Ectropionul

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Care sunt cauzele ectropionului?

Această afecțiune oftalmologică poate apărea din mai multe motive, de unde și tipurile diferite de ectropion la ochi. Cele mai întâlnite cauze sunt:

 • Îmbătrânirea. Acest fenomen natural e însoțit de slăbirea mușchilor și a tendoanelor oculare, care afectează modul în care pleoapele se lipesc de ochi.
 • Bolile genetice.
 • Cicatricile sau operațiile anterioare. Acestea pot afecta felul în care pleoapa se sprijină de ochi.
 • Parezele unor nervi faciali. Paralizia lui Bell, de exemplu, afectează musculatura de la nivelul ochiului și poate duce la ectropion.
 • Cancerul. Anumite formațiuni tumorale pot afecta pleoapa, orientând-o spre exterior.

Factori de risc

Pacienții care prezintă anumite particularități sunt mai predispuși la a suferi de ectropion. Printre factorii de risc, se numără: 

 • Lentilele de contact;
 • Atingerea ochiului în mod repetat;
 • Picăturile de ochi administrate îndelung;
 • Vârsta înaintată;
 • Traumatismele anterioare;
 • Intervențiile chirurgicale suferite la nivelul ochiului;
 • Afecțiuni ale pielii care afectează și pleoapa;
 • Paraliziile faciale.

Câte tipuri de ectropion există?

Există mai multe tipuri de ectropion la ochi:

 1. Ectropionul senil sau involutiv. Acesta apare odată cu îmbătrânirea și e cel mai frecvent. 
 2. Ectropionul congenital. Pacientul îl are din naștere.
 3. Ectropionul paralitic. Are de-a face cu paraliziile faciale care afectează musculatura feței și fac ca pleoapa să se întoarcă în exterior.
 4. Ectropionul cicatricial. Se datorează traumatismelor sau operațiilor anterioare efectuate la nivelul feței. Mai poate apărea și în cazul reacțiilor alergice ale pielii. 
 5. Ectropionul mecanic. Acesta apare în urma tumorilor care separă globul ocular de pleoapă.

Care sunt simptomele ectropionului?

În mod normal, de fiecare dată când clipim, pe suprafața oculară se distribuie lacrimi, care curăță, lubrifiază și protejează ochiul împotriva rănilor sau infecțiilor. Lacrimile se retrag mai apoi în orificii din colțurile interne al pleoapei. În cazul pacienților cu ectropion la ochi, pleoapa de jos se îndepărtează de globul ocular, împiedicând retragerea adecvată a lacrimilor. Astfel, apar următoarele semne: 

 • Ochi uscați;
 • Impresia de corp străin;
 • Fotofobie (sensibilitatea la lumină);
 • Epiforă;
 • Scăderea calității vederii;
 • Durere oculară;
 • Roșeață;
 • Iritabilitate;
 • Umezire în exces;
 • Alte infecții bacteriene (Ex. conjunctivita).

Cum este diagnosticat ectropionul?

Deși ectropionul este una dintre bolile evidente ale ochiului (spre deosebire de toxoplasmoza oculară, de exemplu), specialistul va începe consultul prin analizarea istoricului medical și efectuarea unui examen ocular

Oftalmologul recurge la diverse investigații pentru a determina tonusul muscular și tensiunea fiecărei pleoape, pentru a putea determina cauzele și tipul de ectropion. Dacă nu e vorba de o afecțiune congenitală sau involutivă, specialistul examinează și țesuturile din jurul globului ocular, pentru a determina dacă boala a fost provocată de o tumoră, o cicatrice, sau o pareză facială.

Cum este tratat ectropionului?

În fază incipentă, tratamentul oftalmologic pentru ectropion constă în:

 • Unguente oculare;
 • Lacrimi artificiale (Mențiune: dacă ectropionul a fost provocat de administrarea anumitor tipuri de picături pentru ochi, acel tratament va fi întrerupt, la recomandarea specialistului).

Operația pentru ectropion

În cazurile severe, e necesară intervenția chirurgicală.

Specialiștii apelează la diferite proceduri pentru a pune pleoapa la loc, în poziție fiziologică, în funcție de tipul ectropionului.

 • Ectropionul senilsau involutiv e corectat prin îndepărtarea unui segment din pleoapa inferioară.
 • Ectropionul cicatricial presupune folosirea unei grefe de piele, pentru a putea reface planul anatomic.
 • Ectropionul paralitic poate implica și un implant în pleoapa superioară, pe lângă operarea pleoapei inferioare.

Această operația e neinvazivă, nedureroasă și se efectuează în regim ambulatoriu, cu anestezie locală. Pacientul revine la control pentru:

 • Îndepărtarea pansamentului;
 • Verificarea poziției pleoapei/pleoapelor; 
 • Eliminarea firelor de sutură. 

În unele cazuri, se administrează medicamentație postoperatorie – antibiotice sau picături – pentru a reduce inflamația și pentru a preveni infecțiile. 

Când să te prezinți la medic?

Programează-te la o consultație oftalmologică dacă:

 • Observi că una sau ambele pleoape au tendința de a se întoarce în exterior;
 • Ai ochii uscați sau, dimpotrivă, umezi în mod excesiv.

Mergi la medic de urgență dacă ai fost diagnosticat cu ectropion la ochi, și prezinți oricare dintre următoarele simptome:

 • Scăderea acuității vizuale;
 • Înroșirea puternică a ochilor;
 • Sensibilitate tot mai mare la lumină.

Acestea pot indica leziuni severe ale corneei, care afectează vederea permanent. În clinicile Dr. Holhoș, ai parte de cea mai bună îngrijire: specialiști bine pregătiți și tehnologie oftalmologică de ultimă oră.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Anizocoria e o problemă temporară și inofensivă de cele mai multe ori. Totuși, poate semnala și o leziune sau infecție în organism. Află mai multe.

Pupilele dilatate sunt normale în situații de lumină redusă. Midriaza în schimb, poate semnala o leziune oculară sau o altă problemă mai gravă la nivelul creierului. Află mai multe.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Nistagmusul este afecțiunea oftalmologică în care ochii fac mișcări repetitive și necontrolate. Descoperă și alte simptome și opțiuni de tratament.

Discromatopsia, întâlnită și sub denumirea de discromatie, este un termen general care se referă la diverse tulburări ale vederii caracterizate prin deficiența în percepția culorilor.

„Musculițele zburătoare” sunt, de cele mai multe ori, inofensive și reprezintă o etapă normală în procesul de îmbătrânire. Află care sunt cauzele și cum poți diminua simptomele.

Alergiile oculare apar ca reacție a organismului la un alergen, provocând inflamație și mâncărimi la nivelul ochilor. Cele mai frecvente alergii oculare sunt cele sezoniere.

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Senzația de „ochi uscați” sau „ochi obosiți” se găsește, în termeni medicali, sub numele de „keratoconjunctivită uscată” sau „xeroftalmie”, și se referă la o disfuncție a filmului lacrimal.

Strabismul, cunoscut și sub numele de „vedere cruciș” sau „privire încrucișată”, e afecțiunea oftalmologică în care axa vizuală a ochilor nu este aliniată. Astfel, unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix. 

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Aceasta se poate întâlni atât la adulți, cât și la copii sau bebeluși.

Șalazionul se manifestă prin inflamarea pleoapei superioare sau inferioare. E una dintre afecțiunile oftalmologice frecvent întâlnite, și apare în momentul în care secreția glandelor sebacee de la nivelul ochiului e blocată. Șalazionul mai poate fi întâlnit și sub numele de „chalazion”.

Degenerescența maculară presupune deteriorarea maculei și, implicit, a calității vederii centrale. Această boală nu afectează și vederea periferică, deci nu poate duce la orbire completă.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.