduri chirurgicale.

Este posibil să aveți nevoie de o procedură numită iridotomie periferică cu laser, în care medicul creează o mică deschidere în irisul dvs. cu ajutorul unui laser. Acest lucru permite fluidului (umorului apos) să curgă prin el, ameliorând presiunea ochilor.

Referinte:

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Anizocoria e o problemă temporară și inofensivă de cele mai multe ori. Totuși, poate semnala și o leziune sau infecție în organism. Află mai multe.

Pupilele dilatate sunt normale în situații de lumină redusă. Midriaza în schimb, poate semnala o leziune oculară sau o altă problemă mai gravă la nivelul creierului. Află mai multe.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Nistagmusul este afecțiunea oftalmologică în care ochii fac mișcări repetitive și necontrolate. Descoperă și alte simptome și opțiuni de tratament.

Discromatopsia, întâlnită și sub denumirea de discromatie, este un termen general care se referă la diverse tulburări ale vederii caracterizate prin deficiența în percepția culorilor.

„Musculițele zburătoare” sunt, de cele mai multe ori, inofensive și reprezintă o etapă normală în procesul de îmbătrânire. Află care sunt cauzele și cum poți diminua simptomele.

Alergiile oculare apar ca reacție a organismului la un alergen, provocând inflamație și mâncărimi la nivelul ochilor. Cele mai frecvente alergii oculare sunt cele sezoniere.

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Senzația de „ochi uscați” sau „ochi obosiți” se găsește, în termeni medicali, sub numele de „keratoconjunctivită uscată” sau „xeroftalmie”, și se referă la o disfuncție a filmului lacrimal.

Strabismul, cunoscut și sub numele de „vedere cruciș” sau „privire încrucișată”, e afecțiunea oftalmologică în care axa vizuală a ochilor nu este aliniată. Astfel, unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix. 

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Aceasta se poate întâlni atât la adulți, cât și la copii sau bebeluși.

Șalazionul se manifestă prin inflamarea pleoapei superioare sau inferioare. E una dintre afecțiunile oftalmologice frecvent întâlnite, și apare în momentul în care secreția glandelor sebacee de la nivelul ochiului e blocată. Șalazionul mai poate fi întâlnit și sub numele de „chalazion”.

Degenerescența maculară presupune deteriorarea maculei și, implicit, a calității vederii centrale. Această boală nu afectează și vederea periferică, deci nu poate duce la orbire completă.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.