Angiofluorografie (AFG)

Angiofluorografia este o procedură de diagnostic care utilizează o cameră specială pentru a înregistra fluxul sanguin în retină.

Ce presupune Angiofluorografia?

Procedura efectivă va dura 10-20 de minute. Durata medie de ședere în cabinetul nostru poate fi de 1-2 ore. Istoricul dumeavoastra medical va fi examinat de o asistentă medicală înainte de test.

Testul nu implică niciun contact direct cu ochii. Ochii dumneavoastra vor fi dilatați înainte de procedură. Substanta fluoresceinică este injectată într-o venă de pe braț. Pe măsură ce substanța trece prin vasele de sânge ale ochiului, sunt făcute fotografii pentru a înregistra fluxul de sânge din retină. Fotografiile pot dezvălui vasele de sânge anormale sau deteriorarea căptușelii de sub retină. Imaginile vor fi capturate în alb și negru, iar substanța fluorescentă din vasele de sânge va fi înregistrată ca imagine în gri deschis sau alb. Interpretarea rezultatului se bazează pe identificarea zonelor care prezintă hipofluorescență (întuneric) sau hiperfluorescență (luminozitate).

Unele persoane ar putea prezenta ușoară greață în timpul procedurii. Sentimentul trece în câteva secunde. Reacțiile alergice la colorant sunt rare. Dacă apar, pot provoca erupții cutanate și mâncărime. Această reacție este tratată cu antihistaminice. Reacțiile alergice severe sunt extrem de rare. După ce pupilele sunt dilatate, vederea dumneavoastra poate deveni neclară.

Cea mai frecventă reacție este greața și vărsăturile. De asemenea, ați putea experimenta gura uscată sau salivație crescută, ritm cardiac crescut și strănut. În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă, care poate include umflarea laringelui, urticarie, respirație dificilă, leșin sau chiar stop cardiac.

Dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi, ar trebui să evitați o angiografie cu fluoresceină. Nu se cunosc riscurile pentru un făt nenăscut.

Ce boli se pot diagnostica prin Angiofluorografie?

Medicul vă poate recomanda o angiofluorografie pentru a determina dacă vasele de sânge din partea din spate a ochiului primesc un flux sanguin adecvat. Poate fi, de asemenea, utilizata pentru a diagnostica tulburări oculare, cum ar fi degenerescența maculară sau retinopatia diabetică.

Degenerescența maculară

Degenerescența maculară are loc în maculă, care este partea centrală a ochiului, care vă permite să vă concentrați asupra detaliilor fine. Uneori, tulburarea se agravează atât de încet încât este posibil să nu observați deloc nicio schimbare. La unii oameni, aceasta determină deteriorarea rapidă a vederii și poate apărea orbire la ambii ochi.

Deoarece boala vă distruge vederea focusata centrală, vă împiedică să:

  • vedeți obiectele clar
  • conduceți
  • citiți
  • vedeți la televizor

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este cauzată de diabetul pe termen lung și are ca rezultat deteriorarea permanentă a vaselor de sânge din partea din spate a ochiului sau a retinei. Retina convertește imaginile și lumina care intră în ochi în semnale, care sunt apoi transmise creierului prin nervul optic.

Există două tipuri ale acestei tulburări:

  • retinopatie diabetică neproliferativă, care apare în stadiile inițiale ale bolii
  • retinopatie diabetică proliferativă, care se dezvoltă mai târziu și este mai severă

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, angiografie cu fluoresceină pentru a determina dacă tratamentele pentru aceste tulburări oculare funcționează.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.