Dacriocistită: Cauze, tipuri și tratament
Dacriocistita reprezintă obstrucția canalului lacrimo-nazal. Această afecțiune oftalmologică e de natură inflamatorie, motiv pentru care pacienții se confruntă cu o secreție purulentă, sensibilitate la lumină și durere oculară.
E necesară o consultație pentru a diagnostica dacriocistita, fiindcă simptomele se pot confunda cu celulita periorbitală sau eritemul.
Află în continuare de ce apare, de câte tipuri e, cum se manifestă și ce opțiuni de tratament există.
Ce este dacriocistita?
Dacriocistita e caracterizată de inflamarea și infectarea unor componente din sistemul lacrimal.
În mod normal, lacrimile se adună în sacul lacrimal, după care sunt transportate din ochi prin canalul lacrimo-nazal, în pasajele nazale. Dacriocistita apare când există un blocaj la nivelul sacului lacrimal sau al canalului lacrimo-nazal și lacrimile nu pot fi eliminate corespunzător. În acest caz, lichidul rămâne în ochi și se infectează.
Tipuri de dacriocistită
În funcție de momentul în care apare, există 2 tipuri de dacriocistită:
1. Dacriocistita congenitală (din naștere)
Cel mai frecvent, dacriocistita e întâlnită la bebeluși și se numește congenitală (din naștere).
De obicei, apare când lichidul amniotic nu părăsește complet sistemul lacrimal al copilului după naștere. Dacriocistita neonatală se manifestă când acest lichid se infectează.
2. Dacriocistita dobândită
Totuși, pot și adulții să se confrunte cu această obstrucție, caz în care dacriocistita e dobândită. Factorii de risc care duc la asta sunt:
- Înaintarea în vârstă – apare, de regulă, la adulții de peste 40 de ani.
- Traumatismele sau leziunile – oasele rupte sau intervențiile chirurgicale la nas.
- Alte afecțiuni medicale – cele care implică sistemul imunitar sau alte tipuri de inflamații sau infecții (Ex. sinuzita).
- O structură nazală neobișnuită
- Tumorile
- Anumite medicamente – pentru tensiune arterială timolol, pentru glaucom, antiviralele sau tratamentele pentru cancer.
În funcție de durata afecțiunii, există o altă clasificare pentru dacriocistită: acută și cronică.
1. Dacriocistita acută
Dacriocistita acută apare brusc, fără să fie neapărat asociată cu o altă boală. De asemenea, se vindecă repede – de obicei, în mai puțin de 3 luni.
2. Dacriocistita cronică
Dacriocistita cronică durează o perioadă lungă de timp și e, de cele mai multe ori, asociată cu afecțiuni sistemice sau autoimune prezente în organism. Aici vorbim despre: granulomatoză, poliangeită, sarcoidoză sau lupus.
Pacienții care suferă de dacriocistită cronică pot avea și conjunctivită cronică.
Dacriocistită: Semne și simptome
Dacriocistita se poate manifesta prin:
- Dureri oculare, dar mai ales în colțul exterior și inferior al pleoapei
- Inflamație în jurul ochiului
- Ochi roșii
- Piele închisă la culoare în jurul ochiului
- Un abces sau o rană care poate crea puroi în colțul interior al pleoapelor
- Febră
- Ochi apoși
- Lăcrimare excesivă
Simptomele dacriocistitei cronice pot fi mai puțin severe decât cele ale dacriocistitei acute. În forma cronică, e posibil să ai ochi apoși, dar să nu ai febră.
Dacriocistită: Tratament
Dacriocistita neonatală dispare de la sine în aproximativ un an, timp în care bebelușii pot avea episoade recurente. Dacă afecțiunea persistă, fă o programare la un medic specialist.
Dacă ai dacriocistită acută cauzată de bacterii, se vor recomanda antibiotice orale sau intravenoase. De asemenea, pot fi utile unguentele sau picăturile oftalmologice pe bază de antibiotic. Câteva exemple de medicamente sunt:
- Amoxicilină/ acid clavulanic
- Cefalexină
- Clindamicină
- Ciprofloxacină
- Trimetoprim/ sulfametoxazol
O altă modalitate pentru a ameliora simptomele constă în comprese calde pe ochi, pe care le poți aplica acasă. Poți încerca și un masaj ușor al zonei afectate, fără să pui prea multă presiune.
Ar trebui să te simți mai bine la câteva zile după începerea tratamentului oftalmologic cu antibiotice.
Dacă tratamentul nu și-a făcut efectul, e posibil ca medicul să-ți recomande o dacriocistorinostomie. În cadrul acestei operații oftalmologice, chirurgul creează un nou canal pentru eliminarea lacrimilor tale.
Majoritatea cazurilor de dacriocistită se rezolvă cu tratament adecvat și nu au efecte pe termen lung. Totuși, există riscul complicațiilor precum formarea fistulelor lacrimale, abcese ale sacului lacrimal, meningită, tromboză de sinus cavernos, pierderea vederii și chiar deces. De aceea, e esențial să mergi la o consultație oftalmologică dacă observi simptomele unei obstrucții la nivelul canalului lacrimo-nazal.