Picături cataractă: De câte tipuri sunt și când se aplică?

Picături cataractă: De câte tipuri sunt și când se aplică?

Picăturile de ochi pentru cataractă cuprind mai multe tipuri de medicamente, prescrise medic în funcție de etapa afecțiunii oftalmologice și a tratamentului. 

Până în prezent, nu s-au descoperit picăturile pentru cataractă care să vindece complet boala. Pentru asta, singurul tratament acceptat este operația de cataractă.  

Tipuri de picături cataractă

Există picături care se aplică înainte de operație și picături care se aplică acasă, de către pacient, după operație. În funcție de stadiul bolii și recomandările medicului, acesta îți poate recomanda mai multe picături pentru cataractă.

Picături pentru cataractă înainte de operație 

Medicul îți poate prescrie înainte de intervenție picături pentru dilatarea pupilei, care să faciliteze procedura de înlocuire a cataractei. E posibil ca picăturile să-ți facă ochii sensibili la lumină, deci e nevoie să porți ochelari de protecție în acest timp. 

De asemenea, unii pacienți primesc picături anestezice, pe care trebuie să le aplice cu câteva zile înainte de operație, pentru a reduce disconfortul în timpul procedurii. 

Picături pentru cataractă după operație 

Intervenția chirurgicală expune ochiul la bacterii și alte pericole. Picăturile cu antibiotic și antiinflamator sunt pentru a-ți proteja ochiul de infecții și pentru a reduce inflamația. De regulă, e vorba despre cloramfenicol și dexametazonă. Cantitatea și frecvența sunt stabilite de către medicul specialist. Tratamentul se administrează timp de 45 de zile după operația de cataractă. 

De asemenea, intervenția poate provoca ochi uscați. Acest efect secundar e temporar, dar doctorul îți poate recomanda picături hidratante pentru a combate uscăciunea și iritarea.  

Indiferent de picăturile aplicate, nu ignora niciun efect secundar grav. Dacă observi dureri acute la nivelul ochilor sau orice alt simptom care ar putea fi legat de tratament sau intervenția chirurgicală, contactează-ți medicul.

Pot picăturile de cataractă să vindece boala?

Conform Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în momentul de față, nu există un tip de picături care să vindece cataracta. 

Există mai multe cercetări în derulare, dar acestea necesită timp, tehnologii și teste până să devină viabile și disponibile pentru publicul larg. Deci acum, singurul tratament permanent pentru cataractă este intervenția chirurgicală. 

Află mai multe despre ce presupune operația în rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș. Echipa de specialiști te așteaptă în clinicile din Cluj-Napoca, Turda, Sibiu, Alba Iulia și Mediaș, pentru ca tu să-ți redobândești vederea clară. Programează-te acum.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.