Ai nevoie de ochelari de protecție după operația de cataractă?

Ai nevoie de ochelari de protecție după operația de cataractă?

După operația de cataractă, unii pacienții poartă ochelari de protecție pentru o scurtă perioadă de timp, pentru ca razele UV să nu interfereze cu procesul de recuperare. 

De asemenea, unii au nevoie de o nouă prescripție pentru ochelarii de vedere, în timp ce alții pot renunța cu totul la ei. Medicul va decide asta în cadrul unui consult post operator, după ce te-ai vindecat complet

Ochelari de protecție după operația de cataractă

Operația de cataractă poate face ca ochii pacientului să devină sensibili la lumină pentru câteva zile sau săptămâni. De aceea, se recomandă purtarea ochelarilor de soare sau a celor cu lentile întunecate în aer liber. Poate fi util să porți și o mască de somn noaptea, când dormi.  

Ochelarii de protecție după operația de cataractă reprezintă o măsură de siguranță prin care îți protejezi ochii de lumină puternică și leziuni, în perioada de recuperare.

După operația de cataractă, se mai poartă ochelari?

Operația de cataractă e o procedură sigură și eficientă pentru a-ți redobândi vederea clară. Cristalinul natural opacizat e îndepărtat și înlocuit cu o lentilă artificială.

În unele cazuri, pacientul nu mai are nevoie de ochelari de vedere după operația de cataractă. Asta pentru că intervenția poate corecta și anumite vicii de refracție. 

Totuși, studiile arată că între 30% și 50% dintre persoanele care își fac o operație de cataractă, au nevoie de ochelari în continuare, dar cu dioptrii diferite. 

Tipul de ochelari de care vei avea nevoie depinde de tipul de cristalin artificial primit în operație. Există multe opțiuni: cristaline artificiale monofocale, multifocale, cu câmp extins de focalizare, acomodative, torice, ajustabile în funcție de lumină sau phakice. Tipul de cristalin îl alegi împreună cu medicul tău, înainte de operația de cataractă, în funcție de stilul de viață și afecțiunile oftalmologice pe care le ai. 

Cel mai des întâlnit tip de lentilă e cel monofocal. Acesta îi permite ochiului să focalizeze la o singură distanță: fie aproape, fie departe, fie intermediar. Majoritatea oamenilor aleg cristaline monofocale pentru vederea la distanță și poartă ochelari pentru citit. 

Dacă ai ales un tip de cristalin care îți permite să focalizezi la diferite distanțe, poți avea în continuare nevoie de ochelari.

Întrebări frecvente: 

Pot să port în continuare foștii mei ochelarii de vedere?

Nu. Aproximativ 90% dintre oameni văd mai bine după operația de cataractă. Asta înseamnă că vei avea nevoie de o nouă rețetă pentru ochelarii tăi, potrivită nevoilor tale actuale. 

După cât timp de la operație pot să-mi fac ochelari de vedere noi?

E important să aștepți ca ochii să se vindece complet și ca vederea să se stabilizeze. Medicii oftalmologi recomandă să aștepți cel puțin 6 săptămâni înainte să mergi la un cabinet optometrist pentru a-ți face noi ochelari.

Dacă vrei să afli mai multe despre operația de cataractă, programează-te la un consult oftalmologic într-una dintre clinicile Dr. Holhoș. Alege să te tratezi în mâinile celor mai buni.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.