Văd luminițe în colțul ochiului: 10 Posibile cauze

Vad luminite in coltul ochiului

Luminițele în colțul ochiului sunt de obicei asociate cu migrenele, dezlipirea de retină sau traumatismele și leziunile oculare. 

Când vezi luminițe în colțul ochiului, acestea pot să difere în formă, culoare, frecvență și durată. De regulă, nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă le observi regulat, trebuie să mergi la un medic oftalmolog.

Cauze pentru luminițele în colțul ochiului

Fotopsia (sau luminițele în colțul ochiului) apare când corpul vitros își schimbă forma și începe să tragă de retină.

Luminițele ocazionale sunt de obicei inofensive, și apar mai des odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, tulburările de vedere pot fi cauzate și de traumatisme oculare, cum ar fi o lovitură sau frecarea prea intensă a ochiului din cauza unei afecțiuni oftalmologice.

Cele mai des întâlnite motive pentru care vezi luminițe în colțul ochiului, sunt:

1. Leziuni ale corpului vitros sau ale retinei

Schimbările formei sau poziției corpului vitros sunt frecvente și devin tot mai probabile odată cu înaintarea în vârstă. 

Dezlipirea posterioară de corp vitros e o afecțiune în care corpul vitros se desprinde de retină. Acest lucru te poate face să vezi luminițe intermitente în colțul ochiului. De regulă, dezlipirea posterioară de corp vitros nu e gravă, dar pentru unii pacienți, ar putea avea consecințe grave, precum dezlipirea de retină.

2. Traumatisme și leziuni oculare

Și traumatismele oculare pot să provoace luminițe în colțul ochiului. Acestea exercită presiune asupra retinei, provocând fotopsia. E extrem de important să eviți să-ți atingi ochiul sau să te scarpini. 

Simptomele traumei oculare pot dispărea de la sine, fără tratament, dar dacă problema persistă și observi și alte simptome (Ex. probleme de vedere, dificultate în a mișca ochiul, schimbări în mărimea pupilei, sânge în ochi), e necesar să mergi la medic. 

3. Retinită cu citomegalovirus

Retinita citomegalovirală e cauzată de un virus care afectează retina. Se poate manifesta prin luminițe în colțul ochiului și vedere încețoșată și, în unele cazuri, prin orbire. Fără tratament, simptomele retinitei citomegalovirale se pot răspândi în ambii ochi. 

Afecțiunea se tratează cu ajutorul chirugiei cu laser și cu medicamente antivirale.

4. Nevrită optică

Nevrita optică apare atunci când nervul optic se inflamează. Acest lucru poate fi cauzat de o infecție sau de o tulburare nervoasă, cum ar fi scleroza multiplă. Dacă vezi luminițe în colțul ochiului, poate fi un semn al aceastei boli.

5. Migrenă

Persoanele care se confruntă constant cu migrene, văd și luminițe în colțul ochiului. Acesta e un simptom frecvent, care semnalează începutul unui episod de migrenă. Luminițele pot fi însoțite și de alte tulburări de vedere (pete, zigzaguri sau alte forme), amorțeală, furnicături, dificultăți în a vorbi sau a înțelege alți oameni, chiar și pierderea temporară a vederii. 

E important să urmezi un tratament care să diminueze simptomele migrenei, și astfel vei reduce și luminițele din colțul ochiului.

6. Epilepsia occipitală

Epilepsia occipitală e o afecțiune rară care îi afectează pe unii copii și adolescenți cu epilepsie. Se manifestă prin convulsii care afectează vederea, provocând și luminițe în colțul ochiului. Majoritatea pacienților încetează să mai aibă aceste convulsii odată cu înaintarea în vârstă.

Epilepsia occipitală se tratează cu medicamente antiepileptice.

7. Sindromul Stickler

Sindromul Stickler este o afecțiune genetică rară care poate afecta ochii, auzul și articulațiile. Printre simptome, se numără și luminițele în colțul ochiului și dezlipirea de retină. 

În prezent, nu există tratament pentru sindromul Stickler, dar se abordează simptomele pentru a reduce disconfortul. De exemplu, pentru un pacient care se confruntă cu dezlipirea de retină, poate fi benefică o intervenție chirurgicală cu laser.

8. Atac ischemic tranzitoriu (AIT)

AIT-urile apar atunci când un cheag de sânge restricționează temporar fluxul de sânge către creier. Acestea pot provoca tulburări vizuale, inclusiv luminițe în colțul ochiului.

9. Diabetul

Luminițele intermitente pot fi un simptom al retinopatiei diabetice.

10. Tumori 

Tumori în diferite zone ale ochilor sau creierului te pot face să vezi luminițe în colțul ochiului, atunci când îți miști capul sau gâtul.

Fă-ți o programare la un medic oftalmolog dacă observi brusc mai multe luminițe în colțul ochiului, dacă episoadele sunt tot mai frecvente, sau dacă luminițele sunt însoțite și de alte simptome (migrene, tulburări de vedere noi). Doctorul va determina cauza problemei, în urma unei consultații oftalmologice complete.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.