Cefaleea de origine oculara: simptome si diagnostic
Durerile de cap acute sunt cunoscute în medicina de specialitate sub numele de „cefalee”. Uneori, durerea de cap e cauzată de oboseală, stres, efort fizic ridicat, înfometare sau menstruație. Alteori, migrenele au de-a face cu administrare anumitor medicamente, cum ar contraceptivele orale, sau consumarea alimentelor ce conțin tiramină, nitrați sau glutamat monosodic (Ex. brânzeturi cu mucegai, iaurturi, înghețată, mezeluri sau ficat de pui). Alcoolul și cofeina sunt alte substanțe care pot să provoace dureri de cap. Dar toate acestea sunt temporale și, odată cu adresarea cauzei, migrena trece. Dacă durerile sunt severe, cefaleea e semn al unor boli mai grave, caz în care un consult de specialitate e obligatoriu.
Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.
Câte tipuri de cefalee există?
Cefaleea apare în momentul în care celulele nervoase hiperactive trimit impulsuri către creier. Atunci, vasele de sânge se dilată și eliberează substanțe inflamatorii, care declanșează o durere pulsatilă. Cefaleea poate fi:
- Primară
- Migrene
- Cefalee de tip tensional, cunoscută și ca cefalee produsă de stres, cefalee idiopatică sau cefalee psihogenă
- Cefalee grupată, cunoscută și ca nevralgie migrenoasă sau ciliară, cefalgie, sindrom Horton, cefalee în ciorchine sau cefalee cluster
- Cefalee cronica
- Cefaleea progresivă cronică, știută și ca cefalee inflamatorie
- Cefalee occipitală
- Secundară (provocată de boli ale organelor învecinate, boli nervoase și boli psihice)
Cefaleea de origine oculară e o cefalee secundară, provocată de o afecțiune la nivelul ochilor. Glaucomul, tulburările de vedere și strabismul se numără printre cele mai frecvente cauze ale cefaleei oftalmologice.
Care sunt cauzele cefaleei de origine oculară?
- Cel mai frecvent se întâlnește cefaleea de origine oculară la pacienții care se confruntă cu vicii de refracție și nu fac nimic pentru a le corecta. Hipermetropia, miopia și astigmatismul sunt boli oftalmologice care afectează vederea în apropiere, la depărtare sau și în apropiere, și la depărtare, în funcție de tipul afecțiunii și de cât de avansată e. Cefaleea apare de regulă după lungi perioade petrecute în fața televizorului, a calculatorului sau a telefonului, sau după ce pacientul scrie sau citește mult. În acest caz, cefaleea de origine oculară e supraorbitară și poate iradia spre regiunile temporale și occipitale.
- Cefalee supraorbitară e și când pacientul suferă de o afecțiune la nivelul corneei, a irisului sau a corpului ciliar. Acestea sunt vizibile prin înroșirea ochilor și sensibilitate la lumină. Cefaleea e frecventa aici pentru că irisul, corpul ciliar și corneea sunt puternic inervate senzitiv.
- Strabismul e o altă afecțiune oftalmologică ce se poate manifesta prin cefalee. „Vedere cruciș” sau „privirea încrucișată” e o boală prin care vederea binoculară e afectată, iar unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix.
- Și glaucomul poate provoca cefalee. Pe lângă dureri de cap, pacientul se mai confruntă și cu: dureri la nivelul ochilor, vedere în tunel, sensibilitate la lumină, ochi roșii, greață, vărsături și vedere neclară.
Care sunt simptomele cefaleei?
Semnele cefaleei de origine oculară sunt:
- Dureri la nivelul ochilor
- Sensibilitate la lumină
- Tulburări de vedere
- Amețeli
- Senzație de greață
- Vărsături
- Tensiune arterială ridicată
- Febră
- Convulsii
- Pareze
Cum este diagnosticată cefaleea de origine oculară?
Diagnosticarea se realizează în cadrul unei consultații oftalmologice. Aceasta presupune o serie de investigații amănunțite:
- Determinarea istoricului pacientului (cât de frecvente sunt durerile de cap, când apar, care e intensitatea, ce factori le declanșează, dacă există un istoric de cefalee în familie)
- Stabilirea acuității vizuale
- Măsurarea refracției oculare
- Măsurarea tensiunii intraoculare
- Examinarea motilității oculare
- Biomicroscopia polului anterior
- Examenul fundului de ochi
- Perimetrie computerizată
- Gonioscopie
- Dacă pe lângă cefalee, pacientul prezintă și pierderi de cunoștință, se recomandă efectuarea unei electroencefalograme
- Alte investigații: tomografie computerizată, RMN, puncție lombară – în funcție de observațiile specialistului.
Cefalee la copii
Cefaleea la copii e asociată de cele mai multe ori cu viroze și infecții ale sinusurilor, urechilor sau gâtului. Alte cauze:
- Deshidratare
- Boli oftalmologice
- Afecțiuni dentare
- Lipsa somnului odihnitor
- Prea mult timp petrecut în fața ecranelor
- Meningite
- Traumatisme craniene
- Tumori pe creier
Adresează-te medicului de urgență dacă observi copii care acuză:
- Orice durere de cap, la vârste sub 4 ani
- Cefalee chiar la trezirea din somn
- Dureri de cap care devin tot mai frecvente sau intense
- Dureri de cap, febră, vărsături și senzație de greață
- Dureri de cap însoțite de vedere neclară
- Cefalee în urma unei căzături sau lovituri
- Cefalee însoțită de pierderea conștiinței
Cefalee: Tratament oftalmologic
În cazul cefaleei de origine oculară, examenul oftalmologic va determina și tipul tratamentului. Pacientului i se pot prescrie, în funcție de gravitatea afecțiunii, următoarele:
- Ochelari de vedere sau lentile de contact
- Tratament local pe bază de picături
- Tratament medicamentos (analgezice, antiinflamatoare, vasoconstrictoare)
- Operații oftalmologice cu laser
Clinicile Dr. Holhoș sunt dotate cu echipamente și tehnologii de ultimă oră din industria oftalmologică. Acestea, pe mâna specialiștilor din rețeaua Dr. Holhoș, îți vor îmbunătăți nu numai calitatea vederii, dar și calitatea vieții.