Consultatii

Consultațiile în clinicile Dr. Holhoș se fac pe bază de programare.
Pacientul beneficiază de un consult complet în cadrul clinicii, aceasta presupunând următoarele proceduri: măsurarea dioptriilor cu auto refractometru computerizat, prescrierea corecției optice, prescrierea lentilelor de contact, măsurarea tensiunii intraoculare și examinarea fundului de ochi.
Dacă, pentru stabilirea diagnosticului, medicul va avea nevoie de investigații suplimentare, acestea se pot efectua în clinică, costurile nefiind incluse în costul consultației.

Actele necesare și pregătirea pentru consult

 • pacienți minori sub 14 ani – certificatul de naștere
 • pacienți minori, cu vârsta între 14-18 ani – cartea de identitate
 • pacienți adulți – cartea de identitate sau pașaport

Totodată, vă rugăm, dacă purtați ochelari, să îi aduceți, pentru a-i măsura, împreună cu plicul sau prescripția acestora.
Mulți pacienți se întreabă de ce e nevoie de actul de identitate. Deoarece fișa pacientului este un act medico-legal, actul de identitate se utilizează pentru a verifica datele de pe fișă, în cazul în care sunteți deja pacientul nostru, sau pentru a completa o fișă nouă.
Este recomandat ca doamnele să nu folosească produse de machiaj înaintea consultului.
Din cauza picăturilor de dilatare care se pun în ochi, apare efectul vederii în ceață, de aceea nu este recomandat să conduceți autoturismul. Vederea în ceață poate persista până la 3 ore.

Care sunt simptomele care indică o urgență oftalmologică?

 • pierderea bruscă a vederii cu sau fără reluarea ei (totală sau parțială)
 • cercuri luminoase în culorile curcubeului, în jurul surselor de lumină
 • deformarea conturului obiectelor
 • pierdere/ îngustare de câmp vizual
 • fulgere sau musculițe „zburătoare” apărute în număr mare, brusc
 • traumatism în zona capului și/ sau a ochilor
 • apariția bruscă a unei pete/perdele negre
 • dureri intense oculare și orbitare, pupilă dilatată, ochi roșu
 • ochii roșii, iritați, mâncărimi locale, pleoape umflate, secreții
 • arsuri chimice
 • corpi străini oculari/intra oculari

Când este recomandat consultul oftalmologic?

 • oricând observați scăderea acuității vizuale, sau experimentați un simptom enumerat mai sus
 • atunci când părinții sunt purtători de ochelari (miopie, hipermetropie, astigmatism) copiii trebuie să facă anual un consult oftalmologic pentru a diagnostica și trata din timp viciul de refracție
 • în jurul vârstei de 40-45 de ani apare oboseala la aproape, la distanța pentru citit. Este vorba de presbiopie, ceea ce ne face să avem nevoie de ochelari de aproape.
 • o dată la 2 ani până la vârsta de 60 de ani
 • anual după vârsta de 60 de ani

Consultații de urgență

În cadrul clinicilor noastre, se efectuează consultul în regim de urgență, în timpul orelor de program (L-V 9-18, S 10-14). Au prioritate pacienții care au deja programare, dar dacă aveți o urgență, vă rugăm să sunați întâi pe numerele de telefon aferente clinicilor, pentru a vă asigura de disponibilitatea unui medic. Colegele de la recepție vă vor comunica pașii următori pentru a beneficia de consultația de urgență.

Consultații optometrice (pentru stabilirea dioptriilor)

Consultul optometric, pentru stabilirea dioptriilor, se poate face fără programare, deși este recomandat să sunați înainte la optica la care doriți consult. Consultul optometric este realizat de un optometrist, iar la finalul consultului se poate elibera prescripția de ochelari. Consultațiile optometrice sunt gratuite dacă ochelarii sunt comandați în rețeaua noastră.

Sistem VTS pentru Ambliopie

Ambliopia este o afecțiune oftalmologică, ce debutează în perioada copilăriei, pe un fond patologic cu strabism sau vicii de refracție și poate afecta unul sau ambii ochi. Este supranumită și „ochiul leneș”. În primii ani de viață, vederea copiilor se dezvoltă constant. Ochii învață să adapteze acuitatea (claritatea) vederii, învață simțul profunzimii și al distanței, precum și alinierea corectă și paralelă a globilor oculari (ochilor). Se formează astfel vederea normal binoculară. Dacă apare un defect genetic sau patogen de vedere, de exemplu atunci când copilul privește cu un ochi înainte iar cu celălalt în altă direcție, se instalează strabismul. Acesta trebuie tratat de la primele simptome, pentru a ajunge la o recuperare cât mai avansată. Dacă strabismul nu este corectat la timp, se instalează ambliopia. Ambliopia mai poate fi corelată și cu prezența altor factori precum: vicii de refracție (miopie, hipermiopie, astigmatism); afecțiuni la nivelul corneei, cristalinului, vitrosului; cataractă sau leucoame corneene, etc. Ambliopia este o afecțiune prin care vederea este deteriorată pe o perioadă durabilă. La copiii cu o vedere sănătoasă, semnalele de la ambii ochi sunt trimise spre creier. Atunci când copilul prezintă strabism, unul dintre ochi, privind spre altă direcție decât celălalt, va trimite semnale defectuoase, cu întârziere sau chiar deloc spre creier. Astfel, creierul nu mai este capabil să suprapună cele două imagini primite în timpi diferiți, sau în axe diferite de la globii oculari (ochi), iar mai devreme sau mai târziu, activitatea ochiului afectat se va diminua. Practic, ochiul afectat se consideră suprasolicitat și refuză să mai trimită semnale spre creier. De aici și numele de „ochi leneș”. Simptome:

 • Închiderea unui ochi în momentele în care privește spre ceva
 • Mișcări anormale ale capului
 • Scăderea vederii (mai ușor de comunicat acest aspect cu copiii mai mari)
 • Privire încrucișată
 • Clipirea repetată și cu o frecvență mai mare, poate indica o suprasolicitare de adaptare a vederii

Puteți efectua un exercițiu pentru a evidenția un posibil simptom: acoperiți cu o mână ochiul stâng, în timp ce copilul privește spre televizor sau desenează. Repetați această mișcare și pentru ochiul drept. Dacă copilul prezintă disconfort la acoperirea unuia dintre ochi, acest lucru poate sugera o posibilă problemă de vedere. Tratamentul ambliopiei se realizează în general prin forțarea ochiului cu probleme, să vizualizeze normal. Vision Therapy System (VTS), este primul aparat de optometrie computerizată cu rezultate foarte bune în recuperarea vederii copiilor, în procent chiar de 100% la cei cu vârste sub 7 ani. Terapia vizuală cu ajutorul aparatului Vision Therapy System (VTS), este un mod distractiv și foarte bine tolerat de copii.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare