Intervenția chirurgicală Crosslinking pentru keratoconus

Keratoconus este o boală degenerativă care se manifestă prin deformarea și subțierea progresivă a corneei. Apare de obicei în adolescență, afectează atât bărbații cât și femeile, și progresează până la maturitate.

Care sunt factorii care cauzează keratoconus?

 • factori genetici – defecte calitative la nivelul fibrelor de colagen din alcătuirea corneei
 • factori de mediu – expunere prelungită la radiațiile UV
 • factori endocrini – disfuncții ale glandei tiroide
 • factori imunologici
 • factori fizici – frecatul ochilor, purtarea îndelungată a lentilelor de contact (peste 10 ani, mai mult de 10 ore pe zi)
 • diverse atopii.

Cum îți dai seama că ai nevoie de intervenție Crosslinking pentru keratoconus?

O cornee sănătoasă seamănă cu o cupolă clară și rotundă. Situat în partea din față a ochiului, corneea este cea care te ajută să vezi, concentrând lumina care intră prin ochiul tău.

Cu toate acestea, la persoanele cu keratoconus, corneea prezintă o deficiență legată de fibrele de colagen, care servesc ca un fel de suport structural. Fără aceste legături, corneea începe să se deformeze, luând formă de con. Această deformare are ca rezultat o vedere neclară, distorsionată, pe măsură ce corneea slăbește și se subțiază. Condiția, care poate afecta semnificativ vederea, este dificil de tratat cu ochelari sau lentile de contact. Cazurile severe de keratoconus pot necesita chiar transplant de cornee.

Simptomele keratoconusului includ de obicei vederea încețoșată sau distorsionată și o sensibilitate crescută la lumină.

Pentru diagnosticarea keratoconusului, sunt necesare mai multe investigații legate de suprafața corneei și grosimea acesteia:

 • Keratometrie
 • Pahimetrie
 • Topografie corneană
 • Microscopie speculară

După investigații medicul specialist va stabili gradul de evoluție al bolii, dacă este progresivă sau stabilizată.

Pacienții cu vârsta sub 40 de ani, necesită tratament în cel mai scurt timp.

Pacienții cu vârsta peste 40 de ani, necesită tratament, dar boala este deja stabilizată în mod natural o dată cu înaintarea în vârstă.

Ce presupune operația de Crosslinking pentru keratoconus?

Până de curând, pacienții cu keratoconus nu aveau opțiuni de tratament disponibile. Tratamentul chirurgical de preferință pentru keratoconos se numește Crosslinking. Metoda folosită este crosslinking fotooxidativ cu riboflavină prin procedeul transepitelial. Acest tratament crește rezistența mecanică a corneei prin crearea unor noi legături între fibrele de colagen din structura corneei ceea ce încetinește deformarea acesteia (oprim evoluția bolii) și în general se obține o îmbunătățire a acuității vizuale. Intervenția chirurgicală corneană Cross-Linking (CXL) este o procedură menită să oprească evoluția keratoconusului. Aceasta a apărut ca un tratament de substituție pentru operația de transplant de cornee. Este un tratament chirurgical cu un nivel scăzut de invazivitate, care constă în utilizarea efectului combinat al vitaminei B2 și razelor ultraviolete.

Se realizează sub anestezie locală cu picături. Se pune un dispozitiv ce ține ochiul deschis și se administrează picături cu riboflavină (vitamina B2) care pătrund spre straturile profunde. Pacientul va fi așezat sub lampa UV-A aproximativ 30 de minute și la sfârșit se aplică o lentilă de contact terapeutică. Rezultatele se păstrează pentru cel puțin 10 ani de la efectuarea tratamentului, dar este nevoie de control periodic.

În clinicile Dr. Holhoș utilizăm aparate Vega CBM-X-Linker, care permit realizarea intervenției de Cross-Linking fotooxidativ cu riboflavină, fără îndepărtarea epiteliului cornean. Aparatele sunt dotate cu cameră video integrată și posibilitatea ghidajului de pe ecran.

Crosslinking-ul transepitelial este în prezent singura intervenție minim invazivă prin care se poate stabiliza corneea și opri evoluția keratoconus-ului. Rezultatele sunt mai bune dacă se intervine în stadiile incipiente ale bolii. Procedura este confortabilă, nu doare și are risc scăzut postoperator. Este o procedură ambulatorie care durează de obicei aproximativ o oră.

La ce să te aștepți după operația pentru keratoconus?

După procedură, va fi plasată pe ochi o lentilă de contact specială, pentru a reduce disconfortul și pentru a facilita vindecarea. Se vor prescrie picături antibiotice topice și antiinflamatoare.

Studiile au descoperit că majoritatea pacienților cu keratoconus vor rămâne stabili sau vor obține o îmbunătățire a formei corneene, ceea ce este foarte semnificativ pentru persoanele cu keratoconus progresiv, care altfel ar putea duce la pierderea severă a vederii. 

Este posibil să aveți o sensibilitate crescută la lumină și să aveți o vedere mai slabă timp de aproximativ 1-3 luni după operație, precum și un disconfort general la ochiul afectat. Unii pacienți descriu acest disconfort ca pe o senzație de arsură. 

După operația de crosslinking, este posibil să aveți nevoie de ochelari sau lentile de contact noi. Dacă aveți dureri mai severe, contactați imediat medicul dumneavoastră.

Ce complicații pot să apară după operația de Crosslinking pentru keratoconus?

Ca și în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale, există riscuri legate de această operație.

Deoarece operația de crosslinking include îndepărtarea epiteliului corneean (stratul subțire de pe suprafața corneei), riscurile pot include ceață epitelială, defect al epiteliului corneean (întreruperea celulelor suprafeței) și vindecarea epitelială întârziată. 

Alte riscuri pot include cheratita infecțioasă, opacitatea corneei, scăderea acuității vizuale, vederea încețoșată, cicatricile stromale și striațiile corneene (apariția liniilor albe fine în câmpul vizual). Cheratita ulcerativă sau inflamația severă a ochiului este un alt efect secundar potențial.

Operația de crosslinking este asociată cu o rată scăzută de riscuri și complicații. 

Care sunt recomandările specialistului după operația de Crosslinking pentru keratoconus?

Iată ce trebuie să știți pentru a vă îngriji ochii:

 • Este posibil să aveți disconfort pentru câteva zile. 
 • Medicul vă va pune o lentilă de contact în ochi pentru a-l ajuta să se vindece. 
 • Este important să nu vă frecați ochii timp de 5 zile după procedură.
 • Este posibil să aveți sensibilitate la lumină.
 • Ar trebui să așteptați una până la trei zile după operație înainte de a începe orice sport
 • Pentru a preveni infecția, poate fi necesar să așteptați până la două săptămâni după operație sau până când medicul vă sfătuiește altfel, înainte de a utiliza loțiuni, creme sau machiaj în jurul ochiului. 
 • Nu vă frecați deloc ochiul, doar tamponați ușor sub ochi
 • Sunt posibile dușuri și băi, dar evitați să vă pătrundă apă în ochi
 • Puteți să vă întoarceți la locul de muncă și la rutina zilnică obișnuită în ziua următoare operației

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare