Lentile progresive: Ce înseamnă, de câte tipuri sunt și ce avantaje și dezavantaje au

Lentile progresive

Lentilele progresive, cunoscute și ca lentile multifocale, te ajută să vezi clar la orice distanță: de aproape, intermediar și la depărtare. Tranziția de la o zonă la alta e lină, progresivă, fără salturi deranjante de la o dioptrie la alta. 

Lentilele de contact progresive tratează mai multe afecțiuni oftalmologice, cele mai frecvente fiind presbiopia și miopia.

Ce sunt lentilele progresive?

Lentilele progresive sunt lentile multifocale care corectează vederea. „Multifocal” înseamnă că au mai mult de o zonă de focalizare, pentru ca tu să vezi clar la distanțe diferite:

  • De aproape (Ex. când scrii sau citești)
  • La distanță intermediară (Ex. când te uiți la un film) 
  • În depărtare (Ex. când conduci) 

Lentilele progresive funcționează la fel ca lentilele bifocale și trifocale, doar că nu există linii pe lentile care să delimiteze unde se schimbă dioptria. Ba mai mult, lentilele bifocale pot crea probleme la distanța intermediară fiindcă această zonă nu există în lentilă; există doar zona pentru vedere de aproape și la distanță. Avantajul lentilelor progresive este că pot fi adaptate pentru a corecta aproape orice viciu de refracție. 

Cine are nevoie de lentile de contact progresive?

Cel mai frecvent, lentilele de contact progresive sunt folosite pentru corectarea presbiopiei. Această problemă de vedere apare odată cu înaintarea în vârstă, de regulă după 40 de ani. Elasticitatea cristalinului scade și la fel și puterea dioptrică. La început se manifestă prin vedere neclară de aproape, iar apoi și la distanță.

Lentilele progresive s-au dovedit a fi utile și pentru alte boli oftalmologice care afectează mușchii oculari sau puterea de focalizare: miopia, ambliopia (ochiul leneș), diplopia (vederea dublă), hipermetropia și astigmatismul

Tipuri de lentile progresive

În funcție de problemele de vedere și activitățile tale zilnice, există mai multe categorii de lentile progresive dintre care poți alege:

  • Lentile progresive de tranziție. Acestea se întunecă automat când sunt expuse la razele ultraviolete ale soarelui.
  • Lentile progresive pentru calculator. Mai sunt cunoscute și ca „lentile cu focalizare variabilă de aproape” și sunt utile persoanelor care petrec mai mult de 4 ore pe zi în fața calculatorului.
  • Lentile progresive pentru vedere la sol. Persoanele care se uită mult în pământ pot beneficia de acest tip de lentile progresive (Ex. jucătorii de golf).
  • Lentile progresive cu coridor scurt. Dacă vrei o ramă mai mică, vei avea nevoie de acest tip de lentilă progresivă. Zonele de vizualizare sunt mai mici, lucru care poate crea mici probleme de vedere.

Lentile progresive: Avantaje

Lentilele de contact progresive au mai multe avantaje decât dezavantaje:

  • Ai nevoie de o singură pereche de ochelari de vedere/lentile de contact pentru a vedea la mai multe distanțe.
  • Ai grija unei singure perechi de ochelari/lentile de contact într-o zi în care ai mai multe activități de făcut (Ex. condus, citit, lucrat la laptop)
  • Lentilele de contact progresive au un avantaj estetic: sunt invizibile. Acest aspect e esențial pentru mulți pacienți, în special pentru copiii rușinați să poarte ochelari.
  • Nu îți mai obosești ochii. Salturile de imagine care apar brusc când schimbi dioptria cu lentilele bifocale sau trifocale, obosesc ochiul. Cu lentilele progresive, nu mai ai această problemă.

Lentile progresive: Dezavantaje

Lentilele progresive nu prezintă riscuri sau complicații, dar există câteva dezavantaje:

  • Prețul lentilelor progresive poate fi destul de ridicat. Acesta e mai mare decât cel al lentilelor bifocale și trifocale, dar partea bună e că o pereche de ochelari cu lentile progresive te costă mai puțin decât cumpărarea a trei perechi diferite de ochelari.
  • Ai mai puține opțiuni în ceea ce privește forma și dimensiunea lentilelor. Lentilele progresive trebuie să aibă prescripțiile în spații foarte mici și precise.
  • E posibil să te confrunți cu vedere periferică neclară
  • Vei avea nevoie de timp ca să te obișnuiești cu ele. De obicei, specialiștii recomandă privirea drept înainte pentru vederea la distanță, puțin sub nivelul ochilor pentru vederea intermediară și ceva mai jos pentru activități îndeaproape. Procesul de adaptare durează 1-2 săptămâni și poate provoca amețeli sau greață.

Lentile progresive: Preț

Prețul lentilelor progresive depinde de mai mulți factori: valorile și diferențele dioptriilor, tehnologia folosită, materialul lentilei, tratamentele aplicate și gradul de personalizare necesar. Pe lângă acestea, costul mai e influențat și de brandul lentilelor. Cele mai mari nume din industrie sunt Essilor, Hoya și Zeiss, iar prețurile sunt pe măsură, datorită deceniilor de inovație în domeniul lentilelor progresive, care promit calitate

Prețul unor lentile progresive sau al unor ochelari cu lentile progresive se determină de regulă într-un magazin specializat, în urma unei consultații oftalmologice. În funcție de afecțiunile și nevoile pacientului, acesta își poate alege lentilele progresive, ochelarii și rama acestora. Costul aproximativ poate începe de la 400 de lei și poate ajunge până la câteva mii de lei.


Dacă te confrunți cu vicii de refracție sau dacă ai deja ochelari, dar lentilele bifocale sau trifocale nu te satisfac întru totul, află mai multe despre lentilele progresive. Programează-te la o consultație oftalmologică într-una dintre clinicile Dr. Holhoș și află cum poți să-ți recapeți vederea clară.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.