A retina betegségei

A retina a szemgolyó mélyén, a szem hátsó részén található fényérzékeny
réteg. Ez a központi idegrendszeri szövet egy darabja, amely egy fókuszált kétdimenziós képet hoz létre, amit a retina sejtjei elektromos impulzussá alakítanak át, amely a képet a vizuális érzékelés létrehozásához közvetíti.

Milyen tüneteket tapasztalhat a retina betegségei esetén?

Számos retinabetegségnek néhány közös jele és tünete van. Ezek közé tartozhatnak:

 • Lebegő részecskék vagy pókháló látása
 • Homályos vagy torz látás (az egyenes vonalak hullámosnak tűnnek)
 • Oldalsó látótérkiesés
 • Látásvesztés
 • „Fátyol” megjelenése a szem előtt. Fontos egyértelműsíteni, hogy melyik oldalról jelent meg a „fátyol”, mivel idővel kitágulhat és elfoglalhatja az egész látómezőt.
 • Fényes foltokat észlel, mint szikrákat vagy villámokat.
 • A nézett betűk, tárgyak képének torzulása, ami azt jelzi, hogy a leválás a retina közepén jelentkezett.
 • Néha a beteg azt veszi észre, hogy vízszintes testhelyzetben a látás javul, mert a retina visszahelyeződik, míg függőleges helyzetben a látáshibák újra megjelennek, mert a retina ismét leválik az érhártyáról.
 • Fontos megjegyezni, hogy a retina leválása nem fájdalmas.

Lehet, hogy szerre, egyik szemet eltakarva kell néznie mindkét szemével, hogy észrevegye ezeket a problémákat.

Melyek a retinabetegségeket kiváltó tényezők?

Fontos, hogy észlelje a látásában bekövetkező változásokat, és gyorsan keressen fel egy szemorvost. Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha hirtelen sok lebegő részecskét, villanásokat vagy csökkent látást lát. Ezek egy potenciálisan súlyos retinabetegség figyelmeztető jelei.

A retinabetegségeket kiváltó kockázati tényezők közé tartozhatnak:

 • Öregedés
 • Dohányzás
 • Elhízás
 • Cukorbetegség vagy más betegségek
 • Szemsérülés, nagy nyomásváltozások, intenzív fizikai megterhelés
 • A családban előforduló retinabetegségek
 • Nagyfokú rövidlátás
 • Diabéteszes retinopátia
 • Intraokuláris daganatok
 • Retinadisztrófia, koraszülöttek retinopátiája (koraszülött és különösen alacsony születési súlyú csecsemőknél)

Miként előzhető meg a diabéteszes retinopátia?

A legtöbb esetben a retina károsodása az öregedéshez vagy az üvegtest leváláshoz kapcsolódik. Ezeket nehéz megjósolni vagy megelőzni. A retinakárosodás megelőzése azonban a rendszeres éves szemészeti vizsgálatokkal kezdődik. A rendszeres ellenőrzések segítenek felismerni minden olyan változást, például gyulladást, elvékonyodást vagy törést a retinán, amely retinaleváláshoz vezethet.

Milyen típusú retinabetegségek léteznek?

A leggyakoribb retina betegségek és rendellenességek közé tartoznak:

Retina leválás. Akkor következik be, amikor a retina két membránja leválik egymásról (a fényt befogadó retinamembrán leválik a táplálkozást biztosító érhártyáról). A retinaleválás lehet elsődleges, és az öregedés következtében következik be, és 50-60 év felett fordulhat elő. A retina leválását az is kiválthatja, hogy a retina alatt folyadék képződik. Gyakran olyan hirtelen megjelenő tünetekkel jár, mint a lebegő részecskék és villogó fények.

Diabéteszes retinopátia. Ha Ön cukorbeteg, a szem hátsó részén lévő kis erek (kapillárisok) károsodhatnak és bevérezhetnek a retinába és a retina alá. Ez a retina megduzzadását okozza, ami homályosíthatja vagy torzíthatja a látást. Vagy új, rendellenes hajszálerek is kialakulhatnak, amelyek megrepednek és véreznek. Ez szintén rontja a látását.

Epiretinális membrán. Az epiretinális membrán egy heg vagy finom szövetszerű membrán, amely úgy néz ki, mint egy gyűrött celofán, amely a retina felett fekszik. Ez a membrán húzhatja a retinát, ami torzítja a látást. A tárgyak homályosnak vagy ferdének tűnhetnek.

Makula lyuk. A makuláris lyuk a retina (makula) közepén lévő kis hiba. A lyuk kialakulhat a retina és az üvegtest közötti rendellenes húzódásból, vagy a szem sérülése okozhatja.

Makuladegeneráció. Makuladegeneráció esetén a retina középpontja sorvadni kezd. Ez olyan tüneteket okoz, mint a központi homályos látás vagy egy vakfolt a látómező közepén. Két típusa van – a nedves makuladegeneráció és a száraz makuladegeneráció. Sokaknál először a száraz forma jelentkezik, amely az egyik vagy mindkét szemen átmehet a nedves formába.

Retinitis pigmentosa. A retinitis pigmentosa egy örökletes degeneratív betegség. A retinát érinti, és az éjszakai és oldalirányú látás elvesztését okozza.

Milyen kezelési módszerek léteznek a retina rendellenességeire?

A kezelés fő célja a betegség előrehaladásának megállítása vagy lassítása, valamint a látás megőrzése, javítása vagy helyreállítása. Sok esetben a már bekövetkezett károsodást nem lehet visszafordítani, ezért fontos a korai felismerés. Minden eset egyedi, és a kezelésre konzultáció és alapos kivizsgálás után kerülhet sor. A retinabetegségek kezelése összetett és néha sürgős lehet.

A lehetőségek közé tartoznak:

Lézeres műtét – helyrehozhatja a retina szakadását vagy lyukát. Az orvos lézert használ a retina kis foltjain. Ez olyan hegeket hoz létre, amelyek összekötik (hegesztik) a retinát az alatta lévő szövetekkel. Az újabb retinaszakadás azonnali lézeres kezelése csökkentheti annak az esélyét, hogy retinaleválást okozzon.

A kóros erek csökkentése. A lézeres fotokoagulációnak nevezett technikával zsugoríthatjuk a szembe vérző vagy vérzéssel fenyegető abnormális új ereket. Ez a kezelés segíthet a diabéteszes retinopátiában szenvedőknek.

Vitrektómia. Ennél az eljárásnál az orvos eltávolítja a szem belsejét kitöltő gélszerű folyadékot (üvegtestet). Ezután levegőt, gázt vagy folyadékot fecskendeznek a megmaradt térbe. Vitrektómiára akkor kerülhet sor, ha vérzés vagy gyulladás borítja az üvegtestet, és akadályozza a retina láthatóságát a sebész számára. Ez a technika része lehet a retinaszakadásban, diabéteszes retinopátiában, makula lyukban, epiretinális membránban, fertőzésben, szemsérülésben vagy retinaleválásban szenvedők kezelésében.

Intravitreális injekciók. Kezelőorvosa intravitreális injekciókat javasolhat. Ez a technika hatékony lehet a nedves makuladegenerációban, diabéteszes retinopátiában vagy a szem érrepedésében szenvedők kezelésében.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.