Ochelarii cu protectie pentru calculator: ce sunt și ce avantaje au?

Ultimii doi ani au avut un impact puternic asupra modului în care ne raportăm la tehnologie. Pandemia și, implicit, școala online și job-urile remote au crescut semnificativ timpul petrecut în fața ecranelor. Un studiu realizat de Comparitech arată că media în cazul românilor e de 7h 9m. Cu toate acestea, cercetările noastre arată că doar 14% dintre români poartă ochelari de protecție pentru calculator.

Ar trebui să porți ochelari de protecție pentru calculator?

Dacă ai ajuns să citești acest articol, cel mai probabil, răspunsul este da. 

Cele mai frecvente situații în care ai avea nevoie de o pereche de ochelari cu protecție sunt:

 • Dacă petreci mult timp la calculator, pe telefon sau tabletă. Dacă faci asta în interes de serviciu, cele 8 ore pe zi în fața laptopului impun purtarea unor lentile cu protecție pentru calculator. Dacă e doar în interes personal, e posibil să nu-ți dai seama cât de mult timp stai pe rețelele de socializare. Și în acest caz, ar fi indicat să apelezi la o metodă suplimentară de protecție a ochilor.  
 • Dacă te uiți mult la televizor. La fel ca în cazul telefoanelor și tabletelor, și timpul petrecut uitându-te la meciurile preferate sau Netflix îți poate provoca dureri de cap, senzația de arsură oculară și vedere încețoșată. Cea mai eficientă soluție ar fi purtarea unor ochelari de protecție pentru calculator, prevăzuți cu filtru împotriva luminii albastre. 

Ce înseamnă lentilele cu protecție pentru calculator?

Ochelarii pentru calculator sunt dotați cu un filtru special, care apără ochiul de lumina albastră și garantează protecție, fără ca tu să resimți vreun disconfort vizual.

Lumina albastră este emanată de sursele de lumină artificială și trece prin cornee și cristalin, afectând în mod direct retina. Cu timpul, lumina albastră poate provoca vicii de refracție sau diferite afecțiuni oftalmologice

Chiar dacă porți ochelari de vedere progresivi, bifocali sau heliomați, poți aplica lentilelor un filtru de protectie pentru ecrane.

Care sunt principalele beneficii ale unor ochelari protecție calculator?

 • Îmbunătățesc vederea fiindcă diminuează reflexia luminii și intensitatea culorilor, mărind astfel contrastul. Asta se datorează numărului mai mic de fotoni care ajunge la ochi. 
 • Blochează lumina albastră. În funcție de brand, ochelarii cu protecție pentru calculator pot filtra între 31% și 36,5% din lumina albastră și violetă. Dacă obișnuiești să lucrezi seara, ochelarii de protecție neutralizează lumina albastră provenită din sursele artificiale și ajută organismul să-și mențină bioritmul natural și după apusul soarelui.
 • Blochează razele ultraviolete. Pe termen lung, acestea pot afecta sănătatea, provocând cataractă, degenerație maculară sau cancer de piele. 
 • Filtrele colorate permit relaxarea totală a mușchilor oculari. Poți opta pentru lentile antireflex – galbene, roz, albastre sau verzi. 

Alte avantaje:

 • Pot fi dotați cu straturi ultra-hidrofobe, oleofobe și antistatice, ce resping impuritățile și murdăria, și reduc astfel frecvența de curățare a lentilelor cu protecție pentru calculator.
 • Sunt rezistenți la zgârieturi.
 • Sunt rezistenți la substanțe chimice.

Ochelarii de protecție și sindromul ochiului uscat

Daca te lupti cu sindromul ochiului uscat, ochelarii cu protecție pentru calculator pot sa te ajute foarte mult in lupta cu aceasta afectiune. Lentilele cu filtru pentru calculator sunt recomandate atât adulților, cât și copiilor, precum și persoanelor care poartă ochelari de vedere, dar și celor care nu au dioptrii.

Alte metode pentru a combate suprasolicitarea ochilor sunt:

 • Să aplici regula de 20/20/20. La fiecare 20 de minute, clipește de 20 de ori și privește timp de 20 de secunde, la o distanță de 20 de pași (cel puțin 6 m).
 • Dacă lucrezi la calculator, amplasează ecranul sub nivelul ochilor.
 • Ia pauze regulate din fața ecranelor și închide ochii intermitent, intens.
 • Evită să stai în fum de țigară.
 • Apelează la picături de ochi, pentru a-i păstra hidratați.

Dacă te confrunți cu o problemă oftalmologică, programează-te la o consultație într-una dintre clinicile Dr. Holhoș. Echipa de profesioniști și tehnologia de ultimă oră te asigură de investigații, intervenții și tratamente de calitate. 

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare