Exoftalmie (Ochi bulbucați)

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Ce este exoftalmia?

Termenul e derivat din limba greacă și înseamnă „cu ochi proeminenți”. E folosit interschimbabil cu termenul „proptoză”, dar „exoftalmie” se referă strict la bulbucarea ochilor cauzată de o problemă endocrină. Termenul de „proptoză” e folosit pentru ochii ieșiți din orbite din alte cauze.

Orbita e o cavitate în formă de pară, „tulpina” fiind reprezentată de canalul optic. Părțile rigide ale acesteia creează un spațiu protector pentru globul ocular și țesuturile moi din jur. Cu toate acestea, există o cantitate relativ mică de spațiu gol și, prin urmare, orice inflamație în aceste țesuturi duce rapid la deplasarea înainte a globului ocular și la protruzia țesuturilor din interior.

Exoftalmia poate rezulta din:

 • Pătrunderea unui corp străin în orbită
 • Extinderea inflamației în orbită
 • Invadarea orbitei de către o nouă excrescență
 • Anomalii vasculare la nivelul orbitei

Exoftalmie – Poze

via Research Gate & Top Doctors
via Research Gate & Top Doctors

via Feel Good Contacts & Miranza
via Feel Good Contacts & Miranza

Exoftalmie: Cauze

Afecțiunea tiroidiană e principala cauză a ochilor bulbucați. Exoftalmia afectează aproximativ 30% din persoanele care suferă de boala Graves. Corpul produce prea mult hormon tiroidian, iar sistemul imunitar al corpului atacă țesutul din jur ochilor. Asta cauzează inflamația și aspectul de ochi ieșiți din orbite.

Oricine se poate confrunta cu această afecțiune, dar e mai frecventă la femeile care nu au împlinit încă 40 de ani.

Deși boala Graves e cea mai frecventă cauză a exoftalmiei, nu e singura. Ochiul sau ochii bulbucați pot apărea și dacă există ceva în cavitatea oculară, care împinge globul ocular în față. Ar putea fi vorba despre:

 • Un cheag de sânge
 • Anomalii la nivelul creierului
 • O leziune la nivelul ochiului
 • Celulită orbitală (infecție a țesutului din jurul ochiului)
 • O tumoră canceroasă sau non-canceroasă

Exoftalmie: Simptome

O persoană care suferă de exoftalmie tiroidă poate experimenta următoarele simptome:

 • Dureri în ochi
 • Ochi uscați
 • Iritație oculară
 • Fotofobie (sensibilitate la lumină)
 • Senzația de presiune în spatele și în jurul ochilor
 • Lăcrimare excesivă 
 • Diplopie (vedere dublă cauzată de slăbirea mușchilor oculari)
 • Vedere încețoșată
 • Orbire, în cazul în care nervul optic e comprimat
 • Dificultate în mișcarea ochilor, deoarece mușchii oculari sunt afectați

Alte simptome ale exoftalmiei tiroide, care nu sunt legate de ochi, includ bătăi neregulate ale inimii, anxietate, tensiune arterială crescută, poftă de mâncare crescută, scădere în greutate, diaree și tulburări de somn.

Diagnostic exoftalmie

Dacă observi că unul sau ambii ochi sunt bulbucați, programează-te la un consult oftalmologic. Primul pas din procesul de diagnosticare constă în prezentarea istoricului medical și familial. Poți lua cu tine și lista medicamentelor (cu sau fără prescripție) și a suplimentelor pe care le consumi. 

Mai apoi, doctorul va dori să afle detalii despre simptomele tale:

 • Când ai observat prima dată că ochii tăi sunt bulbucați?
 • S-au înrăutățit simptomele de atunci?
 • Ai și alte simptome, în special dureri de cap sau modificări de vedere?

După efectuarea unei examinări fizice, medicul poate solicita una sau mai multe investigații. Acestea ar putea include:

 • Test de vedere
 • Examinarea fundului de ochi
 • Examinare papilei optice, a retinei și a vaselor de sânge (cu lampă cu fante)
 • Teste de imagistică (scanări CT sau RMN)
 • Analize de sânge

Exoftalmie: Tratament

Tratamentul exoftalmiei depinde de mai mulți factori: cauza subiacentă, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

În primă fază, se recomandă o schimbare majoră în stilul de viață, și anume renunțarea la fumat. Asta pentru că studiile arată că fumatul agravează enorm exoftalmia și o face mai dificil de tratat.

Mai apoi, dacă pacientul are probleme tiroidiene, medicul va trata cauza subiacentă și va readuce nivelurile de hormoni tiroidieni la normal. În timp ce tratarea problemei tiroidiene este importantă, aceasta singură nu poate rezolva întotdeauna exoftalmia. Adesea, sunt necesare și alte tratamente. Acestea pot include:

 • Picături pentru lubrifierea ochilor
 • Ochelari de soare pentru sensibilitatea la lumină
 • Corticosteroizi
 • Medicamente care scad răspunsul imun, cum ar fi ciclosporina
 • Medicamente care blochează anumiți anticorpi, cum ar fi rituximab 
 • Radioterapie

În cazul radioterapiei, tratamentul cu radiații în doză mică e de obicei rezervat pentru cazurile mai severe și e, adesea, combinat cu corticosteroizi.

Operația e recomandată în cazurile mai grave de exoftalmie. Opțiunile chirurgicale sunt de mai multe tipuri:

 1. Decomprimare orbitală: Se mărește orbita pentru a face mai mult loc ochilor, mușchilor și țesuturilor din interior.
 2. Operarea mușchilor oculari: Aceasta poate fi efectuată pentru corectarea mușchilor oculari anormali.
 3. Operarea pleoapelor: Aceasta se face pentru a proteja corneea și globul ocular exterior, de leziuni și infecții.

Operație exoftalmie – Preț

Costul unei operații pentru exoftalmie în România depinde de mai mulți factori: severitatea afecțiunii, tipul de intervenție chirurgicală necesară, spitalul și orașul în care are loc intervenția, precum și dacă sunt implicați specialiști suplimentari sau tehnologii avansate.

În general, prețurile pentru o operație de exoftalmie pot începe de la câteva mii de lei și pot ajunge la câteva zeci de mii de lei, în funcție de caz. 

E important să consulți mai mulți medici și să ceri estimări de cost înainte de a lua o decizie. 

Complicații exoftalmie

Dacă problema nu e tratată, există riscul ca pleoapele să nu se mai poată închide când dormi, ceea ce va duce la uscarea și deteriorarea corneei. Asta crește riscul de infecție și ulcer cornean, și poate afecta permanent vederea.

Persoanele cu exoftalmie au mai multe șanse să dezvolte conjunctivită, și în special keratoconjunctivită limbică superioară, în care zona de deasupra corneei se inflamează din cauza lăcrimării și a clipitului excesiv.

Rareori, pacienților li se comprimă nervul optic sau artera oftalmică, ceea ce poate provoca orbirea.

Dacă observi simptome de exoftalmie – ochi bulbucați, dureri, ochi uscați, roșeață sau sensibilitate la lumină – e important să mergi la medic pentru a afla cauza problemei. Specialistul te va examina pentru a determina dacă exoftalmia e provocată de boala Graves sau de o altă afecțiune. În funcție de diagnostic, ți se va administra tratamentul necesar.

Alege rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș pentru a beneficia de servicii de top, tehnologie de ultimă oră și profesioniști dedicați.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Anizocoria e o problemă temporară și inofensivă de cele mai multe ori. Totuși, poate semnala și o leziune sau infecție în organism. Află mai multe.

Pupilele dilatate sunt normale în situații de lumină redusă. Midriaza în schimb, poate semnala o leziune oculară sau o altă problemă mai gravă la nivelul creierului. Află mai multe.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Nistagmusul este afecțiunea oftalmologică în care ochii fac mișcări repetitive și necontrolate. Descoperă și alte simptome și opțiuni de tratament.

Discromatopsia, întâlnită și sub denumirea de discromatie, este un termen general care se referă la diverse tulburări ale vederii caracterizate prin deficiența în percepția culorilor.

„Musculițele zburătoare” sunt, de cele mai multe ori, inofensive și reprezintă o etapă normală în procesul de îmbătrânire. Află care sunt cauzele și cum poți diminua simptomele.

Alergiile oculare apar ca reacție a organismului la un alergen, provocând inflamație și mâncărimi la nivelul ochilor. Cele mai frecvente alergii oculare sunt cele sezoniere.

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Senzația de „ochi uscați” sau „ochi obosiți” se găsește, în termeni medicali, sub numele de „keratoconjunctivită uscată” sau „xeroftalmie”, și se referă la o disfuncție a filmului lacrimal.

Strabismul, cunoscut și sub numele de „vedere cruciș” sau „privire încrucișată”, e afecțiunea oftalmologică în care axa vizuală a ochilor nu este aliniată. Astfel, unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix. 

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Aceasta se poate întâlni atât la adulți, cât și la copii sau bebeluși.

Șalazionul se manifestă prin inflamarea pleoapei superioare sau inferioare. E una dintre afecțiunile oftalmologice frecvent întâlnite, și apare în momentul în care secreția glandelor sebacee de la nivelul ochiului e blocată. Șalazionul mai poate fi întâlnit și sub numele de „chalazion”.

Degenerescența maculară presupune deteriorarea maculei și, implicit, a calității vederii centrale. Această boală nu afectează și vederea periferică, deci nu poate duce la orbire completă.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.