Consultatii
Controlul oftalmologic presupune o serie de proceduri realizate de medicul specialist, pentru a stabili calitatea vederii pacientului. Pentru a beneficia de o consultație oftalmologică în clinicile Dr. Holhoș, aveți nevoie de o programare în prealabil. Aceasta se poate face telefonic sau completând formularul de pe site. Se recomandă respectarea programării stabilite, pentru a evita un decalaj orar.
Consultul oftalmologic de bază cuprinde o serie de proceduri, începând cu discuția cu medicul oftalmolog, recomandarea și interpretarea investigațiilor de specialitate și diagnosticul final, alături de scrisoarea medicală.
Controlul post-operator se realizează la intervale de timp prestabilite, după intervențiile chirurgicale.
Control postoperator cataractă – se efectuează la 45 zile după intervenție, și include acuitate vizuală, tonometrie oculară și fund de ochi.
Consultațiile pediatrice se adresează tuturor grupelor de vârstă, de la nou născut, până la 18 ani. Există metode specifice și aparatură performantă adecvate vârstei și nivelului de colaborare al copilului.
Care sunt actele necesare pentru o consultație oftalmologică?
Actele necesare pentru un control oftalmologic într-una dintre clinicile Dr. Holhoș, variază în funcție de vârstă.
- Pacienții cu vârste sub 14 ani trebuie să se prezinte cu certificatul de naștere.
- Pacienții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au nevoie de cartea de identitate.
- Pacienți cu vârste de peste 18 ani pot arăta cartea de identitate sau pașaportul.
Acestea sunt necesare pentru că fișa pacientului este un act medico-legal. Certificatul de naștere, cartea de identitate sau pașaportul sunt folosite pentru a verifica datele de pe fișă în cazul în care sunteți deja pacientul nostru, sau pentru a completa o fișă nouă.
Totodată, specialiștii din rețeaua Dr. Holhoș mai recomandă:
- Să aduceți cu dumneavoastră ochelarii de vedere (dacă purtați), împreună cu plicul sau prescripția acestora. Aceștia vor fi măsurați.
- Să înlăturați machiajului înaintea controlului oftalmologic.
- Să nu veniți cu autoturismul personal, astfel încât să fiți nevoit să conduceți după control. Picăturile de dilatare puse în ochi în timpul consultației provoacă vedere în ceață. Efectul poate persista până la 3 ore.
Cât de des ar trebui să mergeți la control?
Echipa Dr. Holhoș recomandă efectuarea unui consult oftalmologic o dată la 2 ani, până la vârsta de 60 de ani. Mai apoi, se recomandă efectuarea unui consult oftalmologic anual.
Ar trebui să mergeți la o consultație oftalmologică în următoarele situații:
- Atunci când observați o scădere a acuității vizuale.
- În cazul în care părinții sunt purtători de ochelari pentru miopie, hipermetropie sau astigmatism, se recomandă ca copiii să efectueze anual un consult oftalmologic. Acesta are rolul de a diagnostica și trata în stadii incipiente viciul de refracție.
- În jurul vârstei de 40-45 de ani, apare frecvent oboseala la citit la distanță mică. Această afecțiune este cunoscută sub numele de presbiopie și necesită utilizarea ochelarilor pentru vedere apropiată.
Când ar trebui să mergeți de urgență la medicul oftalmolog?
Simptomele care indică o urgență oftalmologică sunt:
- Pierderea bruscă a vederii, cu sau fără reluarea ulterioară (totală sau parțială).
- Observarea de cercuri luminoase în culorile curcubeului în jurul surselor de lumină.
- Deformarea conturului obiectelor percepute.
- Pierderea sau îngustarea câmpului vizual.
- Prezența fulgerelor sau a „musculițelor zburătoare” care apar brusc și în număr mare.
- Traumatismul în zona capului și/sau a ochilor.
- Apariția bruscă a unei pete sau perdele negre în câmpul vizual.
- Prezența durerii intense în zona oculară și orbitală, dilatarea pupilei și roșeața ochiului.
- Prezența ochilor roșii, iritați, senzație de mâncărime, umflarea pleoapelor și secreții oculare.
- Expunerea la arsuri chimice.
- Prezența unui corp străin în ochi sau în interiorul ochiului.
Ce se întâmplă în timpul unei consultații oftalmologice?
Consultul oftalmologic începe cu o discuție cu medicul specialist, după care, include o serie de proceduri:
- Realizarea investigațiilor specifice (măsurarea dioptriilor cu auto refractometru computerizat, măsurarea tensiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi)
- Analizarea rezultatelor
- Stabilirea diagnosticului (*Notă: Dacă pentru stabilirea diagnosticului, medicul are nevoie de investigații suplimentare, acestea se pot efectua în clinică, dar costurile nu sunt incluse în prețul consultației oftalmologice).
- Crearea unei scrisori medicale (prescrierea corecției optice, prescrierea lentilelor de contact).
Există mai multe tipuri de consultații oftalmologice?
Există mai multe tipuri de consultații oftalmologice, în funcție de scopul programării:
- Control oftalmologic de rutină: Aceasta implică evaluarea acuității vizuale, testarea simțului cromatic, măsurarea presiunii intraoculare prin tonometrie și examinarea fundului de ochi.
- Consult oftalmologic de urgență: Acest tip de control este destinat pacienților care necesită asistență oftalmologică imediată, fără o programare în prealabil.
- Consultație oftalmologică pentru îndepărtarea unui corp străin: În această situație, pacientul este anesteziat local cu picături pentru a permite extragerea corpului străin. În general, acest consult nu necesită testarea acuității vizuale sau examinarea fundului de ochi, acestea fiind efectuate la aproximativ o săptămână după vindecarea ochiului.
- Consult preoperator: Indiferent de intervenția chirurgicală efectuată, e necesară o consultație oftalmologică, urmată de o serie de investigații care variază în funcție de tipul afecțiunii oftalmologice. Pentru operația de cataractă, de exemplu, investigațiile pot include tomografie retiniană, tomografie a nervului optic, topografie corneană, biometrie și ecografie, precum și numărătoare de celule endoteliale. Pentru operația cu Laser Excimer, se pot efectua tomografie retiniană, topografie corneană, pahimetrie și evaluare a stratului epitelial cornean. Pentru operații pe retina (cum ar fi vitrectomia, dezlipirea de retină sau peelingul ILM), sunt necesare ecografia, tomografia retiniană și biometria.
- Consultație optometrică: Aceasta se face pentru stabilirea dioptriilor pacienților care se confruntă cu vicii de refracție. Consultația optometrică este realizat de un optometrist și la finalul acestuia, se eliberează o prescripție pentru ochelari.
*Dacă alegeți să vă faceți ochelarii de vedere în cadrul rețelei de oftalmologie Dr. Holhoș, consultația optometrică este gratuită.
Care e prețul unei consultații oftalmologice?
În funcție de tip consultului și al investigațiile efectuate, prețurile pot varia. În cadrul clinciilor Dr. Holhoș, prețurile pentru consultațiile oftalmologice sunt următoarele:
Pachet consultație cu investigații specifice pentru operație LASER | 800 lei |
Consult complet cu investigatii | 500 lei |
Consult urgență chirurgicală | 600 lei |
Consult de bază/corp străin | 300 lei |
Consult de bază | 200 lei |
Consult de urgență | 350 lei |
Consult copii | 250 lei |
Consult copii cu Plusoptix | 350 lei |
Se poate face consult oftalmologic cu bilet de trimitere?
Da, în toate clinicile Dr. Holhoș se pot realiza consultații oftalmologice cu bilet de trimitere. Beneficiarii pot fi atât adulții, cât și copiii, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, a unui act de identitate și a cardului de sănătate.
Primul pas e programarea, care poate fi făcută telefonic sau online, prin completarea unei cereri pe website-ul nostru. Trebuie să specificați că veniți pe baza unui bilet de trimitere, pentru a ști la ce medic să vă programăm.
În momentul de față, avem 7 specialiști care se ocupă de consultații oftalmologice gratuite:
- Dr. Țicle Alexandra – Clinica din Cluj-Napoca – 0377702882
- Dr. Creț Claudia – Clinica din Alba Iulia – 0358104654
- Dr. Czika Alexandra – Clinica din Mediaș – 0369422543
- Dr. Loredana Schiau-Popa – Clinica din Turda – 0364 730 109
- Dr. Vonica Flavia – Clinica din Sibiu – 0377 702 881
- Dr. Rusu-Badiu Ancuța – Clinica din Târgu Mureș – 0365 401 747
- Dr. Grigore Cristina – Clinica din Târgu Mureș – 0365 401 747
Numărul consultațiilor gratuite e determinat de nivelul plafonului lunar oferit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).