Pterigion

Pterigionul este o extensie triunghiulară a conjunctivei bulbare degenerate (foița transparentă de deasupra globului ocular) peste marginea corneei.

Cum vă dași seama că aveți nevoie de operație de Pterigion?

Decizia de a avea o intervenție chirurgicală de îndepărtare a pterigionului trebuie luată după o analiză atentă și o discuție cu medicul oftalmolog pentru a vă asigura că înțelegeți riscurile și beneficiile procedurii. 

Pterigionul nu prezintă întotdeauna simptome. Când se întâmplă, simptomele sunt de obicei ușoare. Simptomele frecvente includ roșeață, vedere încețoșată și iritație a ochilor. S-ar putea să simțiți, de asemenea, o senzație de arsură sau mâncărime, senzație de lăcrimare constantă, nisip în ochi, uscăciunea ochilor. Dacă un pterigion crește suficient de mare pentru a vă acoperi corneea, acesta vă poate interfera cu vederea. Un pterigion gros sau mai mare vă poate determina, de asemenea, să simțiți că aveți un obiect străin în ochi. Este posibil să nu puteți continua să purtați lentile de contact atunci când aveți un pterigion din cauza disconfortului. 

Diagnosticarea unui pterigion este simplă. Medicul oftalmolog poate diagnostica această afecțiune pe baza unui examen fizic folosind o lampă cu fantă. Eventualele teste suplimentare pot include:

 • Test de acuitate vizuală acest test implică citirea literelor pe o diagramă oculară.
 • Topografia corneei – această tehnică de cartografiere medicală este utilizată pentru a măsura modificările de curbură ale corneei.
 • Documentație foto – această procedură implică realizarea de fotografii pentru a urmări rata de creștere a pterigionului.

Ce tratamente exista pentru Pterigion?

În funcție de stadiul pterigionului, se poate recomanda un tratament medicamentos simptomatic constând în folosirea lacrimilor artificiale (cu antiinflamator steroidian), ochelari de soare cu protecție UV sau intervenție chirurgicală.

Procesul chirurgical constă în extirparea membranei încercând astfel să rămână corneea cât de transparentă posibil și cu o superficie regulară.

Ce presupune operația de Pterigion?

Medicul vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea pterigionului dacă picăturile pentru ochi sau alte tratamente nu funcționează. Operația se recomandă, de asemenea, atunci când un pterigion provoacă o pierdere a vederii sau o afecțiune numită astigmatism, care poate duce la o vedere neclară. De asemenea, se poate discuta despre procedura chirurgicală și dacă doriți ca pterigionul să fie eliminat din motive estetice.

Operația de pterigion implică îndepărtarea țesutului anormal din sclera și corneea ochiului. Procesul chirurgical constă în extirparea membranei încercând astfel să rămână corneea cât de transparentă posibil și cu o suprafață regulată. Tehnicile de astăzi oferă o rată de succes semnificativ mai mare decât chirurgia convențională. 

Operația este o procedură foarte rapidă, care durează mai puțin de o jumătate de oră. Ochiul va fi complet amorțit cu ajutorul anesteziei locale.

Operația constă în îndepărtarea pterigionului și înlocuirea acestuia cu o grefă de țesut, care este lipită în loc. Nu există suturi și procedura este complet nedureroasă. Veți purta un plasture pentru ochi timp de o zi sau două. Vă puteți întoarce la serviciu sau la activități normale în câteva zile.

Dacă efectuați operația, acordați o atenție deosebită ochiului în anul următor. De cele mai multe ori, daca pterigionu reapare, se va întâmpla în primele 12 luni după operație. După intervenția chirurgicală, este prudent să purtați întotdeauna ochelari de soare cu rame în aer liber.

La ce să vă așteptați după operația de Pterigion?

După intervenția chirurgicală a pterigionului, este normal să experimentați un anumit disconfort și roșeață. De asemenea, este obișnuit să observați o vedere neclară în timpul recuperării. Cu toate acestea, dacă începeți să întâmpinați dificultăți de vedere, o pierdere completă a vederii sau observați o creștere a pterigionului, programați o vizită la clinică.

Vindecarea după intervenția chirurgicală a pterigionului durează de obicei câteva săptămâni, timp în care pacienții trebuie să se odihnească cât mai mult. Vi se vor prescrie picături pentru ochi sau unguente pentru a fi utilizate de mai multe ori pe zi. În primele câteva zile după operație, pacienții pot experimenta sensibilitate la lumină, care poate fi gestionată prin purtarea de ochelari întunecați. Pacienții pot observa, de asemenea, umflături sau înroșirea ochiului. Aceste efecte secundare ar trebui să se îmbunătățească în timp. Durata exactă a recuperării dvs. va depinde de mărimea și severitatea pterigionului și de progresul personal de vindecare.

Recuperarea este ușoară. În primele zile postoperatorii vei constata că:

 • ochiul este roșu
 • ochiul este mai sensibil la lumină
 • vederea este încă în ceață

Ce complicații pot să apară după operația de Pterigion?

Există câteva riscuri asociate cu aceste operațiuni. În unele cazuri, un pterigion poate reveni după ce a fost îndepărtat chirurgical. De asemenea, ochiul dumneavoastră se poate simți uscat și iritat după operație. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă oferi ameliorare și pentru a reduce riscul de creștere a pterigionului.

Operația cu pterigion are, în general, rezultate bune, în special la pacienții care respectă schema de picături oftalmice prescrise după operație. Există unele riscuri rare asociate cu chirurgia pterigionului. Acestea includ: 

 • Umflarea ochilor
 • Vedere dublă
 • Roșeață prelungită
 • Infecție

Care sunt recomandările specialistului după intervenția de Pterigion?

 • Nu conduceți până când nu aveți acordul medicului
 • Nu vă uitați la televizor și nu citiți în ziua cu operația
 • Așteptați 24 de ore după operație pentru a face duș sau baie
 • Spălați ușor ochii și țineți-i închiși cât îi spălați cu apă
 • Acoperiți ochiul (ochii) când dormiți folosind panasamente pentru ochi
 • Nu aplicați machiajul timp de o săptămână după operație
 • Așteptați cel puțin o săptămână pentru a face mișcare după operație
 • Nu înotați și nu practicați sporturi de contact timp de o lună
 • Evitați să vă frecați ochiul (ochii) cel puțin trei luni după operație

Una dintre cauzele frecvente ale regresului este expunerea la soare. Purtarea ochelarilor de soare în mod regulat după procedură poate reduce la minimum expunerea la radiațiile UV și vă poate reduce considerabil riscul de reapariție a Pterigionului.

De asemenea, este imperativ să efectuați toate controalele programate timp de 12 luni după operație, pentru a vă asigura că recuperarea dvs. are succes  

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Operații

SMILE PRO este cea de-a doua generație de operații SMILE. După succesul tehnicii RelEx SMILE, Zeiss a dezvoltat următorul nivel pentru această tehnologie.

Operația laser RelEx SMILE este cea mai actuală tehnică pentru reducerea dioptriilor, care se poate efectua cu laserul femtolaser VisuMax Carl Zeiss Meditec.

Operația FemtoLASIK face parte din suita de operații refractive disponibile în rețeaua Dr. Holhoș, și se încadrează în generația a 2-a de operații Laser.

Operația de reducere dioptrii cu Laser Excimer se adresează celor care doresc să scape de ochelari, fiind diagnosticați cu miopie, astigmatism, miopie și astigmatism miopic, hipermetropie.

Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care face mai dificilă vederea obiectelor aflate în apropiere.

Dioptriile mari (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia) pot fi corectate cu implant de cristalin. Procedura este similară cu operația de cataractă, doar că în acest caz cristalinul este înlocuit înainte de a apărea cataracta.

Operația cu implant de cristalin (operatia de cataracta) este necesară persoanelor care au cataractă, fiind singura metoda de tratament. Află ce presupune intervenția și care sunt urmările ei.

Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să putem vedea. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular.

Corpul vitros se situează în centrul globului ocular, între cristalin și retină, și apare sub formă de „gel”. Un vitros sănătos este complet transparent permițând luminii să ajungă la retină fără probleme, obținându-se astfel o vedere clară.

Membranele retiniene sunt afecțiuni ale zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula; se caracterizează prin apariția unei „foițe” translucide în această zonă, foiță care tracționează și plisează macula, afectând astfel celulele retiniene și determinând simptomatologie specifică.

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Află mai multe despre operația de glaucom.

Pterigionul este o extensie triunghiulară a conjunctivei bulbare degenerate (foița transparentă de deasupra globului ocular) peste marginea corneei.

Operatia Crosslinking este procedura utilizată pentru pacienții cu Keratoconus, o afecțiune în care corneea este deformată.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!