Szemnyomás mérés – tonometria

A tonometria olyan diagnosztikai vizsgálat, amely a szem belsejében lévő nyomást, az úgynevezett intraokuláris nyomást méri.

Mi a szem tonometria?

A tonometriás vizsgálat előtt az orvos szemcseppet tesz a szemébe, hogy ne érezze, hogy bármi is hozzáér a szeméhez. Miután a szeme elzsibbadt, orvosa egy kis papírcsíkot érinthet a szeme felszínéhez, amely narancssárga anyagot tartalmaz, hogy megfestse azt. Ez segít a vizsgálat pontosságának növelésében. Ezután orvosa egy réslámpának nevezett eszközt fog Ön elé helyezni. Megkéri, hogy állát és homlokát támassza a rendelkezésre bocsátott tartókra, majd a lámpát a szeme felé mozgatja, amíg a tonométer szondájának hegye hozzá nem ér a szaruhártyájához. A szaruhártya egy kis ellapításával a tonométer érzékeli a szemében lévő nyomást. Az orvos addig állítja a nyomást, amíg pontos értéket nem kap.
Mivel a szeme elzsibbad, az eljárás során nem érez fájdalmat. A tonometria biztonságos eljárás.

Mit lehet diagnosztizálni a szem tonometriával?

Orvosa javasolhat tonometriás vizsgálatot, ha gyanítja, hogy Önnél fennáll a zöldhályog kockázata, vagy hogy kiegészítse a vizsgálatokat.

Ön esetében a zöldhályog kialakulásának fokozott kockázata állhat fenn, ha:

 • Ön elmúlt 40 éves
 • a családjában előfordult már zöldhályog
 • rövid- vagy távollátó
 • egyéb krónikus szembetegsége van
 • a múltban megsérült a szeme
 • cukorbetegségben szenved
 • magas a vérnyomása
 • rossz a vérkeringése
 • hosszú időn keresztül kortikoszteroid gyógyszert szedett

Orvosa akkor is megvizsgálhatja a szemnyomását, ha olyan tünetei vannak, mint:

 • a perifériás látás fokozatos elvesztése
 • alagútlátás
 • heves szemfájdalom
 • homályos látás
 • fényudvarok a fények körül
 • a szem kivörösödése

Mindezek a tünetek a zöldhályog jelei lehetnek.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.