Ambliopia

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Care sunt cauzele ambliopiei?

Ambliopia poate avea mai multe cauze.

  1. Cea mai frecventă e diferența calității imaginilor create de cei doi ochi. Acest lucru se întâmplă când ambliopia afectează un singur ochi. „Ochiul leneș” va forma o imagine mai puțin clară, iar ochiul „sănătos” va forma o imagine clară. Cu timpul, creierul va alege să înlăture imaginea mai puțin clară, făcând ca ochiul să devină ambliop. 
  2. Strabismul e o altă cauză a ambliopiei. Lipsa paralelismului celor doua axe oculare face ca unul dintre ochi să se deplaseze în direcția corectă și altul în direcția greșită. Creierul va alege să se bazeze mai degrabă pe ochiul care funcționează normal, fapt care va duce la ambliopizarea celuilat.
  3. Diferite vicii de refracție – miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiobia – pot fi cauze ale ambliopiei. Ochiul defect de refracție mai mic are tendința de a prelua vederea, pe când ochiul cu defect de refracție mai mare nu este folosit și se ambliopizează.

Cataracta congenitală, ptoza palpebrală congenitală, glaucomul congenital și leziunile corneene sunt câteva dintre problemele organice ale ochiului pe baza cărora poate apărea ambliopia.

Ce trebuie să știi despre ambliopia la copii?

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni oftalmologice la copii este ambliopia. Cifrele arată că aproximativ 2-4% dintre copiii cu vârste de până la 15 ani suferă de această boală. De cele mai multe ori, ambliopia la copii apare la naștere și evoluează până când aceștia împlinesc 7 ani. De regulă, un singur ochi e afectat, însă există și cazuri mai rare, în care ambii ochi se ambliopizează. 

Există anumiți factori de risc care cresc șansele ca cei mici să sufere de „ochi leneș”:

  • Copilul are un istoric familial de afecțiuni oftalmologice;
  • Copilul s-a născut prematur, având o greutate mică la naștere;
  • Copilul are probleme de dezvoltare.

În acest sens, evaluarea oftalmologică e esențială până la vârsta de 3 ani (și nu numai). Cu cât e depistată mai devreme, cu atât ambliopia la copii se poate trata mai ușor. Deci dacă observi că ochii copilului tău nu se coordonează corect, fă o vizită unei clinici de oftalmologie, Abordează problema din timp, când conexiunile complexe dintre ochi și creier încă nu sunt formate complet.

Ce trebuie să știi despre ambliopia la adulți?

Există o părere generală conform căreia ambliopia la adulți nu poate fi tratată. Nimic mai eronat. Progresul în cercetare și tehnologii oftalmologice de ultimă oră fac posibilă tratarea ambliopiei la adulți. Odată ce e diagnosticat tipul de boală, ambliopia la adulți se poate corecta optic, prin intermediul ochelarilor de vedere, prin terapia vizuală computerizată sau prin intervenții chirurgicale. Cele din urmă sunt concepute pentru recuperarea vederii în cazul în care ambliopia la adulți e cauzată de strabism, insuficiență de convergență și anizometropie.

Câte tipuri de ambliopie există?

Ambliopia poate fi:

  1. Funcțională: un singur ochi e afectat.
  2. Bilaterală: ambii ochi sunt afectați, iar unul dintre ei are un grad mai mare de ambliopizare față de celălalt. Acest tip apare în cazul pacienților cu vicii de refracție, strabism sau nistagamus.
  3. Organică: apare în contextul unor boli oftalmologice mai severe precum cataracta, retinopatie, dezlipire de retină, opacitate corneană.

Care sunt simptomele ambliopiei?

Ambliopia la adulți și la copii se poate observa dacă:

  • Un ochi pare că nu fixează, ci „rătăcește” spre interior sau exterior;
  • Ochii nu se mișcă în același timp, în aceeași direcție;
  • Ochii nu sunt capabili să vadă clar, în profunzime;
  • Pacientul nu poate strânge sau închide câte un ochi, pe rând; 
  • Pacientul are tendința de a înclina capul, pentru a fixa cu ochiul sănătos;
  • Pacientului îi lipsește – parțial sau total – irisul (suferă de aniridie);
  • În urma investigațiilor și screening-ului vizual, rezultate sunt anormale.

Cum se tratează ambliopia?

Primul pas în tratarea afecțiunii oftalmologice, e diagnosticarea tipului de ambliopie. Pentru asta, e esențial să se cunoască istoricul familial și să se efectueze teste oculare pentru a stabili cauza apariției bolii. Șansele de restabilire a acuității vizuale a „ochiului/ochilor „leneș/i” sunt foarte mari când afecțiunea e diagnosticată foarte repede – asta însemnând înainte de vârsta de 3 ani.

Există mai multe forme de tratament pentru ambliopie, în funcție de forma bolii și vârsta pacientului:

Tratamentul este în principal nechirurgical și poate presupune:

  1. Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact ocluzale;
  2. Aplicarea picăturilor de ochi;
  3. Acoperirea ochiului bun sau, alternant, a ambilor, în funcție de situație, pentru a face pacientul să-și folosească „ochiul leneș”;
  4. Nu se poate opera, însă până la vârsta de 7-10 ani, aceasta se poate corecta. Cu sistemul VTS (Vision Therapy System), cel mai performant la ora actuală, se poate face o recuperare de peste 90%.
  5. Sesiunile de tratament se aseamănă cu un joc pe calculator, pentru a fi ușor de utilizat de către cei mici. Terapia constă în antrenarea ochiului leneș, pentru a vedea detalii mai mici și îmbunătățirea coordonării mână-ochi, aprecierii distanțelor în spațiu și sensibilității la contrast.

Netratarea ambliopiei afectează calitatea vederii pe termen lung. Dacă observi unul dintre simptomele de mai sus la tine, sau la cineva apropiat, fă o programare la o clinică specializată. Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș te așteaptă cu medici profesioniști și îți pune la dispoziție ultimele dotări din industrie, pentru cea mai bună îngrijire.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare