1 din 3 oameni suferă de astigmatism, o treime din populație suferă de hipermetropie și aproape un sfert, de miopie. Putem spune că viciile de refracție sunt cele mai răspândite afecțiuni oftalmologice din lume. În consecință, medicina a evoluat, iar tehnologiile disponibile pe piață la momentul actual sunt menite să vină în ajutorul pacienților care se confruntă cu miopie, hipermetropie și astigmatism.
Ce sunt viciile de refracție?
Ochii au rolul de a capta imaginile din mediul înconjurător și de a le focaliza pe retină. Globul ocular e format dintr-un sistem de lentile ce refractează lumina, formând raze paralele care apar pe retină sub formă de imagini. Dacă globul ocular are o formă modificată, razele transmise nu mai sunt paralele, iar imaginile nu se mai creează corespunzător. Astfel, ne confruntăm cu un viciu de refracție, ce împiedică formarea corecta a imaginii pe retină.
Viciile de refracție mai sunt cunoscute și sub numele de „tulburări de acomodare” și diferă, în funcție de problema de focalizare. Acestea au cauze multiple și pot apărea atât la adulți, cât și la copii, fiind – de cele mai multe ori – genetice.
De câte tipuri sunt viciile de refracție?
În categoria viciilor de refracție intră miopia, hipermetropia și astigmatismul.
Miopia se traduce prin vedere problematică la distanță. Pacienții miopi văd bine de aproape. În majoritatea cazurilor, boala e de natură genetică și devine evidentă în copilărie. Miopia e viciul de refracție care poate evolua treptat sau rapid, dar e important de știut că se poate corecta. Ochelarii de vedere cu lentile speciale și intervenția chirurgicală sunt cele mai întâlnite metode recomandate de specialiști.
Hipermetropia se traduce prin vedere încețoșată de aproape. Pacienții care suferă de hipermetropie văd bine la distanță, dar au probleme în a focaliza imaginea când citesc, stau la calculator sau pe telefon, sau când privesc lucruri aflate în proximitate. Acest viciu de refracție se manifestă mai degrabă la adulții de peste 40 de ani, dar poate apărea și la adulții mai tineri, copii și bebeluși. Forma severă a hipermetropiei afectează nu numai vederea îndeaproape, ci și vederea la distanță.
Astigmatismul e viciul de refracție care afectează modul în care e focalizată imaginea, indiferent de distanța la care se află. Pacienții care suferă de astigmatism au o curbură neregulată a corneei, motiv pentru care vederea e încețoșată. De obicei, astigmatismul e moștenit, dar se poate dezvolta și în paralel cu celelalte vicii de refracție – miopia sau hipermetropia. La fel ca în cazul lor, astigmatismul se poate corecta cu ochelari sau lentile de vedere, sau prin intervenție chirurgicală.
Cum se manifestă viciile de refracție la adulți și copii?
Viciile de refracție au diferite simptome, în funcție de vârsta, sexul și starea de sănătate a pacientului, precum și în funcție de stadiul bolii.
Pacienții miopi se confruntă cu:
- Migrene
- Oboseală la nivelul ochilor
- Clipit excesiv
- Dificultăți la condus
- Vedere în ceață la distanță
- Nevoia constantă de a se scărpina la ochi
- Nevoie de a aduce obiectele cât mai aproape de ei
- Tendința de a ține ochii întredeschiși când încearcă să focalizeze imagini aflate la distanță
Pacienții care suferă de hipermetropie se confruntă cu:
- Migrene, când se concentrează privind obiecte îndeaproape
- Senzații de arsură și durere la nivelul ochilor
- Vedere încețoșată de aproape
- Nevoia de a se încrunta când focalizează obiecte aflate în apropiere
- Oboseală la nivelul ochilor
Pacienții care suferă de astigmatism se confruntă cu:
- Vedere neclară, indiferent de distanța la care s-ar afla lucrurile pe care încearcă să le focalizeze
- Migrene
- Dureri la nivelul ochilor
- Oboseală
- Senzație de iritare
- Dificultăți în a distinge cifrele și numerele similare
Cum se corectează viciile de refracție?
Miopia
După cum am menționat și în secțiunea în care am vorbit despre tipurile viciilor de refracție, miopia se poate corecta și cu ajutorul ochelarilor și lentilelor de vedere, și prin intervenție chirurgicală.
- Ochelari de vedere – pacientul necesită consultație, investigații, diagnostic, iar mai apoi, lentilele sunt prescrise de către specialist.
- Lentilele de contact – o opțiune pentru cei care nu vor să poarte ochelari de vedere, din motive estetice. Igiena lentilelor de contact e esențială în acest caz (păstrarea lor într-un mediu steril, peste noapte).
Operațiile cu laser efectuate în cadrul clinicilor Dr. Holhoș, sunt minim invazive, nedureroase, iar perioada de vindecare este una extrem de scurtă. Intervenția își propune corectarea miopiei pentru a înlătura atât ochelarii sau lentilele de vedere, cât și viciul de refracție. Poți opta pentru:
- Chirurgia laser lenticulară, care include operația cu laser SMILE Pro și SMILE – se face cu tehnologie de ultimă oră din industria oftalmologică și poate corecta miopia până la -10 dioptrii. Pacientul vede clar imediat după operație.
- Operația laser FemtoLASIK (generația a II-a)
- Operatia laser Excimer PRK – e un alt tip de intervenție pentru miopie, dar – din nou – e sigură, scurtă și cu un minimum de disconfort pentru pacient.
- Implantul de cristalin multifocal – e recomandată în cazul dioptriilor mari și este similară cu operația de cataracta.
Hipermetropia
Hipermetropia se poate corecta chirurgical, în cadrul rețelei de oftalmologie Dr. Holhoș, prin:
- Operația cu laser SMILE Pro
- Operația de reducere dioptrii FemtoLasik
- Operația de reducere dioptrii Laser Excimer
- Operația cu implant de cristalin
Dar acest viciu de refracție se poate corecta și cu:
- Ochelari de vedere
- Lentile de contact
Astigmatismul
Dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune, astigmatismul se poate corecta cu ajutorul:
- Ochelarilor de vedere – cu lentile prescrise de medic, în baza consultului de specialitate.
- Lentilele de contact – reprezintă o alegere mai confortabilă și la fel de eficientă. Se recomandă o bună igienă a mâinilor înainte de aplicarea acestora.
Avantajul ochelarilor și lentilelor de vedere e că sunt mai accesibile. Totuși, cea mai sigură metodă de corectare a acestui viciu de refracție e operația. Procedurile cu laser oferă rezultatele dorite, imediat după intervenție. Clinica Dr. Holhoș poate realiza:
- Chirurgia laser lenticulară (operația cu SMILE Pro sau SMILE)
- Operația de reducere dioptrii FemtoLasik
- Operația cu laser Excimer PRK
- Operația cu implant de cristalin multifocal
Primul pas este consultația oftalmologică, iar rețeaua Dr. Holhoș te așteaptă în clinicile sale din Cluj-Napoca, Turda, Alba Iulia, Sibiu și Mediaș, cu specialiști pregătiți să-ți ofere diagnosticul corect, urmat de cea mai bună îngrijire.