Vizsgálatok

Dr. Holhos klinikáin a vizsgálatok előzetes bejelentkezés alapján történnek.
A páciens a klinikán teljes körű szakrendelésen vesz részt, amely a következő eljárásokat foglalja magában: a dioptriák mérése számítógépes autorefraktométerrel, optikai korrekció felírása, kontaktlencse felírása, intraokuláris nyomás mérése és a szemfenék vizsgálata.
Ha a diagnózis felállításához az orvosnak további vizsgálatokra lesz szüksége, ezeket a klinikán lehet elvégezni, amelyek költségét a szakrendelés költségei nem tartalmazzák.

Szükséges okiratok és a vizsgálat előkészítése

 • 14 év alatti páciensek – születési anyakönyvi kivonat
 • 14-18 éves kiskorú páciensek – személyi igazolvány
 • felnőtt páciensek – személyi igazolvány vagy útlevél

Ha szemüveges, kérjük, a mérések elvégzéséhez hozza magával a szemüvegét is a vénnyel vagy a szemüveg borítékjával együtt.

Sok páciens csodálkozik, hogy miért van szükségük személyi igazolványra. Mivel a betegnyilvántartás egy orvosi-jogi dokumentum, a személyi igazolványt a nyilvántartásban szereplő adatok ellenőrzésére használják, ha Ön már a mi betegünk, vagy egy új nyilvántartás kitöltésére.

Javasoljuk, hogy a hölgyek a konzultáció előtt ne használjanak sminktermékeket.

A szembe kerülő pupillatágító cseppek miatt homályos látás hatása lép fel, ezért nem ajánlott autót vezetni. A homályos látás akár 3 órán keresztül is fennállhat.

Melyek azok a tünetek, amelyek szemészeti sürgősségi esetre utalnak?

 • hirtelen látásvesztés teljes vagy részleges javulással vagy anélkül
 • fényes szivárványszínű körök a fényforrások körül
 • a tárgyak körvonalának torzulása
 • a látótér elvesztése/szűkülése
 • villámok vagy hirtelen, nagy számban megjelenő „repülő” legyek
 • a fejet és/vagy a szem környékét ért trauma
 • hirtelen megjelenő fekete folt/függöny
 • intenzív szem- és szemgolyófájdalom, tág pupilla, vörös szem
 • vörös, viszkető, irritált szem, helyi viszketés, duzzadt szemhéjak, váladékozás
 • kémiai égési sérülések
 • szembeli/intraokuláris idegen testek

Mikor javasolt a szemészeti vizsgálat?

 • bármikor, amikor csökkent látásélességet észlel, vagy a fent felsorolt tünetek valamelyikét észleli
 • ha a szülők szemüvegesek (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus), a gyermekeket évente szemészeti vizsgálatnak kell alávetni a fénytörési hiba korai diagnosztizálása és kezelése érdekében.
 • 40-45 éves kor körül a szemfáradtság közeli, olvasótávolságban jelentkezik. Ezt nevezzük presbyopiának, ami miatt szükségünk van a közellátó szemüvegre.
 • 2 évente egyszer 60 éves korig
 • 60 éves kor után évente

Sürgősségi vizsgálatok

Klinikáinkon a sürgősségi ellátást rendelési időben (H-P 9-18 óráig, Sz 10-14 óráig) végezzük. Elsőbbséget élveznek azok a betegek, akiknek már van időpontjuk, de ha sürgős esetről van szó, kérjük, előbb hívja a klinikák telefonszámát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy van-e elérhető orvos. A recepción dolgozó kollégák tájékoztatni fogják Önt a sürgősségi ellátás érdekében szükséges további lépésekről.

Optometriai vizsgálatok (dioptriák meghatározására)

A dioptriák meghatározására szolgáló optometriai vizsgálatok időpont egyeztetés nélkül is elvégezhetők, bár ajánlott, hogy előzetesen hívja fel a felkeresendő látszerészt. Az optometriai vizsgálatot látszerész végzi, és a vizsgálat végén szemüvegreceptet állíthat ki. Az optometriai vizsgálat ingyenes, ha a szemüvegrendelés a hálózatunkban történik.

VTS-rendszer az amblyopia kezelésére

Az amblyopia olyan szemészeti rendellenesség, amely gyermekkorban kezdődik, a kancsalság vagy a fénytörési hibák kóros előjelei mellett, és az egyik vagy mindkét szemet érintheti. Más néven „lusta szemként” is ismert. Az első életévekben a gyermekek látása folyamatosan fejlődik. A szem megtanulja beállítani a látás élességét (élességét), megtanulja a mélység- és távolságérzékelést, és megtanulja a szemgolyók (szemek) helyes és párhuzamos beállítását. Kialakul a normális binokuláris látás. Ha genetikai vagy patogén látáshiba lép fel, például amikor a gyermek az egyik szemével előre, a másikkal pedig a másik irányba néz, beáll a kancsalság. Ezt már a legkorábbi tünetektől kezdve kezelni kell a lehető legjobb gyógyulás érdekében. Ha a kancsalságot nem korrigálják időben, akkor amblyopia alakul ki. Az amblyopiához más tényezők is társulhatnak, mint például: fénytörési hibák (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus); szaruhártya-, lencse- vagy üvegtest-betegségek; szürkehályog vagy szaruhártya-leukóma stb. Az amblyopia olyan rendellenesség, amely esetében a látás tartósan károsodik. Az egészséges látású gyermekeknél mindkét szem jelet küld az agyba. Ha egy gyermeknek kancsalsága van, a másiktól eltérő irányba tekintő szem hibás, késleltetett vagy egyáltalán nem küld jeleket az agyba. Így az agy már nem képes a szemgolyóktól (szemektől) különböző időben, vagy különböző tengelyben kapott két képet egymásra helyezni, és előbb-utóbb az érintett szem aktivitása csökken. Alapvetően az érintett szem túlterheltnek véli magát, és nem hajlandó jeleket küldeni az agynak. Innen ered a „lusta szem” elnevezés. Tünetei:

 • Egyik szem behunyása, amikor valamit néz
 • Rendellenes fejmozgások
 • Csökkent látás (ezt könnyebb kommunikálni az idősebb gyermekeknél)
 • Keresztbe néző tekintet
 • Az ismételt és gyakoribb pislogás a látás adaptív túlterheltségére utalhat.

A lehetséges tünet kimutatására végezhet egy gyakorlatot: takarja el a bal szemet az egyik kezével, miközben a gyermek a tévét nézi vagy rajzol. Ismételje meg ezt a mozdulatot a jobb szemmel. Ha gyermeke kellemetlen érzést mutat, amikor az egyik szemét eltakarja, ez lehetséges látásproblémára utalhat. Az amblyopia kezelése általában úgy történik, hogy a problémás szemet arra kényszerítjük, hogy normálisan lásson. A Vision Therapy System (VTS), az első számítógépes optometriai eszköz, amely nagyon jó eredményeket mutat a gyermekek látásának helyreállításában, a 7 év alattiak esetében akár 100%-os eredményt is nyújt. A látásterápia a Vision Therapy System (VTS) segítségével szórakoztató és a gyermekek által nagyon jól tolerált.

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.