Efort fizic după operația de cataractă

Efort fizic după operația de cataractă

Operația de cataractă este una dintre cele mai frecvente și de succes intervenții oftalmologice. Majoritatea oamenilor își pot relua activitățile normale după cel mult 8 săptămâni de la operație, dar poate dura până la un an pentru ca ochii să-și revină în totalitate.

Dacă ai trecut printr-o asemenea procedură sau urmează te operezi, e important să ai în vedere câteva aspecte legate de efortul fizic în perioada de recuperare. Află în continuare cât de repede poți să te întorci la plimbări și alergat, la sala de sport sau în bazinul de înot. 

Ce se întâmplă cu ochii tăi după operația de cataractă?

Ca să înțelegi procesul de vindecare și recuperare, e util să înțelegi ce se întâmplă cu ochii tăi după operația de cataractă.

În timpul acestei intervenții, se face o mică incizie în partea frontală a ochiului. Prin această deschidere, chirurgul îndepărtează vechea lentilă încețoșată și introduce o lentilă nouă, numită cristalin artificial. Apoi, se plasează un „scut” peste ochiul tău, care servește drept protecție în procesul de vindecare. Prețul cristalinului depinde de tipul de lentilă necesară.

După o astfel de intervenție chirurgicală, ochii se vindecă în două etape. În primele 24 de ore, mica incizie începe să se închidă și suprafața ochiului se sigilează. Dar bariera din spatele ochiului poate lua încă 8 săptămâni pentru a se vindeca complet. Aceasta e cea de-a doua etapă.

Oftalmologul îți va prescrie anumite picături de ochi, pentru a preveni infecția și pentru a reduce inflamația.

Cât timp ar trebui să aștepți să faci efort fizic după operația de cataractă?

În continuare, vom prezenta un calendar cu sugestii generale privind reluarea activităților fizice. Cu toate acestea, e important să-ți consulți medicul înainte de a relua orice tip de efort fizic după operația de cataractă.

Săptămâna 1 după operație

În prima săptămâna de după operație, poți face activități fizice cu impact redus precum:

  • Plimbări în aer liber
  • Mers ușor pe banda de alergat
  • Activități ușoare în casă
  • Exerciții ușoare de stretching (întindere), fără a te îndoi din talie

Evită să te apleci sau să ridici obiecte de peste 10 kilograme (aici includem și plasele de cumpărături sau coșul de rufe). Acest lucru poate crește presiunea în ochi și poate interfera cu procesul de vindecare.

Săptămâna 2 după operație

După 2 săptămâni de la operația de cataractă, medicul îți poate permite să faci activități de nivel moderat, cum ar fi:

  • Mers alert
  • Alergat ușor
  • Yoga
  • Dans lent

Săptămânile 4 – 6 după operație

Deja din săptămâna a 4-a, ar trebui să poți reîncepe activități fizice mai intense. Acestea pot include:

  • Ridicarea greutăților în sala de sport sau în treburile casnice
  • Alergat alert
  • Înot
  • Ciclism intens

Din nou, e esențial să verifici cu medicul oftalmolog dacă poți reveni la acest nivel de exercițiu.

Dacă există și alte activități care îți plac, asigură-te că îi ceri permisiunea doctorului înainte de a le relua. E important să știi ce poți și ce nu poți face la capitolul efort fizic, astfel încât recuperarea ta după operația de cataractă să fie sigură și eficientă.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.