Hemoragie in vitros

Corpul vitros se situează în centrul globului ocular, între cristalin și retină, și apare sub formă de „gel”. Un vitros sănătos este complet transparent permițând luminii să ajungă la retină fără probleme, obținându-se astfel o vedere clară.

Ce simptome ai in caz de hemoragie in vitros?

Simptomele inițiale ale hemoragiei vitroase sunt particule plutitoare și vederea tulbure. Particulele plutitoare pe care le asociem cu sângerările, pacienții le descriu ca fiind linii, pânze de păianjen sau multe puncte întunecate. Dacă hemoragia vitroasă este foarte semnificativă, ar putea exista o pierdere majoră a vederii. Ori de câte ori experimentați o apariție bruscă a particulelor plutitoare sau a pierderii vederii, este necesară o examinare rapidă și atentă a retinei atât pentru a pune un diagnostic, cât și pentru a se găsi cauza care stă la baza sângerării vitroase și pentru a determina dacă aveți nevoie de terapie specifică.

Unul dintre motivele pentru care oftalmologii sunt foarte preocupați de creșterea gradului de conștientizare cu privire la această afecțiune este faptul ca o hemoragie vitroasă nu este dureroasă. În multe cazuri, o hemoragie vitroasă se poate dezvolta foarte rapid și fără durere care să indice o urgență medicală.

Care sunt factorii de risc pentru hemoragie in vitros?

Cea mai frecventă cauză a hemoragiei vitroase este boala oculară diabetică severă, care se observă în principal la persoanele în vârstă. Celelalte cauze frecvente ale hemoragiei vitroase tind să apară și la adulții cu vârsta peste 50 de ani, cu excepția traumatismelor oculare, care pot apărea la orice vârstă.

Există multe cauze posibile ale hemoragiei vitroase, inclusiv boli sistemice, cum ar fi:

  • Diabetul zaharat
  • Anemia celulelor secera (siclemia)

De asemenea, odată cu îmbătrânirea, gelul vitros se lichefiază și se separă de retină, creând un detașament vitros posterior. Sângerarea poate fi uneori asociată atunci când se produce acest lucru. Alte cauze ale hemoragiei vitroase includ traume oculare, rupturi sau dezlipiri de retină, retinopatie diabetică, ocluzie a venei retiniene, alte anomalii vasculare, tumori și degenerescența maculară umedă.

Cum poate fi prevenită hemoragia in vitros?

Prevenirea hemoragiei vitroase se face prin prevenirea cauzelor care duc spre această afecțiune. Aceasta include gestionarea atentă și regulată a bolilor oculare diabetice (care tinde să fie mai gravă în cazul diabetului necontrolat) și a hipertensiunii arteriale și renunțarea la fumat.

Ochiul trebuie întotdeauna protejat în timpul activităților cu risc ridicat de traumatisme, cum ar fi activitățile de tâmplărie, mecanică, utilizarea armelor de foc, și a sporturilor cu mingi (tenis, fotbal, etc)

Ce tipuri de hemoragie in vitros există?

Există trei mari categorii de cauze ale hemoragiei în vitros:

Dezvoltarea unor vase sanguine anormale

Unele afecțiuni oculare pot cauza dezvoltarea de vase sanguine anormale, care sângerează în corpul vitros. Acesta este cazul în stadiile avansate ale retinopatiei diabetice, ocluzia anumitor vene retiniene, sau a formării de neo-vase în unele cazuri de degenerescență maculară. În acest caz, vasele de sânge nou-formate și fragile, vor crea o hemoragie în vitros.

Ruptura unor vase sanguine normale

Vasele de sânge retiniene care sunt deteriorate din cauza unui traumatism sau a unei leziuni, pot cauza o hemoragie intravitreană. Și alte probleme oculare pot deteriora vasele sanguine retiniene, cum ar fi ruptura de retină. O altă cauză este ocluzia unei vene retiniene. În acest caz, venele care hrănesc retina sunt blocate, ceea ce duce la hemoragie în „gelul” vitros. O cauză rară a hemoragiei intravitreene este sindromul Terson, care provoacă sângerări cunoscute sub denumirea de sângerări subarahnoidale. Hipertensiunea sau boala Eales se numără printre alte cauze cunoscute.

Sângerarea dintr-o sursă adiacentă

Ocazional, sânge din altă sursă poate provoca hemoragie în vitros. Deși este foarte rar, o hemoragie în altă parte a ochiului, sau chiar o tumoră, pot cauza scurgerea sângelui în corpul vitros.

Ce metode de tratament exista pentru hemoragia in vitros?

Tratamentul pentru hemoragia in vitros depinde de cauza și de severitatea sângerării. Pașii tratamentului încep cu găsirea sursei sângerării și oprirea acesteia.

Odată ce sursa sângerării a fost identificată, tratamentul va depinde de cauză. Dacă nu există prea mult sânge în vitros și se poate observa sursa sângerării, se poate aplica un tratament cu laser pentru vasele care sângerează și ulterior se poate interveni pentru repararea eventualelor rupturi ale retinei. După această etapă, se poate aștepta o perioadă pentru ca sângele să se resoarbă. Acest lucru poate dura câteva săptămâni. Veți fi sfătuiți să evitați activitatea intensă cel puțin câteva zile, deoarece acest lucru ar putea disloca cheagurile și poate declanșa sângerări noi. De asemenea, vi se recomandă să dormiți cu capul patului ridicat, deoarece acest lucru permite sângelui din vitros să se așeze în partea de jos a ochiului, în afara liniei vizuale.

Dacă sângele din vitros obturează vederea și împiedică tratamentul sângerării, atunci întregul vitros poate fi îndepărtat mai întâi. Această procedură se numește vitrectomie. Medicii vor efectua o vitrectomie dacă nu pot vedea partea din spate a ochiului sau dacă vederea nu este suficient de bună pentru a trata sângerarea acolo în siguranță.

Tratamente specifice

Fotocoagularea cu laser este tratamentul obișnuit pentru vasele anormale fragile. Tratarea acestora oprește sângerarea și previne sângerarea ulterioară. Fotocoagularea cu laser este, de asemenea, utilizată în repararea deteriorării retinei, inclusiv a detașărilor de retină.

Injecțiile anti-VEGF urmăresc micșorarea vaselor noi anormale care s-au format în ochi. Acestea sunt uneori utilizate la pacienții cu diabet, în plus față de alte tratamente precum fotocoagularea cu laser și vitrectomia, pentru a reduce sângerarea.

Vitrectomia este îndepărtarea completă a vitrosului, împreună cu membrana care îl înconjoară. Acest lucru se face atunci când există atât de mult sânge în vitros, încât este imposibil de diagnosticat și tratat cauza. Vitrectomia este, de asemenea, utilizată, dacă sângele din vitros se curăță foarte lent și vederea rămâne afectată.

Monitorizarea temporară este de obicei opțiunea aleasă odată ce sângerarea s-a oprit. Majoritatea cazurilor de hemoragie vitroasă nu necesită vitrectomie. Sângele se curăță încet de vitros, permițând luminii să treacă din nou prin el. Dacă vederea de bază nu este deteriorată, atunci vederea normală va fi restabilită.

{
„@context”: „https://schema.org”,
„@type”: „FAQPage”,
„mainEntity”: [
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Ce este hemoragia în vitros?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Hemoragia în vitros reprezintă pătrunderea sângelui în corpul vitros al ochiului, de obicei din cauza unui blocaj sau a unei deteriorări a vaselor de sânge de pe retină.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Ce simptome ai în caz de hemoragie în vitros?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Simptomele inițiale ale hemoragiei în vitros includ particule plutitoare și vederea tulbure. Particulele plutitoare pot fi percepute ca linii, pânze de păianjen sau puncte întunecate. O pierdere majoră a vederii poate apărea în cazul unei hemoragii în vitros semnificative.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Care sunt factorii de risc pentru hemoragia în vitros?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Cea mai frecventă cauză a hemoragiei în vitros este boala oculară diabetică severă. Alți factori de risc includ vârsta înaintată, traumatismele oculare, anemia celulelor secera, diabetul zaharat și alte boli sistemice.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Cum poate fi prevenită hemoragia în vitros?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Prevenirea hemoragiei în vitros implică gestionarea atentă a bolilor oculare diabetice, controlul hipertensiunii arteriale, renunțarea la fumat și protejarea ochilor în timpul activităților cu risc ridicat de traumatisme.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Ce tipuri de hemoragie în vitros există?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Există trei categorii principale de cauze ale hemoragiei în vitros: dezvoltarea unor vase sanguine anormale, ruptura unor vase sanguine normale și sângerarea dintr-o sursă adiacentă.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Ce metode de tratament există pentru hemoragia în vitros?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Tratamentul pentru hemoragia în vitros depinde de cauz

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare