Ce trebuie să știi despre astigmatism?
Asigmatismul, la fel ca miopia și hipermetropia reprezintă un viciu de refracție. În termeni generali, afecțiunea se manifestă prin viziune blurată, neclară, indiferent de distanța la care se află obiectele, suprafețele. În cele mai multe situații, astigmatismul este cauzat de către curbura neregulată a corneei. Poate să apară de la naștere, pe fondul bagajului genetic, dar se poate dezvolta și în timp, în același ritm cu miopia sau hipermetropia, spre exemplu. Problema de vedere se poate corecta simplu și rapid cu o pereche de lentile corespunzătoare, prescrise de către medic în urma unui consult oftalmologic. De asemenea, se poate apela și la tratamentul chirurgical pentru a îndepărtă atât problema vizuala, cât și necesitatea purtării de ochelari pe tot parcursul zilei.
Cum îți dai seama că suferi de astigmatism?
Astigmatismul este o problemă des intâlnită, atât in rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Principalele simptome corelate cu acest viciu de refracție sunt:
- Vederea neclară la toate distanțele
- Oboseala oculară, în strânsă legătură cu durerile de cap
- Tendința de a strânge din ochi pentru a vedea clar obiectele
- Imposibilitatea de a distinge clar obiectele în timpul nopții sau în zonele slab luminate
- Obiceiul de a apropia obiectele pentru a vedea detaliile
Ce tratamente există: operație astigmatism, lentile de contact sau ochelari?
La fel ca în cazul tratamentelor special concepute pentru miopie, există mai multe opțiuni și pentru astigmatism, cu rezultate sigure. De la intervenții chirurgicale, proceduri cu laser și prescriere de ochelari, toate aceste forme de tratament asigura o viziune cât mai clară, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, îmbunătățind semnificativ vederea.
- Reducere de dioptrii RelEX Smile – mulțumită tehnologiilor care au revoluționat sfera medicală, astigmatismul poate fi corectat rapid, fără durere, în doar cateva minute. Se efectuează fără flap (lambou cornean) și fără îndepărtarea epiteliului cornean. Permite corectarea astigmatismului pana la -5 dioptrii. Intervenția este minim invaziva, nedureroasă, iar pacientul își recapătă vederea clară imediat după operație.
- Reducere de dioptrii cu laser Excimer – constituie o intervenție scurtă, sigură și destul de confortabilă pentru pacient. Recuperarea este de asemenea de scurtă durată, iar senzațiile de disconfort sunt minime.
- Reducere de dioptrii cu implant de cristalin – această intervenție chirurgicală se recomandă în cazul dioptriilor mari și este similară cu operația de cataractă. Procedura este scurtă, între 5 și 10 minute, și se efectuează sub efectul anesteziei locale. Timp de 45 de zile după intervenție se recomandă administrarea de picături și spălarea ochilor cu apă fiartă si răcită sau ser fiziologic, zilnic.
- Prescrierea de ochelari de vedere – mulți pacienți optează pentru clasicii ochelari de vedere. Lentilele acestora sunt prescrise de medic, în baza rezultatelor obținute în urma consultului de specialitate. Avantajul acestora față de procedurile cu laser este costul, fiind semnificativ mai mic.
- Lentilele de contact – în cazul în care nu se mai dorește purtarea de ochelari din rațiuni pur estetice, pacientul poate opta pentru o pereche de lentile de contact. Este o opțiune versatilă, simplă si nedureroasă, care se va transforma in rutină. Spre deosebire de ochelari, lentilele trebuie păstrate într-un suport steril, cu soluție specifică dezinfectarii, pentru a limita șansele de infectare. De asemenea, se recomandă spălarea temeinică pe mâini înainte de aplicarea lentilelor, urmând pașii primiți de la specialiști.
La ce să te aștepți după operația de astigmatism?
Intervenția est minim invazivă, nedureroasă și gata în doar câteva minute. Pentru confort suplimentar, se poate efectua o anestezie locală. După operație, pacientul poate resimți un disconfort minim. Această senzație dispare de la sine în cateva ore sau în câteva zile și nu constituie un motiv de îngrijorare. Alte simptome postoperatorii pot fi:
- Vedere neclară, încețoșată pentru o perioadă scurtă de timp
- Dificultăți la distingerea detaliilor pe timp de noapte
- Dureri locale și de cap
- Ochi uscați pentru care se vor administra picături
În caz de complicații, disconfort accentuat sau alte simptome se recomandă vizita în regim de urgență la medicul specialist pentru un consult detaliat.
Referinte: