Ptoza Palpebrală

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ce este ptoza palpebrală și de câte tipuri poate fi?

Ptoza palpebrală e o distrofie a mușchiului ridicător al pleoapei. Aceasta conduce la coborârea pleoapei superioare, care dă și aspectul de pleoapă căzută sau lăsată, de unde și denumirea populară. Leziunea congenitală are drept efect îngustarea spațiului dintre pleoapa superioară și cea inferioară și, implicit, micșorarea câmpului vizual a pacientului. 

Poate afecta un singur ochi (ptoză palpebrală unilaterală) sau pe amândoi (ptoză palpebrală bilaterală). 

Există mai multe tipuri ale bolii:

  1. Ptoza neurogenă – De obicei, această formă apare la copii și e cauzată de o disfuncție care perturbă inervația unuia dintre mușchii care ajută la deschiderea pleoapei.
  2. Ptoza aponevrotică – E cel mai frecvent întâlnită și e cauzată de îmbătrânirea țesuturilor tendonului mușchiului elevator.
  3. Ptoza miogenă – Apare ca urmare a unor modificări musculare. Pleoapa superioară nu își mai îndeplinește bine funcția și nu se păstrează într-o poziție normală. 
  4. Ptoza mecanică – Un chist sau o tumoră în pleoapa superioară duce la căderea pleoapei.

Care sunt cauzele pleoapelor căzute?

Cauzele ptozei palpebrală pot fi de natură musculară, neurologică, traumatică, mecanică sau aponevrotică. 

Pacientul poate suferi de „pleoapă căzută”:

  • Din naștere;
  • În contextul altor afecțiuni complexe, precum: sindromul Horner, sindromul Marcus-Gunn, tumori orbitare sau cerebrale, paralizia nervului oculomotor comun, miastenia, paralizia congenitală a nervului III sau boli autoimune;
  • După vârsta de 60 ani, când țesuturile orbito-palpebrale se relaxează și creează un exces cutanat la nivelul pleoapei superioare.

Cum se manifestă pleoapa căzută la copii și adulți?

Ptoza palpebrală poate afecta atât adulții, cât și copiii. În cazul celor mici, afecțiunea e de natură congenitală și se recomandă intervenția chirurgicală în primul an de viață. În cazul adulților, e vorba de o boală dobândită, care, de cele mai multe ori, apare ca urmare a procesului de îmbătrânire. Funcția mușchilor elevatori ai pleoapei superioare scade; la fel și elasticitatea pielii. 

Care sunt simptomele ptozei palpebrale?

Afecțiunea oftalmologică devine vizibilă prin:

  • Înroșirea ochiului afectat;
  • Impresia de corp străin în ochi;
  • Senzații de arsură, iritare;
  • Tensiune și oboseală oculară;
  • Lăcrimare și secreții de culoare albă;
  • Îngustarea fantei palpebrale și reducerea câmpului vizual (în funcție de severitatea bolii);
  • Vedere dublă;
  • Pleoapa superioară, care acoperă parțial (sau total) ochiul afectat;
  • Dificultate în închiderea ochiului bolnav;
  • Strabism;
  • Poziționarea capului pe spate pentru a compensa ptoza palpebrală. Acest lucru poate duce la un disconfort cervical cronic;
  • Ridicarea constantă a sprâncenelor, la fel, pentru a compensa micșorarea câmpului vizual. Acest lucru poate duce la migrene;
  • Asimetrii inestetice.

Cum este diagnosticată ptoza palpebrală?

E necesară o consultație oftalmologică pentru a stabili gradul de severitate al ptozei palpebrale. În timpul examinării, medicul specialist efectuează o serie de investigații pentru a afla:

  • Tipul afecțiunii – dacă ptoza e uni- sau bilaterală, neurogenă, miogenă, aponevrotică sau mecanică;
  • Cât de mult afectează vederea pacientului;
  • Mărimea ptozei palpebrale;
  • Cauzele apariției. 

Ulterior, se stabilește tratamentul. Acesta are rolul de a extinde câmpul vizual, dar și de a îmbunătăți aspectul estetic al figurii. 

Cum se tratează ptoza palpebrală?

Specialiștii din rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș recomandă operația de blefaroplastie numai în cazul în care ptoza palpebrală afectează acuitatea vizuală. Dacă dorința pacientului ține de latura estetică mai mult decât de cea funcțională, experții te sfătuiesc să vezi, în paralel, un medic dermatolog sau un chirurg plastic, pentru a obține un rezultat final cât mai satisfăcător. 

Printr-o intervenție chirurgicală, specialistul scurtează și întărește mușchiul elevator al pleoapei superioare și îl repoziționează astfel încât cei doi ochi să-și recapete acuitatea vizuală și să fie simetrici. Blefaroplastia se face sub anestezie locală și poate fi realizată atât la nivelul pleoapelor superioare, cât și al celor inferioare. 

Ptoza palpebrală: Complicații 

Netratarea acestei afecțiuni oftalmologice vine la pachet cu o serie de riscuri. Ptoza palpebrală poate conduce la: 

  • Ambliopie – boală cunoscută și sub numele de „ochi leneș”;
  • Astigmatism – curbura corneei e deformată de presiunea pusă de pleoapa care cade, fiind afectată acuitatea vizuală;
  • Torticolis – în special în cazul copiilor care își forțează capul în diferite poziții, pentru a compensa câmpul vizual incomplet.

Dacă ai probleme cu vederea, apelează la un consult specialist. Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș e prezentă în Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Mediaș, Sibiu și Turda, și te așteaptă în clinicile sale pentru a-ți oferi cea mai bună îngrijire, cu tehnologii de ultimă oră.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare