Ce trebuie să știți despre Angiofluorografie?
Angiofluorografia este o procedură de diagnostic care utilizează o cameră specială pentru a înregistra fluxul sanguin în retină. Angiografia cu fluoresceină oftalmică este o procedură clinică importantă utilizată pentru investigarea și documentarea stării sistemelor vasculare retiniene și coroidiene. Administrat intravenos și urmat de fotografii în serie cu secvență rapidă, colorantul fluorescenic produce un afișaj angiografic care este utilizat pentru a vizualiza și documenta dinamica fluxului sanguin retinian în timp ce înregistrează integritatea barierelor retiniene interne și detaliile fine ale epiteliului pigmentar retinian. Este un instrument important de diagnosticare și cercetare și are avantajul suplimentar de a ilustra modul în care retina și coroida răspund la boli. Este posibilă o rezoluție vizuală mai mare cu această procedură de diagnostic decât cu altele și este un adjuvant valoros pentru biomicroscopia fundului stereoscopic și oftalmoscopia indirectă binoculară. Procedura are o utilitate suplimentară în determinarea posibilității de a se efectua operația de fotocoagulare cu laser în cazul bolilor vasculare, maculară și retiniene.
Angiofluorografiile sunt adesea recomandate pentru a urmări evoluția unei boli și pentru a monitoriza rezultatele tratamentului. Este deosebit de util în gestionarea retinopatiei diabetice și a degenerescenței maculare.
Ce presupune Angiofluorografia?
Procedura efectivă va dura 10-20 de minute. Durata medie de ședere în cabinetul nostru poate fi de 1-2 ore. Istoricul dumeavoastra medical va fi examinat de o asistentă medicală înainte de test.
Testul nu implică niciun contact direct cu ochii. Ochii dumneavoastra vor fi dilatați înainte de procedură. Substanta fluoresceinică este injectată într-o venă de pe braț. Pe măsură ce substanța trece prin vasele de sânge ale ochiului, sunt făcute fotografii pentru a înregistra fluxul de sânge din retină. Fotografiile pot dezvălui vasele de sânge anormale sau deteriorarea căptușelii de sub retină. Imaginile vor fi capturate în alb și negru, iar substanța fluorescentă din vasele de sânge va fi înregistrată ca imagine în gri deschis sau alb. Interpretarea rezultatului se bazează pe identificarea zonelor care prezintă hipofluorescență (întuneric) sau hiperfluorescență (luminozitate).
Unele persoane ar putea prezenta ușoară greață în timpul procedurii. Sentimentul trece în câteva secunde. Reacțiile alergice la colorant sunt rare. Dacă apar, pot provoca erupții cutanate și mâncărime. Această reacție este tratată cu antihistaminice. Reacțiile alergice severe sunt extrem de rare. După ce pupilele sunt dilatate, vederea dumneavoastra poate deveni neclară.
Cea mai frecventă reacție este greața și vărsăturile. De asemenea, ați putea experimenta gura uscată sau salivație crescută, ritm cardiac crescut și strănut. În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă, care poate include umflarea laringelui, urticarie, respirație dificilă, leșin sau chiar stop cardiac.
Dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi, ar trebui să evitați o angiografie cu fluoresceină. Nu se cunosc riscurile pentru un făt nenăscut.
Ce boli se pot diagnostica prin Angiofluorografie?
Medicul vă poate recomanda o angiofluorografie pentru a determina dacă vasele de sânge din partea din spate a ochiului primesc un flux sanguin adecvat. Poate fi, de asemenea, utilizata pentru a diagnostica tulburări oculare, cum ar fi degenerescența maculară sau retinopatia diabetică.
Degenerescența maculară
Degenerescența maculară are loc în maculă, care este partea centrală a ochiului, care vă permite să vă concentrați asupra detaliilor fine. Uneori, tulburarea se agravează atât de încet încât este posibil să nu observați deloc nicio schimbare. La unii oameni, aceasta determină deteriorarea rapidă a vederii și poate apărea orbire la ambii ochi.
Deoarece boala vă distruge vederea focusata centrală, vă împiedică să:
- vedeți obiectele clar
- conduceți
- citiți
- vedeți la televizor
Retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică este cauzată de diabetul pe termen lung și are ca rezultat deteriorarea permanentă a vaselor de sânge din partea din spate a ochiului sau a retinei. Retina convertește imaginile și lumina care intră în ochi în semnale, care sunt apoi transmise creierului prin nervul optic.
Există două tipuri ale acestei tulburări:
- retinopatie diabetică neproliferativă, care apare în stadiile inițiale ale bolii
- retinopatie diabetică proliferativă, care se dezvoltă mai târziu și este mai severă
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, angiografie cu fluoresceină pentru a determina dacă tratamentele pentru aceste tulburări oculare funcționează.