Câte zile se pun picături după operația de cataractă?

Câte zile se pun picături după operația de cataractă?

Cataracta e problema de vedere ce apare odată cu opacifierea cristalinului. Cel mai frecvent simptom e vederea neclară sau în ceață. Boala evoluează treptat și singurul tratament este operația de cataractă. Procedura presupune înlocuirea lentilei naturale a ochiului cu un cristalin artificial și e una dintre cele mai sigure și eficiente intervenții oftalmologice.

Picăturile de ochi sunt esențiale în procesul de recuperare. Află:

  • Ce picături se pun după operația de cataractă
  • Câte zile se pun picături după operația de cataractă 
  • Cum se administrează picăturile pentru ochi

Ce picături se pun după operația de cataractă?

De regulă, picăturile de ochi administrate după operația de cataractă sunt compuse dintr-un antibiotic și un antiinflamator steroidian. Dar în funcție de nevoile pacientului, medicul oftalmolog poate prescrie picături de ochi în mai multe scopuri:

  • Picături pe bază de antibiotice, pentru a preveni infecțiile oculare.
  • Picături ce conțin un antiinflamator steroidian, ca să reducă inflamația postoperatorie.
  • Picături hidratante, pentru a preveni ochiul uscat și iritat după operație.
  • Picături menite să relaxeze ochiul, să reducă disconfortul și să stimuleze vindecarea rapidă a ochiului și țesuturilor sale.

Câte zile se pun picături după operația de cataractă?

Medicul stabilește tipul de picături necesare și momentul potrivit pentru începerea tratamentului. Asta se întâmplă de cele mai multe ori chiar în ziua operației sau în ziua următoare. Și durata utilizării picăturilor oftalmologice depinde tot de recomandarea medicului. În general, se aplică timp de câteva săptămâni sau până la vindecarea completă.

În cadrul clinicilor Dr. Holhoș, specialiștii recomandă administrarea tratamentului local cu picături timp de 45 de zile de la operația de cataractă. E indicată aplicarea lor la interval de 5-10 minute una de alta, pentru a asigura eficacitate. Ele se aplică doar în timpul zilei, la intervale regulate. 

Cum se administrează picăturile după operația de cataractă?

Vederea ta ar putea fi încețoșată până la 6 săptămâni după operație.  

Tratamentul prescris trebuie urmat acasă timp de 45 de zile. Asigură-te că îți speli bine mâinile înainte de a aplica picăturile. Evită atingerea vârfului flaconului cu ochii sau cu alte suprafețe, pentru a preveni contaminarea. Înclină ușor capul înapoi și, trăgând delicat pleoapa inferioară, picură soluția în sacul conjunctival. Închide ochii și apasă ușor cu degetul pe colțul intern al ochiului, pentru a ajuta la distribuirea uniformă a picăturilor.

Ochiul operat trebuie spălat zilnic cu apă fiartă și răcită sau cu ser fiziologic, folosind dischete demachiante. 

Vindecarea completă a ochiului poate dura cel puțin 8 săptămâni. La 45 de zile de la operație, vei fi programat la un control oftalmologic, iar dacă este necesar, îți vor fi prescriși ochelari pentru vedere la distanță sau pentru citit.

Dacă observi orice neregulă în urma unei operații de cataractă, contactează-ți medicul oftalmolog.

Citește și:

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!