Intervenția chirurgicală Crosslinking pentru keratoconus

Keratoconus este o boală degenerativă care se manifestă prin deformarea și subțierea progresivă a corneei. Apare de obicei în adolescență, afectează atât bărbații cât și femeile, și progresează până la maturitate.

Factorii care cauzează keratoconus

 • factori genetici – defecte calitative la nivelul fibrelor de colagen din alcătuirea corneei
 • factori de mediu – expunere prelungită la radiațiile UV
 • factori endocrini – disfuncții ale glandei tiroide
 • factori imunologici
 • factori fizici – frecatul ochilor, purtarea îndelungată a lentilelor de contact (peste 10 ani, mai mult de 10 ore pe zi)
 • diverse atopii.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea keratoconusului, sunt necesare mai multe investigații legate de suprafața corneei și grosimea acesteia:

 • Keratometrie
 • Pahimetrie
 • Topografie corneană
 • Microscopie speculară

După investigații medicul specialist va stabili gradul de evoluție al bolii, dacă este progresivă sau stabilizată.

Pacienții cu vârsta sub 40 de ani, necesită tratament în cel mai scurt timp.

Pacienții cu vârsta peste 40 de ani, necesită tratament, dar boala este deja stabilizată în mod natural o dată cu înaintarea în vârstă.

Intervenția chirurgicală Crosslinking fotooxidativ cu riboflavină

Tratamentul chirurgical de preferință pentru keratoconos se numește Crosslinking. Metoda folosită este crosslinking fotooxidativ cu riboflavină prin procedeul transepitelial. Acest tratament crește rezistența mecanică a corneei prin crearea unor noi legături între fibrele de colagen din structura corneei ceea ce încetinește deformarea acesteia (oprim evoluția bolii) și în general se obține o îmbunătățire a acuității vizuale. Intervenția chirurgicală corneană Cross-Linking (CXL) este o procedură menită să oprească evoluția keratoconusului. Aceasta a apărut ca un tratament de substituție pentru operația de transplant de cornee. Este un tratament chirurgical cu un nivel scăzut de invazivitate, care constă în utilizarea efectului combinat al vitaminei B2 și razelor ultraviolete.

Se realizează sub anestezie locală cu picături. Se pune un dispozitiv ce ține ochiul deschis și se administrează picături cu riboflavină (vitamina B2) care pătrund spre straturile profunde. Pacientul va fi așezat sub lampa UV-A aproximativ 30 de minute și la sfârșit se aplică o lentilă de contact terapeutică. Rezultatele se păstrează pentru cel puțin 10 ani de la efectuarea tratamentului, dar este nevoie de control periodic.

În clinicile Dr. Holhoș utilizăm aparate Vega CBM-X-Linker, care permit realizarea intervenției de Cross-Linking fotooxidativ cu riboflavină, fără îndepărtarea epiteliului cornean. Aparatele sunt dotate cu cameră video integrată și posibilitatea ghidajului de pe ecran.

Crosslinking-ul transepitelial este în prezent singura intervenție minim invazivă prin care se poate stabiliza corneea și opri evoluția keratoconus-ului. Rezultatele sunt mai bune dacă se intervine în stadiile incipiente ale bolii. Procedura este confortabilă, nu doare și are risc scăzut postoperator.

Ca și indicații, se recomandă

 • Stadium I II II III de keratoconos
 • Evoluție în ultimele 6-12 luni: keratometrie-pahimetrie-topografie
 • Grosimea corneei > 350pm
 • Cornee transparentă la evaluarea specialistului la biomicroscop

Rezultatul se observă în câteva luni, dar vindecarea uneori se poate prelungi până la 6-9 luni.

Când acest tratament nu oferă rezultatele așteptate sau diagnosticul de keratoconos este unul în stadiu avansat sau apar complicații precum edem cornean ireversibil, se recomandă să se efectueze un consult pentru o intervenție de transplant de cornee.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare