Cataractă secundară

Cataracta este o afecțiune a ochilor destul de frecventă, care determină o scădere progresiva a vederii cauzată de pierderea transparenței cristalinului.

Ce simptome ai in caz de cataracta secundară?

Cele mai frecvente simptome ale unei cataracte secundare sunt o reducere a acuității vizuale la luni sau ani după operația de cataractă, care îngreunează atât vederea la distanță, cât și cea de aproape, și devine deranjantă strălucirea soarelui, lumina farurilor auto pe timp de noapte și se reduce percepția culorilor.

După intervenția chirurgicală inițială pentru cataractă, medicul oftalmolog vă va programa la un control regulat până la șase luni după operație, pentru a monitoriza dezvoltarea potențială a cataractei secundare. Dacă ați suferit o intervenție chirurgicală pentru cataractă și începeți să experimentați oricare dintre simptomele menționate mai sus, este important să anunțați medicul oftalmolog.

Care sunt factorii de risc pentru a dezvolta o cataracta secundară?

Este aproape imposibil să anticipăm cine va dezvolta cataracta secundară, dar un factor de risc este sigur – pentru ca o persoană să dezvolte o cataractă secundară, trebuie să fi avut o cataractă primară. Persoanele care au sub 60 de ani și au suferit anterior o intervenție chirurgicală pentru cataractă, glaucom sau retină au un risc mai mare de a dezvolta cataractă secundară. În mod ironic, cataracta primară este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, dar cataracta secundară apare mai des la pacienții cu vârsta sub 60 de ani.

Alti factorii care cresc riscul de cataractă includ:

  • Vârsta
  • Diabet
  • Expunere excesivă la lumina soarelui
  • Fumat
  • Obezitatea
  • Tensiune arterială crescută
  • Leziuni oculare anterioare sau inflamație
  • Operație anterioară a ochilor

Cum poate fi prevenită cataracta secundară?

Progresele tehnologiilor chirurgicale, îndepărtarea temeinică a celulelor capsulei epiteliale în timpul intervenției chirurgicale de cataractă și o varietate de cristaline, avansate tehnologic, ajută la prevenirea sau întârzierea unor astfel de cataracte secundare. Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a preveni total apariția cataractei secundare.

Ce metode de tratament există pentru cataracta secundară?

Spre deosebire de operația de cataractă, care presupune eliminarea cristalinului natural și înlocuirea lui cu unul artificial, la cataracta secundară se utilizează tratamentul cu laser YAG. În mod excepțional (fibrozare masivă a capsulei restante) se poate interveni chirurgical, cu restabilirea spectaculoasă a vederii.

Laserul YAG este o procedură simplă, fără durere și de scurtă durată care se efectuează în cabinetul medicului oftalmolog cu scopul de a îndepărta cataracta secundară. Laserul YAG este o procedură unică. Cu ajutorul acesteia, pacientului îi este redată vederea clară. În medie, durează până în 5 minute. Pregătirea pacientului se va face prin instilarea de picături care ajută pupila să se dilate.

Pentru tratarea cataractei secundare este utilizat aparatul Zeiss Visulas III. Acesta este cel mai performant aparat care permite tratarea cataractei secundare, glaucomului cu unghi închis sau tratamentul retinopatiei diabetice.

Referinte:

https://www.healthline.com/health/cataract

{
„@context”: „https://schema.org”,
„@type”: „FAQPage”,
„mainEntity”: [
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Ce este cataracta secundară?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Cataracta secundară apare post-chirurgical, după operația de cataractă, fiind cunoscută și ca opacifiere a capsulei posterioare. Este cea mai frecventă complicație după intervenția chirurgicală a cataractei. Se întâmplă în 3-50% din cazuri la cinci ani după intervenție și este rezultatul migrației și proliferării celulelor epiteliale, care duce la reducerea acuității vizuale.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Ce simptome ai in caz de cataracta secundară?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Cele mai frecvente simptome ale unei cataracte secundare sunt o reducere a acuității vizuale la luni sau ani după operația de cataractă, care îngreunează atât vederea la distanță, cât și cea de aproape, și devine deranjantă strălucirea soarelui, lumina farurilor auto pe timp de noapte și se reduce percepția culorilor.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Care sunt factorii de risc pentru a dezvolta o cataracta secundară?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Este aproape imposibil să anticipăm cine va dezvolta cataracta secundară, dar un factor de risc este sigur – pentru ca o persoană să dezvolte o cataractă secundară, trebuie să fi avut o cataractă primară. Persoanele care au sub 60 de ani și au suferit anterior o intervenție chirurgicală pentru cataractă, glaucom sau retină au un risc mai mare de a dezvolta cataractă secundară. În mod ironic, cataracta primară este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, dar cataracta secundară apare mai des la pacienții cu vârsta sub 60 de ani.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Cum poate fi prevenită cataracta secundară?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Progresele tehnologiilor chirurgicale, îndepărtarea temeinică a celulelor capsulei epiteliale în timpul intervenției chirurgicale de cataractă și o varietate de cristaline, avansate tehnologic, ajută la prevenirea sau întârzierea unor astfel de cataracte secundare. Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a preveni total apariția cataractei secundare.”
}
},
{
„@type”: „Question”,
„name”: „Ce metode de tratament există pentru cataracta secundară?”,
„acceptedAnswer”: {
„@type”: „Answer”,
„text”: „Spre deosebire de operația de cataractă, care presupune eliminarea cristalinului natural și înlocuirea lui cu unul artificial, la cataracta secundară se utilizează tratamentul cu laser YAG. În mod excepțional (fibrozare masivă a capsulei restante) se poate interveni chirurgical, cu restabilirea spectaculoasă a vederii. Laserul YAG este o procedură simplă, fără durere și de scurtă durată care se efectuează în cabinetul medicului oftalmolog cu scopul de a îndepărta cataracta secundară. Laserul YAG este o procedură unică. Cu ajutorul acesteia, pacientului îi este redată vederea clară. În medie, durează până în 5 minute. Pregătirea pacientului se va face prin instilarea de picături care ajută pupila să se dilate. Pentru tratarea cataractei secundare este utilizat aparatul Zeiss Visulas III. Acesta este cel mai performant aparat care permite tratarea cataractei secundare, glaucomului cu unghi închis sau tratamentul retinopatiei diabetice.”
}
}
]
}

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare