Cristalinele artificiale sunt niște lentile intraoculare care înlocuiesc lentilele naturale ale ochiului. Sunt folosite pentru a corecta anumite probleme de vedere, cele mai frecvente fiind cataracta, miopia și hipermetropia cauzată de vârsta înaintată. Mai mult decât atât, acestea pot ajuta la reducerea dependenței de ochelari pentru anumite activități.
Află:
- Ce rol are cristalinul în focalizarea imaginii
- Ce este cristalinul artificial
- Câte tipuri de cristaline artificiale există
- Care sunt cele mai bune cristaline artificiale pentru tine
- Cum se desfășoară implantul de cristalin artificial
- Răspunsuri la întrebări frecvente, legate de pregătirea pentru operația oftalmologică, recuperare și cristalinele artificiale la copii
Cum funcționează ochiul și ce rol are cristalinul în focalizarea imaginii?
Cristalinul se află în spatele pupilei. E o lentilă, ca o fereastră, formată din proteină clară și apă. Rolul cristalinului e de a focaliza lumina pe retină și mai apoi să o trimită spre creier.
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, proteinele cristalinului se modifică, făcând ca anumite părți ale lentilei să devină încețoșate.
Această afecțiune oftalmologică se numește cataractă. Cele mai frecvente simptome sunt vederea neclară și/sau cu o tentă maronie. Cataracta e des întâlnită la vârstnici și reprezintă una dintre principalele cauze ale orbirii. Cu toate acestea, ea poate fi corectată cu ușurință, printr-o operație de cataractă.
Ce sunt cristalinele artificiale?
Cristalinele artificiale sunt lentile artificiale clare pe care medicul oftalmolog le implantează în ochiul pacientului pentru a înlocui lentila naturală afectată.
Asemenea ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact, cristalinele artificiale pot corecta problemele de vedere, cum ar fi:
- Miopia (vederea slabă la distanță)
- Hipermetropia (vederea încețoșată la distanță)
- Presbiopia (vederea problematică la distanță din cauza vârstei)
- Astigmatismul (forma modificată a ochiului)
Implantul de cristalin artificial e permanent, ceea ce înseamnă că lentila intraoculară artificială va rămâne clară indiferent de factorii externi. Excepție fac situațiile speciale când apare cataracta secundară. Cristalinele artificiale ajută la îmbunătățirea vederii și pot reduce dependența de ochelari în rutina zilnică.
Tipuri de cristaline artificiale
Există mai multe tipuri de cristaline artificiale disponibile. Fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Cel mai mare minus e că tot va trebui să porți ochelari pentru anumite tipuri de activități, cum ar fi cititul. Un alt dezavantaj constă în efectele adverse. Există riscul să nu vezi nimic noaptea în jurul luminilor puternice.
În continuare, vom prezenta cele mai frecvente tipuri de cristaline artificiale. Pentru a afla care sunt cele mai bune cristaline artificiale, programează-te la o consultație oftalmologică. Medicul specialist te va ajuta să-ți personalizezi selecția de cristaline artificiale, în funcție de istoricul tău medical, problemele de vedere și stilul de viață.
1. Cristalinele artificiale monofocale
Acestea sunt cele mai des întâlnite.
Cristalinele artificiale monofocale au o singură zonă de focalizare. Asta înseamnă că poți vedea clar de aproape sau de la distanță.
Majoritatea oamenilor setează lentilele monofocale pentru vedere la distanță, ceea ce poate ajuta la activități precum condusul. În acest caz, cel mai probabil vei avea nevoie de ochelari pentru lucruri ce presupun vederea de aproape.
Cristalinele artificiale monofocale cu monoviziune
Cristalinele artificiale monofocale cu monoviziune sunt o opțiune bună pentru unele persoane care doresc să depindă mai puțin de ochelari. Acestea lucrează împreuna pentru a te ajuta să vezi și obiectele aflate la distanță, și cele aflate în apropiere.
În mod normal, cristalinele artificiale monofocale pentru ambii ochi, au aceeași setare (a distanței, de exemplu). Dar cu monoviziunea, cristalinul artificial poate avea o putere de focalizare diferită pentru fiecare ochi. De exemplu, lentila pentru ochiul drept poate corecta vederea la distanță, în timp ce lentila pentru ochiul stâng corectează vederea de aproape.
Un dezavantaj e că vei avea nevoie de ceva timp pentru a te adapta la monoviziune. Ba chiar există riscul să nu te obișnuiești cu ele deloc. Prin urmare, înainte să alegi cristalinele artificiale monofocale cu monoviziune, încearcă să porți câteva săptămâni lentile de contact cu monoviziune. Așa îți vei da seama dacă această metodă de corecție a vederii ți se potrivește.
2. Cristalinele artificiale multifocale
Cristaline artificiale multifocale îmbunătățesc vederea de aproape și la distanță, și reduc nevoia de ochelari.
Spre deosebire de cristaline artificiale monofocale, cele multifocale au mai multe zone de focalizare. Creierul se adaptează la aceste zone și alege puterea de focalizare de care ai nevoie pentru fiecare activitate (Ex. scris, condus).
E posibil să ai nevoie de o perioadă pentru a te adapta la aceste tipuri de cristaline artificiale, dar cu timpul o să observi că o să ai nevoie tot mai puțin de ochelarii de citit. Unele persoane ajung să nu îi mai folosească deloc.
Un dezavantaj al cristalinelor artificiale multifocale e că s-ar putea să observi inele/aureole în jurul luminilor, pe timpul nopții.
3. Cristalinele artificiale cu câmp extins de focalizare
Spre deosebire de cristalinele artificiale multifocale, acestea conțin un singur punct de focalizare lung, care extinde câmpul corectat al vederii și adâncimea de focalizare a acestuia.
Cristalinele artificiale cu câmp extins de focalizare permit o vedere excelentă la distanță și îmbunătățiri ale vederii de mijloc (Ex. folosirea calculatorului).
E posibil să ai nevoie de o altă pereche de ochelari pentru activitățile care implică vederea de aproape.
4. Cristalinele artificiale acomodative
Acest tip de cristaline artificiale sunt similare cu lentilele naturale ale ochilor, în sensul că își ajustează forma pentru a te ajuta să vezi obiectele apropiate sau îndepărtate. Și ele sunt o opțiune pentru a reduce dependența de ochelari.
Totuși, s-ar putea să preferi să porți ochelari când trebuie să te concentrezi asupra obiectelor apropiate o perioadă mai lungă de timp.
5. Cristalinele artificiale torice
Cristalinele artificiale torice ajută persoanele cu astigmatism. Acest tip îmbunătățește modul în care lumina ajunge la retină, oferind o vedere mai clară și mai precisă.
Cristalinele artificiale torice pot fi: monofocale, multifocale, cu câmp de focalizare extins și acomodative. Acestea au rolul de a îmbunătăți calitatea vederii. De asemenea, reduc riscul de pierdere a vederii sau de observare a inelelor, în jurul obiectelor luminoase noaptea.
6. Cristaline artificiale ajustabile în funcție de lumină
În acest caz, medicul oftalmolog ajustează funcția lor de corecție după operația de înlocuire a cristalinului. Acest lucru se realizează prin intermediul unui tratament cu lumină UV, Câteva ședințe sunt realizate la interval de câteva zile.
Aceste proceduri personalizează prescripția cristalinului artifical, pentru obține corecția dorită.
Fac parte totuși din categoria cristalinelor monofocale, deci vor fi necesari ochelari de vedere pentru citit sau condus.
7. Cristalinele artificiale Phakice
Sunt de obicei implantate la persoanele mai tinere, în timp ce se încearcă să se păstreze lentila naturală a ochiului uman. Cristalinele artificiale Phakice ajută la păstrarea abilității naturale de focalizare și de acomodare a ochiului.
De asemenea, corectează miopia la pacienții care nu sunt eligibili pentru operația cu laser.
Aceste lentile vor trebui în cele din urmă îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale de cataractă, dar pot oferi tinerilor o vedere clară pentru o perioadă lungă de timp.
Diagnostic și stabilirea tipului de cristalin artificial necesar

Medicul oftalmolog va determina dacă ești eligibil pentru un implant de cristalin artificial. Împreună, veți discuta opțiunile și veți alege cele mai bune cristaline artificiale pentru nevoile tale.
Pentru a te pregăti în discuția cu specialistul, e important să te gândești care sunt prioritățile tale în prezent, dar mai ales pe termen lung. Asta va influența alegerea unui anumit tip de cristaline artificiale. Ai putea să-ți pui următoarele întrebări:
- Aș fi dispus să port ochelari uneori? Dacă da, cât de des și pentru ce tipuri de activități?
- Ce tip de vedere e cea mai importantă pentru mine în majoritatea timpului? Sunt de acord să port ochelari pentru aceste activități?
- Conduc des noaptea? În acest caz, pot să mă adaptez la vedere cu aureole în jurul luminilor atunci când conduc?
- Ce fel de hobby-uri am? Implică ochelari? Dacă da, sunt de acord să port ochelari pentru ele?
- Care e bugetul meu pentru această intervenție?
Cum se desfășoară implantul de cristalin artificial
Specialistul va efectua un examen oftalmologic amănunțit, pentru a verifica starea de sănătate a ochilor tăi. Va face și o serie de teste simple și lipsite de durere, pentru a măsura dimensiunea și forma ochiului tău. Mai apoi, veți alege tipul de cristaline artificiale pe care le vei purta.
- Intervenția începe cu anestezierea ochiului. Specialistul îți va administra un medicament, pentru a te ajuta să te relaxezi.
- E posibil să vezi o lumină în timpul procedurii, dar nu vei simți nimic mai mult decât o ușoară presiune.
- Medicul va efectua o tăietură mică prin cornee, pentru a ajunge la cristalin și pentru a-l îndepărta.
- Va pune cristalinul artificial în locul celui natural.
- Tehnologia oftalmologică de ultimă oră face ca tăietura să se vindece singură, fără a mai fi nevoie de cusături.
Fiindcă operația se face în regim ambulatoriu, poți pleca acasă în mai puțin de o oră, dar ai nevoie de un însoțitor.
Întrebări frecvente
- Cum te pregătești de implantul cu cristalin artificial?
Pentru a te pregăti de intervenția chirurgicală, medicul:
- Îți va prescrie picături pentru ochi, pe care să le aplici cu câteva zile înainte de operație
- Îți va cere să întrerupi administrarea tratamentelor medicamentoase
- Îți va spune să nu mai porți lentile de contact cu câteva zile înainte de intervenție.
- Care sunt riscurile operației?
Orice intervenție chirurgicală presupune un anumit grad de risc. Complicațiile după implantul de cristalin artificial sunt rare, dar e posibil să observi roșeață sau inflamație. În unele cazuri, există chiar riscul de hemoragie sau infecție.
Complicațiile mai grave includ:
- Dislocarea cristalinului artificial (când implantul se deplasează din poziția dorită)
- Dezlipirea de retină (apare când un strat de celule nervoase se separă de partea din spate a ochiului)
- Pierderea vederii
Există riscul și de a dezvolta o problemă de vedere la câteva săptămâni sau chiar ani de la operație, când țesutul din jurul noii lentile devine încețoșat și vederea se tulbură. Această afecțiune se numește opacizare posterioară a capsulei sau cataractă secundară. În acest caz, se poate realiza o operație cu laser pentru redobândirea calității vederii.
- Ce recomandări există după operație?
Vindecarea completă durează aproximativ 2-3 luni. În acest timp, se recomandă:
- Să îți protejezi ochiul cât mai mult – cu ochelari de soare pe timpul zilei și cu mască ce împiedică lumina, pe timpul nopții.
- Să încerci pe cât posibil să nu te scarpini la ochi și nici să nu îl apeși sau să pui presiune, chiar dacă simți mâncărimi.
- Să aplici picăturile pentru ochi prescrise de medic. Le vei folosi timp de câteva săptămâni, pentru a ajuta la vindecarea ochiului.
- Să eviți exercițiile fizice solicitante sau ridicatul greutăților. Medicul îți va spune când le poți relua.
- De la ce vârstă se poate face implantul de cristalin artificial?
Operația oftalmologică se poate face după primul an de viață.
Efectuarea unei astfel de intervenții la sugari e încă în cercetare. Până acum, studiile înregistrează un risc crescut de complicații și necesitatea unor intervenții chirurgicale suplimentare.
Pentru afecțiunile oftalmologice ale copiilor mici, se recomandă inițial folosirea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, și de abia mai apoi, implantul de cristalin artificial.
Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș e prezentă în Cluj-Napoca, Turda, Sibiu, Mediaș și Alba-Iulia, cu specialiști de top și dotări de ultimă oră. Dacă te confrunți cu o problemă de vedere, programează-te la o consultație și lasă-te pe mâna celor mai buni oftalmologi din țară.