Presbiopia

Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care este caracterizată de scăderea vederii la apropiere. Apare de obicei în jurul vârstei de 40 de ani.

Ce simptome aveți în caz de presbiopie?

Primul simptom și cel mai clar pentru presbiopie, odată ce ați depășit vârsta de 40 ani, este nevoia de a îndepărta obiectele ținute aproape, pentru a vedea bine (carte, telefon, lucru manual, etc).

Dar sunt și alte simptome care pot indica apariția presbiopiei, cum ar fi:

  • dificultăți de citire a literelor mici, cum ar fi pe telefon, în ziare sau reviste
  • dificultate în menținerea focalizării clare la citire
  • ochi obosiți și încordați la citirea pe perioade lungi
  • durere de cap după o perioadă de concentrare vizuală pe obiecte aproape

Presbiopia este văzută ca un semn al îmbătrânirii, mulți pacienți fiind reticenți în a recunoaște că văd cu dificultate. Totuși, este recomandat ca de la primele semne, să vă prezentați la medicul oftalmolog pentru consult.

Care sunt factorii de risc pentru a dezvolta presbiopie?

Înaintarea în vârstă este cauza principală a presbiopiei. Gradul de afectare și evoluția presbiopiei depind exclusiv de fiecare pacient în parte, de rapiditatea cu care cristalinul propriu își pierde din elasticitate. Factorii genetici, alimentația, starea generală de sănătate și existenta altor afecțiuni sistemice sau oftalmologice pot influența evoluția presbiopiei, dar într-un grad mai redus decât în cazul altor afecțiuni oftalmologice. În general, persoanele care trăiesc și lucrează în medii cu grad redus de iluminare vor necesita mai devreme ochelari de vedere decât cei care lucrează în aer liber și în condiții de lumină bună.

Cum poate fi prevenită presbiopia?

Presbiopia nu poate fi prevenită, însă puteți înlătura efectele acesteia mai devreme, prin diagnostic timpuriu și corecție prin ochelari sau chirurgical.

Ce metode de tratament exista pentru presbiopie?

Există mai multe metode pentru tratarea presbiopiei, cea mai utilizată fiind purtarea ochelarilor de vedere cu dioptrii pentru apropiere. Există însă și variante chirurgicale, cum ar fi operația cu implant de cristalin sau operația laser Presbyond, unică în lume și singura operație laser dedicată presbiopiei.

Presbyond
Operația Presbyond Laser Blended Vision presupune operarea diferențiată a ochilor. Este o tehnologie dezvoltată de către medicul Dan Reinstein, specialist în operații laser refractive, din UK.

Presbyond folosește laserul Excimer, pentru a modela corneea. Ochii sunt operați diferențiat, pentru a vedea bine la distanțe diferite, unul la apropiere (ochiul dominant), celălalt la depărtare și intermediar (ochiul nedominant), iar prin suprapunere, pacientul va vedea bine la toate distanțele.

Este important să rețineți că PRESBYOND abordează simptomele presbiopiei (adică probleme de vedere asupra obiectelor apropiate) și nu cauza (adică procesul natural de îmbătrânire a cristalinului din ochi). Prin urmare, puteți încetini efectele îmbătrânirii ochilor, dar nu le puteți opri complet.

PRESBYOND Laser oferă un pas intermediar sigur și eficient pentru pacienții cu presbiopie. Mai mult, datele din studii sugerează că acuitatea vizuală (șansa de a vedea 20/20 la distanță) după PRESBYOND (99%) este mai bună decât după înlocuirea cristalinului (90,9%).

Procedura este nedureroasă, deși uneori se poate observa o senzație de presiune asupra ochilor. De obicei durează 5-10 minute pentru fiecare ochi și aproximativ 30 de minute pentru întreaga procedură.

Tratamentul cu Presbyond laser este recomandat persoanelor cu vârsta peste 40 ani, care suferă de presbiopie, pentru care operația clasică cu laser nu mai este recomandată.

Operația cu implant de cristalin
Presbiopia poate fi eliminată și cu ajutorul operației de înlocuire cristalin.
Operația de înlocuire cristalin în scop refractiv, este o opțiune mai bună pentru persoanele cu presbiopie.

Înlocuirea cristalinului în scop refractiv (RLE) înlocuiește cristalinul ochiului cu unul intraocular artificial, pentru a corecta eroarea de refracție și pentru a obține focalizarea mai clară, reducându-vă nevoia de a purta ochelari de lectură sau bifocali.

Pentru pacienții cu presbiopie sunt recomandate cristalinele bifocale sau trifocale.
Cristaline bifocale. Un obiectiv bifocal oferă o viziune clară la 2 distanțe. Au corecție bifocală încorporată, oferind o viziune clară la distanță atunci când ochiul privește direct în față, permițând în același timp claritatea obiectelor din apropiere. Varianteșe EDOF oferă o vedere chiar mai bună la distanță, oferind o mai bună independență față de ochelari.

Multifocale. Aceste cristaline sunt cele mai avansate și performante, oferind independență completă față de ochelari. Oferă o vedere bună la apropiere, distanță, dar și intermediar, eliminând astfel complet nevoia de ochelari. Este alegerea de primă intenție a pacienților care doresc îndepărtarea dioptriilor pentru a scăpa de ochelari.

Cristalinele sunt personalizate pentru fiecare ochi în parte, în funcție de parametri fiecăruia și dioptrii.

Ochelari și lentile de contact
Prescrierea de ochelari de vedere – soluția cea mai la indemană pentru corectarea vederii rămâne, în continuare, purtarea unei perechi de ochelari. Lentilele sunt prescrise de către specialist, în urma unui control. Dezavantajul acestei opțiuni este necesitatea de a purta permanent ochelari și imposibilitatea de a desfășura o serie de activități.
Lentilele de contact – opțiunea este eficientă mai ales în cazul în care nu se mai dorește purtarea de ochelari din rațiuni pur estetice. În acest caz, este important modul în care se aplică lentilele, dar și cum sunt păstrate, peste noapte, într-un mediu steril, folosind o soluție specifică.

 

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Dacriocistita reprezintă o obstrucție la nivelul canalului lacrimo-nazal, ce provoacă inflamație și infecție. Află cum se tratează.

Iridoclicita e o formă de uvee anterioară și reprezintă inflamarea irisului și a corpului ciliar. Află cum se tratează.

Edemul papilar apare ca urmare a hipertensiunii intracraniene. Netratat la timp, urmările pot fi periculoase. Află mai multe.

Anizocoria e o problemă temporară și inofensivă de cele mai multe ori. Totuși, poate semnala și o leziune sau infecție în organism. Află mai multe.

Pupilele dilatate sunt normale în situații de lumină redusă. Midriaza în schimb, poate semnala o leziune oculară sau o altă problemă mai gravă la nivelul creierului. Află mai multe.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Nistagmusul este afecțiunea oftalmologică în care ochii fac mișcări repetitive și necontrolate. Descoperă și alte simptome și opțiuni de tratament.

Discromatopsia, întâlnită și sub denumirea de discromatie, este un termen general care se referă la diverse tulburări ale vederii caracterizate prin deficiența în percepția culorilor.

„Musculițele zburătoare” sunt, de cele mai multe ori, inofensive și reprezintă o etapă normală în procesul de îmbătrânire. Află care sunt cauzele și cum poți diminua simptomele.

Alergiile oculare apar ca reacție a organismului la un alergen, provocând inflamație și mâncărimi la nivelul ochilor. Cele mai frecvente alergii oculare sunt cele sezoniere.

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Senzația de „ochi uscați” sau „ochi obosiți” se găsește, în termeni medicali, sub numele de „keratoconjunctivită uscată” sau „xeroftalmie”, și se referă la o disfuncție a filmului lacrimal.

Strabismul, cunoscut și sub numele de „vedere cruciș” sau „privire încrucișată”, e afecțiunea oftalmologică în care axa vizuală a ochilor nu este aliniată. Astfel, unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix. 

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.