Durerile de cap în creștetul capului pot avea mai multe cauze, începând de la stres, schimbări hormonale și oboseală oculară, până la probleme mai grave, foarte rare, precum tumori sau anevrisme cerebrale.
De obicei, mușchii sunt cei care provoacă disconfortul. Flexarea excesivă a gâtului atunci când stai la calculator, postura cocoșată sau statul încordat sunt doar câteva dintre motivele pentru care ai dureri de cap în creștetul capului.
În cadrul unui consult de specialitate, medicul va diagnostica tipul de durere de cap și va crea planul de tratament aferent. Află în continuare:
- Care sunt cauzele frecvente ale durerilor de cap în creștetul capului
- Ce afecțiuni oftalmologice sunt asociate cu acestea
- Ce boli grave pot provoca dureri de cap în creștetul capului
- Ce opțiuni de tratament există
- Când trebuie să mergi la medic
Durerile de cap în creștetul capului: Cauze
Cauzele durerilor de cap în creștetul capului pot ține de factori externi sau interni. Cei mai frecvenți sunt:
- Oboseala oculară: Disconfortul se poate declanșa după ce ai citit sau stat mai mult timp concentrat la calculator sau în telefon. Mușchii oculari sunt foarte solicitați în aceste activități și se contractă. Spasmele musculare pot duce la dureri de cap în creștetul capului.
- Stresul: E o altă cauză des întâlnită pentru durerile de cap. Nivelul ridicat de cortizol poate provoca încordarea mușchilor din spatele capului și gâtului, ceea ce va duce la durere în zona scalpului. Aceasta se resimte în general ca o presiune surdă.
- Cofeina: Poți avea dureri de cap în creștetul capului dacă nu îți bei cafeaua în mod obișnuit. Consumul regulat de cofeină provoacă dependență și, întrerupt brusc, apare migrena care poate fi interpretată ca un simptom de sevraj. Durerea poate fi moderată sau severă, dar disconfortul se diminuează după aproximativ o săptămână.
- Problemele dentare: Cariile, fisurile sau leziunile provocate de un impact pot irita nervul trigemen, stârnind dureri de cap în creștetul capului. Un alt factor declanșator e scrâșnitul dinților, lucru pe care unii oameni îl fac noaptea, în somn.
- Schimbările hormonale: Persoanele cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni pot experimenta dureri de cap în creștetul capului. La fel și femeile, înainte de menstruație, din cauza scăderii nivelului de estrogen. La fel ca durerile de cap induse de stres, și cele hormonale sunt de obicei surde, nu pulsatile.
- Odihna insuficientă: Când nu dormi suficient, principalele funcții ale corpului tău sunt afectate: temperatura, senzația de foame, nivelul de stres etc. Igiena necorespunzătoare a somnului îți poate provoca dureri de cap în creștetul capului.
- Alcoolul: Unele persoane se confruntă cu acest simptom în timp ce beau alcool sau la câteva ore după. Asta se întâmplă din cauza vaselor de sânge care se dilată. Acest tip de durere de cap e diferit de cel cauzat de mahmureală.
Durerile de cap în creștetul capului: Cauze oftalmologice
Conform Asociației Americane pentru Migrene, majoritatea durerilor de cap în creștetul capului nu sunt asociate cu o afecțiune oftalmologică. Totuși, sunt situații în care disconfortul e provocat de:
- Leziuni ale corneei
- Boli degenerative ale corneei
- Infecții oculare
- Ochi uscați
- Inflamații oculare
- Tumori în spatele ochiului
- Glaucom
- Afecțiuni ale nervului optic
- Arterită cu celule gigante
- Sindrom ischemic ocular
- Miopie sau hipermetropie necorectată
Diagnosticul pentru orice afecțiune dintre cele de mai sus trebuie să fie pus de un medic specialist, în cadrul unei consultații oftalmologice.
Durerile de cap în creștetul capului: Cauze rare
În cazuri extrem de rare, durerea de cap în creștetul capului poate apărea din următoarele cauze:
- Tumoră cerebrală: Durerea depinde de tipul și localizarea tumorii.
- Anevrism cerebral: Durerile în creștetul capului sunt un simptom frecvent pentru anevrisme (zone slăbite sau subțiate, în peretele unei artere din creier, care se umflă și se umple cu sânge). Alte simptome sunt: vederea încețoșată, vederea dublă, dificultăți de vorbire, slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului, confuzie.
- Hemoragie cerebrală: Pot fi cauzate de o leziune la cap, hipertensiune arterială, un anevrism, o tulburare de sânge sau o boală hepatică. Durerile de cap în creștetul capului sunt spontane și extrem de intense.
Tratament pentru durerile de cap în creștetul capului

Deoarece durerile de cap în creștetul capului pot avea mai multe cauze, și tratamentele diferă. Unele forme de durere de cap pot fi gestionate acasă, urmând câteva recomandări:
- Odihnește-te într-o cameră întunecată.
- Hidratează-te corespunzător.
- Aplică pe cap comprese reci.
- Apelează la tehnici de relaxare (yoga, acupunctură etc.).
Există și medicamente pe care le poți lua, fără prescripție medicală: aspirină, ibuprofen sau acetaminofen. E important de reținut că dacă ai nevoie de aceste pastile de mai mult de 3 zile pe săptămână, trebuie să mergi la medic.
Acesta îți va dezvolta un plan de tratament personalizat, în funcție de cauza subiacentă:
- Pentru cefaleea de tensiune, se vor recomanda medicamente fără rețetă, tehnici de gestionare a stresului, masaj și acupunctură.
- Pentru migrene, tratamentul poate implica atât medicamente preventive, cât și de ușurare imediată. Vorbim despre: erenumab, lasmiditan, ubrogepant, toxină botulinică de tip A, precum și medicamente inițial destinate depresiei, hipertensiunii arteriale și epilepsiei.
- Pentru nevralgie occipitală, se va recomanda odihnă și masaj. Dacă durerea e severă, pot fi administrate antidepresive. Injecțiile cu steroizi și blocurile locale ale nervilor sunt, de asemenea, o opțiune.
- Pentru hipertensiune, se recomandă perfuzie intravenoasă, pentru a reduce cât mai repede tensiunea arterială și pentru a scădea riscul de hemoragie cerebrală, accident vascular cerebral sau alte afecțiuni grave.
Dacă tratamentul prescris nu funcționează sau observi efecte adverse, discută cu medicul tău.
Când să mergi la medic?
Mergi la medic dacă, pe lângă durerile de cap în creștetul capului, ai și următoarele simptome:
- Durere care pulsează în partea din față sau laterală a capului
- Ai grețuri sau vomiți
- Vezi în ceață
- Vezi dublu
- Te doare scalpul
- Zgomotul sau lumina intensifică durerea
- Îți simți picioarele sau brațele amorțite sau slăbite
Mergi la urgențe sau sună la 112, dacă:
- Durerea de cap a apărut brusc și este extrem de intensă
- Te-ai lovit la cap
- Nu mai vezi
- Te simți confuz
- Ai dificultăți de vorbire
- Ai tulburări bruște de memorie
- Ai o temperatură ridicată
- Ai ochi roșii