Intervenția chirurgicală Crosslinking pentru keratoconus

Operatia Crosslinking este procedura utilizată pentru pacienții cu Keratoconus, o afecțiune în care corneea este deformată.

Ce presupune operația de Crosslinking?

Până de curând, pacienții cu keratoconus nu aveau opțiuni de tratament disponibile. Tratamentul chirurgical de preferință pentru keratoconos se numește Crosslinking. Metoda folosită este crosslinking fotooxidativ cu riboflavină prin procedeul transepitelial. Acest tratament crește rezistența mecanică a corneei prin crearea unor noi legături între fibrele de colagen din structura corneei ceea ce încetinește deformarea acesteia (oprim evoluția bolii) și în general se obține o îmbunătățire a acuității vizuale. Intervenția chirurgicală corneană Cross-Linking (CXL) este o procedură menită să oprească evoluția bolii. Aceasta a apărut ca un tratament de substituție pentru operația de transplant de cornee. Este un tratament chirurgical cu un nivel scăzut de invazivitate, care constă în utilizarea efectului combinat al vitaminei B2 și razelor ultraviolete.

Se realizează sub anestezie locală cu picături. Se pune un dispozitiv ce ține ochiul deschis și se administrează picături cu riboflavină (vitamina B2) care pătrund spre straturile profunde. Pacientul va fi așezat sub lampa UV-A aproximativ 30 de minute și la sfârșit se aplică o lentilă de contact terapeutică. Rezultatele se păstrează pentru cel puțin 10 ani de la efectuarea tratamentului, dar este nevoie de control periodic.

În clinicile Dr. Holhoș utilizăm aparate Vega CBM-X-Linker, care permit realizarea intervenției de Cross-Linking fotooxidativ cu riboflavină, fără îndepărtarea epiteliului cornean. Aparatele sunt dotate cu cameră video integrată și posibilitatea ghidajului de pe ecran.

Crosslinking-ul transepitelial este în prezent singura intervenție minim invazivă prin care se poate stabiliza corneea și opri evoluția bolii. Rezultatele sunt mai bune dacă se intervine în stadiile incipiente ale bolii. Procedura este confortabilă, nu doare și are risc scăzut postoperator. Este o procedură ambulatorie care durează de obicei aproximativ o oră.

La ce să te aștepți după operația de Crosslinking?

După procedură, va fi plasată pe ochi o lentilă de contact specială, pentru a reduce disconfortul și pentru a facilita vindecarea. Se vor prescrie picături antibiotice topice și antiinflamatoare.

Studiile au descoperit că majoritatea pacienților vor rămâne stabili sau vor obține o îmbunătățire a formei corneene, ceea ce este foarte semnificativ pentru persoanele cu keratoconus progresiv, care altfel ar putea duce la pierderea severă a vederii. 

Este posibil să aveți:

 • o sensibilitate crescută la lumină
 • vedere mai slabă timp de aproximativ 1-3 luni după operație
 • disconfort general la ochiul afectat, unii pacienți descriu acest disconfort ca pe o senzație de arsură. 

După operația de crosslinking, este posibil să aveți nevoie de ochelari sau lentile de contact noi. Dacă aveți dureri mai severe, contactați imediat medicul dumneavoastră.

Ce complicații pot să apară după operația de Crosslinking?

Ca și în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale, există riscuri legate de această operație.

Deoarece operația de crosslinking include îndepărtarea epiteliului corneean (stratul subțire de pe suprafața corneei), riscurile pot include ceață epitelială, defect al epiteliului corneean (întreruperea celulelor suprafeței) și vindecarea epitelială întârziată. 

Alte riscuri pot include:

 • cheratita infecțioasă
 • opacitatea corneei
 • scăderea acuității vizuale
 • vederea încețoșată
 • cicatricile stromale și striațiile corneene (apariția liniilor albe fine în câmpul vizual)
 • cheratita ulcerativă sau inflamația severă a ochiului este un alt efect secundar potențial.

Operația de crosslinking este asociată cu o rată scăzută de riscuri și complicații. 

Care sunt recomandările specialistului după operație?

Iată ce trebuie să știți pentru a vă îngriji ochii:

 • Este posibil să aveți disconfort pentru câteva zile. 
 • Medicul vă va pune o lentilă de contact în ochi pentru a-l ajuta să se vindece. 
 • Este important să nu vă frecați ochii timp de 5 zile după procedură.
 • Este posibil să aveți sensibilitate la lumină.
 • Ar trebui să așteptați una până la trei zile după operație înainte de a începe orice sport
 • Pentru a preveni infecția, poate fi necesar să așteptați până la două săptămâni după operație sau până când medicul vă sfătuiește altfel, înainte de a utiliza loțiuni, creme sau machiaj în jurul ochiului. 
 • Nu vă frecați deloc ochiul, doar tamponați ușor sub ochi
 • Sunt posibile dușuri și băi, dar evitați să vă pătrundă apă în ochi
 • Puteți să vă întoarceți la locul de muncă și la rutina zilnică obișnuită în ziua următoare operației
Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare