Astigmatism

Asigmatismul, la fel ca miopia și hipermetropia reprezintă un viciu de refracție. În termeni generali, afecțiunea se manifestă prin viziune blurată, neclară, indiferent de distanța la care se află obiectele, suprafețele.

Cum îți dai seama că suferi de astigmatism?

Astigmatismul este o problemă des intâlnită, atât in rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Principalele simptome corelate cu acest viciu de refracție sunt:

 • Vederea neclară la toate distanțele
 • Oboseala oculară, în strânsă legătură cu durerile de cap
 • Tendința de a strânge din ochi pentru a vedea clar obiectele
 • Imposibilitatea de a distinge clar obiectele în timpul nopții sau în zonele slab luminate
 • Obiceiul de a apropia obiectele pentru a vedea detaliile

Ce tratamente există: operație astigmatism, lentile de contact sau ochelari?

La fel ca în cazul tratamentelor special concepute pentru miopie, există mai multe opțiuni și pentru astigmatism, cu rezultate sigure. De la intervenții chirurgicale, proceduri cu laser și prescriere de ochelari, toate aceste forme de tratament asigura o viziune cât mai clară, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, îmbunătățind semnificativ vederea.

 • Reducere de dioptrii RelEX Smilemulțumită tehnologiilor care au revoluționat sfera medicală, astigmatismul poate fi corectat rapid, fără durere, în doar cateva minute. Se efectuează fără flap (lambou cornean) și fără îndepărtarea epiteliului cornean. Permite corectarea astigmatismului pana la -5 dioptrii. Intervenția este minim invaziva, nedureroasă, iar pacientul își recapătă vederea clară imediat după operație.
 • Reducere de dioptrii cu laser Excimerconstituie o intervenție scurtă, sigură și destul de confortabilă pentru pacient. Recuperarea este de asemenea de scurtă durată, iar senzațiile de disconfort sunt minime.
 • Reducere de dioptrii cu implant de cristalin această intervenție chirurgicală se recomandă în cazul dioptriilor mari și este similară cu operația de cataractă. Procedura este scurtă, între 5 și 10 minute, și se efectuează sub efectul anesteziei locale. Timp de 45 de zile după intervenție se recomandă administrarea de picături și spălarea ochilor cu apă fiartă si răcită sau ser fiziologic, zilnic.
 • Prescrierea de ochelari de vedere – mulți pacienți optează pentru clasicii ochelari de vedere. Lentilele acestora sunt prescrise de medic, în baza rezultatelor obținute în urma consultului de specialitate. Avantajul acestora față de procedurile cu laser este costul, fiind semnificativ mai mic.
 • Lentilele de contact – în cazul în care nu se mai dorește purtarea de ochelari din rațiuni pur estetice, pacientul poate opta pentru o pereche de lentile de contact. Este o opțiune versatilă, simplă si nedureroasă, care se va transforma in rutină. Spre deosebire de ochelari, lentilele trebuie păstrate într-un suport steril, cu soluție specifică dezinfectarii, pentru a limita șansele de infectare. De asemenea, se recomandă spălarea temeinică pe mâini înainte de aplicarea lentilelor, urmând pașii primiți de la specialiști.

La ce să te aștepți după operația de astigmatism?

Intervenția est minim invazivă, nedureroasă și gata în doar câteva minute. Pentru confort suplimentar, se poate efectua o anestezie locală. După operație, pacientul poate resimți un disconfort minim. Această senzație dispare de la sine în cateva ore sau în câteva zile și nu constituie un motiv de îngrijorare. Alte simptome postoperatorii pot fi:

 • Vedere neclară, încețoșată pentru o perioadă scurtă de timp
 • Dificultăți la distingerea detaliilor pe timp de noapte
 • Dureri locale și de cap
 • Ochi uscați pentru care se vor administra picături

În caz de complicații, disconfort accentuat sau alte simptome se recomandă vizita în regim de urgență la medicul specialist pentru un consult detaliat.

Referinte:

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare