Ce este presbiopia?
Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care este caracterizată de scăderea vederii la apropiere. Apare de obicei în jurul vârstei de 40 de ani. Motivul este acela că ochiul își pierde elasticitatea, și determină scăderea puterii de acomodație a ochiului. Acest lucru face dificilă vederea la apropiere (citit, scris, telefon etc).
Presbiopia nu poate fi evitată. Toate persoanele ajung în acest punct, de unde vederea începe să scadă. Vârsta efectivă diferă de la caz la caz, în funcție de factori genetici, alimentație, stil de viață, etc. Totuși, toate persoanele vor avea la un moment dat nevoie de ochelari pentru apropiere.
Puterea dioptrică a cristalinului depinde de elasticitatea acestuia. Practic, cristalinul își modifică forma în funcție de distanța la care privim. Odată cu înaintarea în vârstă, această elasticitate scade, deci și capacitatea cristalinului de a-și modifica puterea dioptrică. Vederea la distanță se poate să nu aibă deloc de suferit în prima fază, fiind afectată doar vederea la apropiere. La unii pacienți, presbiopia devine atât de avansată încât afectează și vederea la distanță și constată că, pentru prima dată în viață, trebuie să poarte ochelari pentru a-și corecta vederea la distanță, de exemplu atunci când conduc mașina.
Termenul „presbiopie” vine din limba latină, însemnând „ochi bătrân”.
Ce simptome aveți în caz de presbiopie?
Primul simptom și cel mai clar pentru presbiopie, odată ce ați depășit vârsta de 40 ani, este nevoia de a îndepărta obiectele ținute aproape, pentru a vedea bine (carte, telefon, lucru manual, etc).
Dar sunt și alte simptome care pot indica apariția presbiopiei, cum ar fi:
- dificultăți de citire a literelor mici, cum ar fi pe telefon, în ziare sau reviste
- dificultate în menținerea focalizării clare la citire
- ochi obosiți și încordați la citirea pe perioade lungi
- durere de cap după o perioadă de concentrare vizuală pe obiecte aproape
Presbiopia este văzută ca un semn al îmbătrânirii, mulți pacienți fiind reticenți în a recunoaște că văd cu dificultate. Totuși, este recomandat ca de la primele semne, să vă prezentați la medicul oftalmolog pentru consult.
Care sunt factorii de risc pentru a dezvolta presbiopie?
Înaintarea în vârstă este cauza principală a presbiopiei. Gradul de afectare și evoluția presbiopiei depind exclusiv de fiecare pacient în parte, de rapiditatea cu care cristalinul propriu își pierde din elasticitate. Factorii genetici, alimentația, starea generală de sănătate și existenta altor afecțiuni sistemice sau oftalmologice pot influența evoluția presbiopiei, dar într-un grad mai redus decât în cazul altor afecțiuni oftalmologice. În general, persoanele care trăiesc și lucrează în medii cu grad redus de iluminare vor necesita mai devreme ochelari de vedere decât cei care lucrează în aer liber și în condiții de lumină bună.
Cum poate fi prevenită presbiopia?
Presbiopia nu poate fi prevenită, însă puteți înlătura efectele acesteia mai devreme, prin diagnostic timpuriu și corecție prin ochelari sau chirurgical.
Ce metode de tratament exista pentru presbiopie?
Există mai multe metode pentru tratarea presbiopiei, cea mai utilizată fiind purtarea ochelarilor de vedere cu dioptrii pentru apropiere. Există însă și variante chirurgicale, cum ar fi operația cu implant de cristalin sau operația laser Presbyond, unică în lume și singura operație laser dedicată presbiopiei.
Presbyond
Operația Presbyond Laser Blended Vision presupune operarea diferențiată a ochilor. Este o tehnologie dezvoltată de către medicul Dan Reinstein, specialist în operații laser refractive, din UK.
Presbyond folosește laserul Excimer, pentru a modela corneea. Ochii sunt operați diferențiat, pentru a vedea bine la distanțe diferite, unul la apropiere (ochiul dominant), celălalt la depărtare și intermediar (ochiul nedominant), iar prin suprapunere, pacientul va vedea bine la toate distanțele.
Este important să rețineți că PRESBYOND abordează simptomele presbiopiei (adică probleme de vedere asupra obiectelor apropiate) și nu cauza (adică procesul natural de îmbătrânire a cristalinului din ochi). Prin urmare, puteți încetini efectele îmbătrânirii ochilor, dar nu le puteți opri complet.
PRESBYOND Laser oferă un pas intermediar sigur și eficient pentru pacienții cu presbiopie. Mai mult, datele din studii sugerează că acuitatea vizuală (șansa de a vedea 20/20 la distanță) după PRESBYOND (99%) este mai bună decât după înlocuirea cristalinului (90,9%).
Procedura este nedureroasă, deși uneori se poate observa o senzație de presiune asupra ochilor. De obicei durează 5-10 minute pentru fiecare ochi și aproximativ 30 de minute pentru întreaga procedură.
Tratamentul cu Presbyond laser este recomandat persoanelor cu vârsta peste 40 ani, care suferă de presbiopie, pentru care operația clasică cu laser nu mai este recomandată.
Operația cu implant de cristalin
Presbiopia poate fi eliminată și cu ajutorul operației de înlocuire cristalin.
Operația de înlocuire cristalin în scop refractiv, este o opțiune mai bună pentru persoanele cu presbiopie.
Înlocuirea cristalinului în scop refractiv (RLE) înlocuiește cristalinul ochiului cu unul intraocular artificial, pentru a corecta eroarea de refracție și pentru a obține focalizarea mai clară, reducându-vă nevoia de a purta ochelari de lectură sau bifocali.
Pentru pacienții cu presbiopie sunt recomandate cristalinele bifocale sau trifocale.
Cristaline bifocale. Un obiectiv bifocal oferă o viziune clară la 2 distanțe. Au corecție bifocală încorporată, oferind o viziune clară la distanță atunci când ochiul privește direct în față, permițând în același timp claritatea obiectelor din apropiere. Varianteșe EDOF oferă o vedere chiar mai bună la distanță, oferind o mai bună independență față de ochelari.
Multifocale. Aceste cristaline sunt cele mai avansate și performante, oferind independență completă față de ochelari. Oferă o vedere bună la apropiere, distanță, dar și intermediar, eliminând astfel complet nevoia de ochelari. Este alegerea de primă intenție a pacienților care doresc îndepărtarea dioptriilor pentru a scăpa de ochelari.
Cristalinele sunt personalizate pentru fiecare ochi în parte, în funcție de parametri fiecăruia și dioptrii.
Ochelari și lentile de contact
Prescrierea de ochelari de vedere – soluția cea mai la indemană pentru corectarea vederii rămâne, în continuare, purtarea unei perechi de ochelari. Lentilele sunt prescrise de către specialist, în urma unui control. Dezavantajul acestei opțiuni este necesitatea de a purta permanent ochelari și imposibilitatea de a desfășura o serie de activități.
Lentilele de contact – opțiunea este eficientă mai ales în cazul în care nu se mai dorește purtarea de ochelari din rațiuni pur estetice. În acest caz, este important modul în care se aplică lentilele, dar și cum sunt păstrate, peste noapte, într-un mediu steril, folosind o soluție specifică.