Ulciorul la ochi sau orjeletul. Cauze și tratament la copii și adulți
Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor. În cele ce urmează, vom vorbi pe larg despre orjelet: ce este ulciorul la ochi și de câte tipuri poate fi, care sunt cauzele apariției, cum se manifestă ulciorul la copii și adulți, cum se poate trata, dar și cum poate fi prevenit. La final, răspundem câtorva dintre cele mai des întâlnite întrebări care vizează ulciorul la ochi.
Ce este ulciorul și de câte tipuri poate fi?
Ulciorul este o afecțiune la nivelul glandelor sebacee, prezente în grosimea pleoapelor palpebrale. Infecția stafilococică poate duce la apariția unui orjelet pe pleoapa de sus sau de jos. Boala se manifestă printr-o tumefacție, care poate fi dureroasă constant, spontan sau numai la palpare. Ulciorul la ochi se poate extinde.
Există două tipuri de ulcior:
- Ulciorul extern – E cel mai frecvent întâlnit și reprezintă o afecțiune la nivelul foliculului genelor. E vizibil pe partea exterioară a pleoapei superioare sau inferioare și, în cazul în care se extinde, o face spre exteriorul ochiului.
- Ulciorul intern – Apare pe pleoapa interioară, drept urmare a unei infecții la nivelul glandelor sebacee. De regulă, e mai dureros decât cel extern, iar în cazul în care se extinde, o face spre interiorul ochiului.
Care sunt cauzele ulciorului?
Există mai multe cauze care pot duce la apariția ulciorului la ochi. Cele mai frecvente țin de o igiena oculară deficitară, dar pot fi și alți factori.
- Ai un dezechilibru în alimentație; deficit de nutrienți și vitamine;
- Nu te odihnești suficient;
- Mergi la piscine care nu sunt igienizate corespunzător;
- Folosești prosoapele la comun;
- Folosești lentilele de contact fără să te speli pe mâini înainte și/sau nu le dezinfectezi corespunzător;
- Te freci frecvent la ochi;
- Folosești produse cosmetice a căror valabilitate a expirat;
- Folosești produse cosmetice împrumutate de la alte persoane;
- Nu te demachiezi la sfârșitul zilei;
- Suferi de alte afecțiuni (blefarită, rozacee, diabet), te confrunți cu mătreața sau ai colesterol mărit.
Cum se manifestă ulciorul la copii și adulți?
Deși poate apărea la orice vârstă, ulciorul e mai frecvent în cazul copiilor. Asta pentru că cei mici au tendința de a-și duce mâna la ochi fără să țină cont dacă sunt curați sau nu.
Și la adulți, și la copii, orjeletul se manifestă printr-un edem la nivelul pleoapei. Acesta se poate extinde, afectând și ganglionii preauriculari, dinaintea urechii, și pe cei submaxilari.
De regulă, ulciorul durează aproximativ o săptămână, iar boala evoluează astfel:
- Ai o senzație de arsură și resimți presiune și mâncărimi la nivelul pleoapei afectate. E posibil și să lăcrimezi în primă fază.
- Mai apoi, infecția devine vizibilă printr-un punct roșu-gălbui, pe linia genelor.
- Ulterior, acesta se umflă până devine o beșică ce se umple cu un lichid alb-gălbui (puroi).
- Se drenează spontan (se sparge de la sine) cam la 2-3 zile de la debutul infecției, sau chirurgical. *Notă: E esențial să nu forțezi drenarea prin presiune pentru că poți provoca o ulcerație sângerândă.
- Urmează perioada de recuperare.
Care sunt simptomele ulciorului?
Primul lucru pe care îl observi în cazul unui ulcior la ochi, e o umflătură dureroasă pe pleoape; de obicei, fix dimineața, când te trezești. Alte semne ar fi dacă:
- Îți lăcrimează ochii;
- Ți se înroșesc pleoapele;
- Vezi în ceață;
- Marginile pleoapelor se lipesc și clipești greu;
- Ai impresia că ai un corp străin în ochi;
- Ești sensibil la lumină;
- Resimți mâncărimi și o senzație de arsură;
- Pleoapa capătă un aspect căzut.
Cum se tratează ulciorul?
De regulă, ulciorul se vindecă de la sine. Totuși, există și cazuri când infecția necesită un tratament local sau general. E esențial să vezi un specialist dacă observi că inflamația și roșeața se extind pe întreaga pleoapă sau pe alte zone ale feței.
Ulcior: Tratament naturist
Pentru forma ușoară a bolii, simptomele pot fi ameliorate acasă prin aplicarea unor comprese calde, timp de 5-10 minute. Mai apoi, se masează ușor pleoapa afectată. Procedura se poate repeta de 2-3 ori pe zi. Compresele sunt menite să accelereze colectarea lichidului în interiorul pustulei, și drenarea spontană a acesteia.
Ulcior: Tratament medicamentos
Medicul oftalmolog poate prescrie antibiotice orale, antialgice, picături sau unguente cu antibiotic, pentru a trata orjeletul.
Ulcior: Tratament chirurgical
Dacă tratamentul medicamentos nu dă roade, se intervine chirurgical. Se face o anestezie locală și se folosește electrocauterul pentru a face o incizie și pentru a drena pustula. Dacă ulciorul e recurent, se recomandă efectuarea unui vaccin anti-stafilococic.
Contraindicații
Dacă te confrunți cu un ulcior,
- încearcă să nu atingi zona infectată;
- nu pune presiune pe edem, încercând să elimini forțat puroiul.
Pe durata tratamentului, nu se recomandă:
- purtarea lentilelor de contact;
- aplicarea produselor cosmetice și machiajelor.
Cât durează orjeletul?
Aproximativ o săptămână. Dacă ulciorul durează mai mult de atât sau afectează vederea, se recomandă contactarea unui medic specialist.
Cum poți preveni ulciorul la ochi?
În secțiunea în care am vorbit despre cauzele ulciorului, am pus accent pe importanța igienei oftalmologice. Pentru a preveni apariția orjeletului, e esențial să:
- Ai o igienă corespunzătoare a mâinilor și a feței;
- Eviți zonele cu mult praf;
- Nu folosești produse cosmetice expirate;
- Te demachiezi înainte de culcare;
- Porți ochelari de soare polarizați;
- Dezinfectezi corespunzător lentilele de contact, dacă porți;
- Tratezi blefarita, dacă suferi de această afecțiune.
Este ulciorul la ochi contagios?
Ulciorul la ochi se poate transmite. Dacă locuiești cu cineva care are orjelet sau dacă te confrunți chiar tu cu asta, se recomandă folosirea prosoapelor individuale, pentru a preveni transmiterea bacteriilor reziduale. De asemenea, nu se recomandă folosirea machiajelor împrumutate de la persoane.
Care e diferența dintre șalazion și ulcior?
Ulciorul poate fi confundat cu o altă afecțiune oftalmologică – șalazionul. Diferențele principale sunt că ulciorul e cauzat de o infecție bacteriană și e dureros, pe când șalazionul e o inflamație cronică, nedureroasă. Pentru a stabili exact tipul afecțiunii de care suferi și pentru a primi tratamentul corespunzător, se recomandă o consultație oftalmologică la o clinică specializată.
Dacă observi o problemă oftalmologică la tine sau la apropiații tăi, primul pas e o consultație specializată. ClinicileDr. Holhoș sunt prezente în Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Mediaș, Sibiu și Turda, și te poți programa online pentru investigații și un diagnostic avizat. Pregătirea specialiștilor noștri și dotările de ultimă oră garantează tratamente potrivite și recuperare rapidă.