Consult de bază
Ce trebuie să știi?
Consultul oftalmologic de bază cuprinde o serie de proceduri, începând cu discuția cu medicul oftalmolog, recomandarea și interpretarea investigațiilor de specialitate și diagnosticul final, alături de scrisoarea medicală. Consultul de bază poate fi de mai multe tipuri, în funcție de scopul programării:
- Consult de rutină: acuitate vizuală, simț cromatic, tonometrie oculară, fund de ochi.
- Consult de urgență: pacientul este primit în regim de urgență fără programare
- Consult de corp străin: pacientul este anesteziat cu picături pentru a scoate corpul străin. Nu necesită acuitate vizuală sau fund de ochi decât la o săptămână după ce se vindecă ochiul.
- Consult pentru operație: indiferent de operația aleasă, trebuie efectuat consult de bază iar apoi o serie de investigații care diferă în funcție de tipul de intervenție:
- Pentru operația de cataractă – tomografie retiniană, de nerv optic, topografie după caz, biometrie, ecografie după caz, numărătoare de celule endoteliale după caz.
- Pentru operația Laser Excimer – tomografie retiniană, topografie, pahimetrie, hartă epitelială
- Pentru operația de retină (Vitrectomie/ Dezlipire de retină/ Peeling ILM) – ecografie, tomografie retiniană, biometrie după caz.
Vă recomandam să respectați programarea stabilită, pentru a evita un eventual decalaj de orar.
Actele necesare și pregătirea pentru consult
- pacienți minori sub 14 ani – certificatul de naștere
- pacienți minori, cu vârsta între 14-18 ani – cartea de identitate
- pacienți adulți – cartea de identitate sau pașaport
Totodată, vă rugăm, dacă purtați ochelari, să îi aduceți, pentru a-i măsura, împreună cu plicul sau prescripția acestora.
Mulți pacienți se întreabă de ce e nevoie de actul de identitate. Deoarece fișa pacientului este un act medico-legal, actul de identitate se utilizează pentru a verifica datele de pe fișă, în cazul în care sunteți deja pacientul nostru, sau pentru a completa o fișă nouă.
Este recomandat ca doamnele să nu folosească produse de machiaj înaintea consultului.
Din cauza picăturilor de dilatare care se pun în ochi, apare efectul vederii în ceață, de aceea nu este recomandat să conduceți autoturismul. Vederea în ceață poate persista până la 3 ore.
Care sunt simptomele care indică o urgență oftalmologică?
- pierderea bruscă a vederii cu sau fără reluarea ei (totală sau parțială)
- cercuri luminoase în culorile curcubeului, în jurul surselor de lumină
- deformarea conturului obiectelor
- pierdere/ îngustare de câmp vizual
- fulgere sau musculițe „zburătoare” apărute în număr mare, brusc
- traumatism în zona capului și/ sau a ochilor
- apariția bruscă a unei pete/perdele negre
- dureri intense oculare și orbitare, pupilă dilatată, ochi roșu
- ochii roșii, iritați, mâncărimi locale, pleoape umflate, secreții
- arsuri chimice
- corpi străini oculari/intra oculari
Când este recomandat consultul oftalmologic?
- oricând observați scăderea acuității vizuale, sau experimentați un simptom enumerat mai sus
- atunci când părinții sunt purtători de ochelari (miopie, hipermetropie, astigmatism) copiii trebuie să facă anual un consult oftalmologic pentru a diagnostica și trata din timp viciul de refracție
- în jurul vârstei de 40-45 de ani apare oboseala la aproape, la distanța pentru citit. Este vorba de presbiopie, ceea ce ne face să avem nevoie de ochelari de aproape.
- o dată la 2 ani până la vârsta de 60 de ani
- anual după vârsta de 60 de ani
Consultații de urgență
În cadrul clinicilor noastre, se efectuează consultul în regim de urgență, în timpul orelor de program (L-V 9-18, S 10-14). Au prioritate pacienții care au deja programare, dar dacă aveți o urgență, vă rugăm să sunați întâi pe numerele de telefon aferente clinicilor, pentru a vă asigura de disponibilitatea unui medic. Colegele de la recepție vă vor comunica pașii următori pentru a beneficia de consultația de urgență.
Consultații optometrice (pentru stabilirea dioptriilor)
Consultul optometric, pentru stabilirea dioptriilor, se poate face fără programare, deși este recomandat să sunați înainte la optica la care doriți consult. Consultul optometric este realizat de un optometrist, iar la finalul consultului se poate elibera prescripția de ochelari. Consultațiile optometrice sunt gratuite dacă ochelarii sunt comandați în rețeaua noastră.
Control post operator
Ce trebuie sa stii?
Controlul post-operator se realizează la intervale de timp prestabilite, după intervențiile chirurgicale. Control postoperator cataractă – se efectuează la 45 zile după intervenție, și include acuitate vizuală, tonometrie oculară și fund de ochi. Control postoperator Laser Excimer – se efectuează la o săptămână, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și include acuitate vizuală, tonometrie oculară și fund de ochi. Control postoperator Vitrectomie/ dezlipire de retină/ Peeling ILM – se efectuează la 45 zile după intervenție, și include acuitate vizuală, tonometrie oculară, fund de ochi și tomografie retiniană sau ecografie (după caz). Control după tratament – se efectuează în funcție de recomandările medicului și de tipul tratamentului, și este comunicat după finalizarea acestuia.
Consult pediatric
Ce trebuie sa stii?
Consultațiile pediatrice se adresează tuturor grupelor de vârstă, de la nou născut, până la 18 ani. Există metode specifice și aparatură performantă adecvate vârstei și nivelului de colaborare al copilului. Pentru copilul mic, determinarea refracției (dioptriilor ) se realizează de la distanță cu ajutorul aparatului PLUSOPTIX, care furnizează, cu mare precizie, date despre eventuale vicii de refracție ale copilulului. Astfel puteți afla încă de la vârsta de sugar, dacă copilul dumneavoastră va trebui să poarte ochelari pentru o vedere bună. În cadrul consultației se pot depista diverse afecțiuni care pot duce la o vedere scăzută în timp, în cazul lipsei sau întârzierii tratamentului:
- vicii de refracție
- ambliopie
- strabism
- cataractă congenitală
- glaucom congenital
- afecțiuni retiniene
- infecții și inflamații ale ochiului
- anomalii ale pleoapelor
Sistem VTS pentru Ambliopie
Ambliopia este o afecțiune oftalmologică, ce debutează în perioada copilăriei, pe un fond patologic cu strabism sau vicii de refracție și poate afecta unul sau ambii ochi. Este supranumită și „ochiul leneș”. În primii ani de viață, vederea copiilor se dezvoltă constant. Ochii învață să adapteze acuitatea (claritatea) vederii, învață simțul profunzimii și al distanței, precum și alinierea corectă și paralelă a globilor oculari (ochilor). Se formează astfel vederea normal binoculară. Dacă apare un defect genetic sau patogen de vedere, de exemplu atunci când copilul privește cu un ochi înainte iar cu celălalt în altă direcție, se instalează strabismul. Acesta trebuie tratat de la primele simptome, pentru a ajunge la o recuperare cât mai avansată. Dacă strabismul nu este corectat la timp, se instalează ambliopia. Ambliopia mai poate fi corelată și cu prezența altor factori precum: vicii de refracție (miopie, hipermiopie, astigmatism); afecțiuni la nivelul corneei, cristalinului, vitrosului; cataractă sau leucoame corneene, etc. Ambliopia este o afecțiune prin care vederea este deteriorată pe o perioadă durabilă. La copiii cu o vedere sănătoasă, semnalele de la ambii ochi sunt trimise spre creier. Atunci când copilul prezintă strabism, unul dintre ochi, privind spre altă direcție decât celălalt, va trimite semnale defectuoase, cu întârziere sau chiar deloc spre creier. Astfel, creierul nu mai este capabil să suprapună cele două imagini primite în timpi diferiți, sau în axe diferite de la globii oculari (ochi), iar mai devreme sau mai târziu, activitatea ochiului afectat se va diminua. Practic, ochiul afectat se consideră suprasolicitat și refuză să mai trimită semnale spre creier. De aici și numele de „ochi leneș”. Simptome:
- Închiderea unui ochi în momentele în care privește spre ceva
- Mișcări anormale ale capului
- Scăderea vederii (mai ușor de comunicat acest aspect cu copiii mai mari)
- Privire încrucișată
- Clipirea repetată și cu o frecvență mai mare, poate indica o suprasolicitare de adaptare a vederii
Puteți efectua un exercițiu pentru a evidenția un posibil simptom: acoperiți cu o mână ochiul stâng, în timp ce copilul privește spre televizor sau desenează. Repetați această mișcare și pentru ochiul drept. Dacă copilul prezintă disconfort la acoperirea unuia dintre ochi, acest lucru poate sugera o posibilă problemă de vedere. Tratamentul ambliopiei se realizează în general prin forțarea ochiului cu probleme, să vizualizeze normal. Vision Therapy System (VTS), este primul aparat de optometrie computerizată cu rezultate foarte bune în recuperarea vederii copiilor, în procent chiar de 100% la cei cu vârste sub 7 ani. Terapia vizuală cu ajutorul aparatului Vision Therapy System (VTS), este un mod distractiv și foarte bine tolerat de copii.