Heterocromie (Ochi de culori diferite)

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Heterocromie: Ce înseamnă și de câte tipuri poate fi?

Culoarea irisului e dată de pigmentul numit „melanină”. Acest pigment determină dacă ochii vor fi albaștri, verzi sau căprui. Mai puțină melanină face ca ochiul să fie mai deschis la culoare, pe când mai multă melanină face ca ochiul să fie mai închis la culoare. 

Heterocromia apare când irisul are mai mult de o culoare sau când nuanța unui iris diferă de a celuilalt. De regulă, afecțiunea nu prezintă alte simptome, nu e periculoasă și nici nu deranjează persoana în cauză.

Tipuri de heterocromie

Există mai multe tipuri de heterocromie:

În funcție de răspândirea culorii irisului:

 • Heterocromia completă: Ochii sunt de culori total diferite.
 • Heterocromie parțială: Doar o parte din iris are o culoare diferită (porțiunea e similară cu o felie dintr-un tort).
 • Heterocromie centrală: Irisul prezintă un inel în interior care are o culoare diferită de restul structurii. 

În funcție de modul în care se disting culorile dintre ochi:

 • Heterocromie hipocromică: Irisul anormal are o culoare mai deschisă decât cel normal.
 • Heterocromie hipercromică: Irisul anormal are o culoare mai închisă decât cel normal.

Heterocromie: Cauze

Heterocromia are mai multe cauze, în funcție de momentul apariției bolii. Dacă pacientul se naște cu ochi de culori diferite, heterocromia e ereditară, deci congenitală. Există totuși cazuri în care o persoană dezvoltă afecțiunea mai târziu în viață. Atunci, heterocromia e dobândită. 

Printre cauzele heterocromiei dobândite, se numără:

 • Diabetul zaharat
 • Traumatismele oculare
 • Hemoragiile oculare
 • Inflamația (care poate fi provocată de uveită)
 • Intervențiile chirurgicale oftalmologice
 • Ectropionul
 • Glaucomul și unele medicamente folosite pentru tratarea acestuia
 • Ocluzia centrală a venei retiniene
 • Melanoza oculară
 • Sindromul Posner-Schlossman
 • Sindromul de dispersie a pigmentului
 • Sindromul Chediak-Higashi
 • Sindromul Horner dobândit
 • Ciclita heterocromică Fuchs
 • Tumorile benigne sau maligne ale irisului

Heterocromia la copii

Simptomele heterocromiei la copii sunt: ochii de culori diferite, pupilele mici și pleoapa căzută

În cele mai multe cazuri, cei născuți cu heterocromie nu prezintă și alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, în unele cazuri, heterocromia poate fi un un semn pentru o altă boală. Cauzele heterocromiei la sugari pot fi:

 • Heterocromia benignă
 • Sindromul Horner
 • Sindromul Sturge-Weber
 • Sindromul Waardenburg
 • Pieloidismul
 • Boala Hirschsprung
 • Sindromul Bloch-Sulzberger
 • Boala von Recklinghausen
 • Boala Bourneville
 • Sindromul Parry-Romberg

Dacă observi simptomele de mai sus la copilul tău, mergi la un consult pediatric. Majoritatea bebelușilor își dobândesc culoarea definitivă a ochilor la aproximativ 9 luni de viață, deci la mijloc poate fi doar dezvoltarea naturală a pigmentului ocular. Deci, nu ai motiv de îngrijorare. Există totuși riscul unei probleme medicale mai serioase, caz în care va fi nevoie de un oftalmolog sau de o operație. În orice caz, consultul pediatric e obligatoriu pentru diagnostic.

Heterocromie: Diagnostic

Pentru a stabili dacă ai heterocromia sau nu, medicul te va întreba mai multe despre istoricul tău medical și dacă ai observat prezența altor simptome

O consultație completă va exclude cele mai multe cauze ale heterocromiei. Dacă nu pare să fie o tulburare subiacentă, nu e necesară nicio altă investigație. Dacă medicul suspectează însă o altă problemă de sănătate, atunci se vor efectua și alte teste precum analize de sânge și teste cromozomiale.

Heterocromie: Tratament

În momentul de față, heterocromia în sine nu are tratament. De obicei, afecțiunea e inofensivă și, în afară de aspectul estetic, pacienții nu au nicio altă problemă în viața de zi cu zi. În schimb, dacă heterocromia e cauzată de o boală subiacentă, medicul va propune o schemă de tratament pentru acea aceasta, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii.

Lentile de contact colorate

Dacă forma ta de heterocromie e inofensivă, dar te deranjează ochii de culori diferite, poți recurge la lentile de contact colorate. Discută cu un specialist pentru o rețetă conformă nevoilor tale și alege-ți lentilele în funcție de preferința. Folosirea unor lentile de contact colorate, fără rețetă, poate duce la leziuni oculare grave.

Dacă observi că un copil are ochi de culori diferite sau că brusc, un iris de-ai tăi și-a schimbat culoarea, nu intra în panică. Programează o consultație oftalmologică și discută cu un specialist. Acesta va determina cauza și tipul afecțiunii și o va trata în consecință. Vino în rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș. Prezenți în Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Turda, Mediaș și Târgu Mureș, echipa noastră e pregătită să-ți ofere cea mai bună îngrijire.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Anizocoria e o problemă temporară și inofensivă de cele mai multe ori. Totuși, poate semnala și o leziune sau infecție în organism. Află mai multe.

Pupilele dilatate sunt normale în situații de lumină redusă. Midriaza în schimb, poate semnala o leziune oculară sau o altă problemă mai gravă la nivelul creierului. Află mai multe.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Nistagmusul este afecțiunea oftalmologică în care ochii fac mișcări repetitive și necontrolate. Descoperă și alte simptome și opțiuni de tratament.

Discromatopsia, întâlnită și sub denumirea de discromatie, este un termen general care se referă la diverse tulburări ale vederii caracterizate prin deficiența în percepția culorilor.

„Musculițele zburătoare” sunt, de cele mai multe ori, inofensive și reprezintă o etapă normală în procesul de îmbătrânire. Află care sunt cauzele și cum poți diminua simptomele.

Alergiile oculare apar ca reacție a organismului la un alergen, provocând inflamație și mâncărimi la nivelul ochilor. Cele mai frecvente alergii oculare sunt cele sezoniere.

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Senzația de „ochi uscați” sau „ochi obosiți” se găsește, în termeni medicali, sub numele de „keratoconjunctivită uscată” sau „xeroftalmie”, și se referă la o disfuncție a filmului lacrimal.

Strabismul, cunoscut și sub numele de „vedere cruciș” sau „privire încrucișată”, e afecțiunea oftalmologică în care axa vizuală a ochilor nu este aliniată. Astfel, unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix. 

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Aceasta se poate întâlni atât la adulți, cât și la copii sau bebeluși.

Șalazionul se manifestă prin inflamarea pleoapei superioare sau inferioare. E una dintre afecțiunile oftalmologice frecvent întâlnite, și apare în momentul în care secreția glandelor sebacee de la nivelul ochiului e blocată. Șalazionul mai poate fi întâlnit și sub numele de „chalazion”.

Degenerescența maculară presupune deteriorarea maculei și, implicit, a calității vederii centrale. Această boală nu afectează și vederea periferică, deci nu poate duce la orbire completă.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.