Ce trebuie să știi?
Tomografia în coerență optică reprezintă una din investigațiile oftalmologice de ultimă generație care permite diagnosticarea precoce, tratamentul țintit și urmărirea corectă a unei game variate de afecțiuni oculare. Oferă o analiză de înaltă rezoluție, rapidă și non invazivă a structurilor oculare.
Acest aparat este în prezent cel mai rapid din lume cu 110.00 de scanări pe secundă.
Cum funcționează tehnologia OCT Oftalmologie?
Funcționarea OCT oftalmologic este asemănătoare ecografului clasic, dar în locul ultrasunetelor, aparatul folosește o sursă de lumină cu care se baleiază structurile oculare, înregistrând-se ulterior lumina reflectată de acestea. Achiziția imaginilor este foarte rapida (câteva secunde), aparatul emite o radiație luminoasă de tip infraroșu, astfel încât examinarea nu va produce niciun disconfort. De obicei, pentru o astfel de investigație, veți fi poziționat în fata unui ocular și vi se va recomanda să fixați un spot luminos în interiorul aparatului fără să clipiți sau să mișcați ochii timp de câteva secunde. În acest interval aparatul va capta o imagine pe care o va prelucra în mod automat și rapid, astfel încât veți putea beneficia imediat de rezultat. Investigația nu necesită anestezie, este complet nedureroasă. Pentru obținerea unei bune rezoluții a imaginii este necesară, adesea, administrarea de picături care vă vor dilata pupilele.
În ce situații se recomandă investigațiile cu OCT Oftalmologie?
OCT retinian (tomografie retiniană) constituie principala metodă de explorare a maculei (zona centrală a retinei unde se formează imaginea), fiind utilizat în diagnosticul și urmărirea unor boli oftalmologice importante precum:
- degenerescența maculară legată de vârsta;
- edemul macular de diferite cauze (diabetic, posttraumatic, post operator, din afecțiuni vasculare retiniene sau din corioretinita seroasă centrală);
- membrane situate pe suprafața retinei (de origine vasculară, inflamatorie sau cicatricială).
În toate aceste situații, OCT permite urmărirea răspunsului la tratament prin măsurarea cu înaltă precizie a unor parametri, ca de exemplu grosimea centrală a retinei.
Permite vizualizarea microvasculaturii retiniene prin modulul angiografia SOCT. Este o tehnică non invazivă, fără coloranți, care oferă o imagine clară a circulației sanguine retiniene.
Aparatul OCT oftalmologie facilitează în prezent diagnosticul precoce al glaucomului și evaluarea progresiei acestuia prin intermediul OCT de nerv optic (tomografie nerv optic).
Ce valori se pot determina la investigația de OCT Oftalmologie?
Aparatul măsoară grosimea stratului de fibre nervoase la nivelul papilei – principalul factor care demonstrează afectarea glaucomatoasă. Investigația permite compararea valorilor obținute între cei doi ochi și, de asemenea, între două examinări separate, ajutând medicul în stabilirea diagnosticului de glaucom chiar înainte de apariția modificărilor de câmp vizual sau în absența unei presiuni oculare ridicate.
Nu în ultimul rând, OCT de pol anterior este din ce în ce mai des folosit în managementul glaucomului cu unghi îngust deoarece poate evidenția detalii ale unghiului camerei anterioare și de asemenea, în imagistica corneei – după chirurgia retractivă sau transplantul de cornee.
Permite detectarea timpurie a keratoconosului, prin modulul de topografie. Oferă o hartă detaliată a curburii corneene.
Permite măsurarea lungimii axiale a ochiului necesară pentru o biometrie exactă atunci când vine vorba de schimbarea cristalinului.