După operația de cataractă, ce restricții sunt?

După operația de cataractă, ce restricții sunt?

Operația de cataractă e una dintre intervențiile chirurgicale oftalmologice care se vindecă relativ rapid (2 – 8 săptămâni). Totuși există câteva restricții – cum ar fi păstrarea ochiului acoperit și uscat, evitarea condusului, a prafului și a leziunilor – pentru a nu interfera cu procesul de recuperare. În câteva săptămâni de la operație, te vei putea întoarce la activitățile de zi cu zi. 

Medicul îți va spune exact ce poți face și ce nu, dar mai jos găsești câteva restricții și recomandări generale după operația de cataractă.

Restricții

  • Nu ai voie să conduci până când doctorul îți permite. E posibil să se întâmple după primul consult post operator
  • Nu purta lentile de contact.
  • Nu pune niciun fel de presiune pe ochi (scărpinat, frecat, apăsat).
  • Nu înota, nu te duce la saună și nu face băi în cadă cu apă fierbinte.
  • Nu te machia cel puțin 2 săptămâni.
  • Nu folosi nici creme sau loțiuni faciale în apropierea ochilor.
  • Nu face eforti fizic intens după operația de cataractă (exerciții la sală, ridicat de obiecte grele, grădinărit, curățenie intensă în casă).
  • Nu-ți vopsi părul și nu apela la tratamente cu substanțe chimice timp de 1-2 săptămâni de la intervenție.
  • Nu zbura cu avionul decât dacă medicul tău își dă acordul.

Toate aceste restricții sunt măsuri de precauție pentru ca ochiul să se vindece complet și să nu apară complicații precum infecții oculare.

Recomandări

După operația de cataractă, e indicat să:

  • Respecți tratamentul și să-ți aplici picăturile de ochi conform indicațiilor medicului.
  • Porți ochelari de soare când ieși afară.
  • Porți ochelari de somn în timp ce dormi, pentru a-ți proteja ochii.

În perioada de recuperare e normal să observi o ușoară inflamație la nivelul ochilor, să vezi în ceață sau distorsionat. Asta pentru că noul cristalin are nevoie de timp pentru a se obișnui. Picăturile de ochi sunt menite să reducă inflamația și să prevină infecțiile. 

Contactează-ți medicul dacă experimentezi următoarele simptome după operația de cataractă:

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.