Afecțiuni ale retinei

Retina este stratul fotosensibil aflat în profunzimea globului ocular, căptușindu-l pe interior în partea posterioară. Este o bucată de țesut neuronal, care creează o imagine bidimensională focalizată ce este transpusă într-un impuls electric neuronal ce traduce imaginea pentru a crea percepția vizuală.

Ce simptome aveți în caz de afecțiuni ale retinei?

Multe boli ale retinei au unele semne și simptome comune. Acestea pot include:

 • Vederea de particule plutitoare sau pânze de păianjen
 • Vedere neclară sau distorsionată (liniile drepte par ondulate)
 • Defecte ale vederii laterale
 • Pierderea vederii
 • Apariția unui „văl” înaintea ochilor. Este important de precizat din care parte a apărut „vălul”, deoarece, cu timpul, acesta se poate extinde și poate ocupa tot câmpul vizual
 • Sesizarea unor puncte luminoase ca niște scântei sau fulgere
 • Denaturarea imaginii literelor privite, a obiectelor, ceea ce indică faptul că dezlipirea a cuprins centrul retinei
 • Uneori pacientul sesizează că în poziția orizontală a corpului vederea se îmbunătățește pentru că retina se reașază, iar în poziție verticală defectele vederii reapar, pentru că retina se desprinde din nou de membrana vasculară
 • Este important de menționat că dezlipirea de retină nu este dureroasă.

Poate că va trebui să încercați să priviți cu fiecare ochi individual pentru a observa aceste aspecte.

Care sunt factorii de risc pentru afecțiuni ale retinei?

Este important să fiți atenți la orice schimbări ale vederii dvs. și să apelați repede la un medic oftalmolog. Este nevoie de asistență medicală imediată dacă vedeți brusc multe particule plutitoare, flash-uri sau vedere redusă. Acestea sunt semne de avertizare ale unei boli retiniene potențial grave.

Factori de risc pentru bolile retiniene ar putea include:

 • Îmbătrânirea
 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Diabet sau alte boli
 • Traumatism ocular, variații mari de presiune, eforturi fizice intense
 • Un istoric familial al bolilor retiniene
 • Miopie forte
 • Retinopatie diabetică
 • Tumori intraoculare
 • Distrofie retiniană, retinopatie de prematuritate (la copiii născuți înainte de termen și mai ales cu greutate mică la naștere)

Cum poate fi prevenită retinopatia diabetică?

Majoritatea cazurilor de afecțiuni ale retinei sunt legate de îmbătrânire sau detașarea vitroasă aferentă. Acestea sunt greu de prezis sau prevenit. Cu toate acestea, prevenirea afecțiunilor retinei începe cu examinarea regulată a ochilor anual. Consultul regulat ne ajută să detectăm orice modificări, cum ar fi inflamația, subțierea sau rupturile din retină, care ar putea evolua spre detașarea retinei.

Ce tipuri de afecțiuni ale retinei sunt?

Bolile și afecțiunile frecvente ale retinei includ:

Dezlipire de retina. Se produce atunci când cele două membrane din care este compusă retina se desprind una de cealaltă (membrana retiniană care captează lumina se detașează de membrana vasculară, cea care asigură nutriția). Decolarea retinei poate fi primitivă și se produce din cauza îmbătrânirii și poate apărea la persoane de peste 50-60 de ani. O detașare a retinei este definită de prezența fluidului sub retină. Este adesea însoțita de apariția bruscă a simptomelor, cum ar fi particule plutitoare și lumini intermitente.

Retinopatia diabetică. Dacă aveți diabet, micile vase de sânge (capilare) din partea din spate a ochiului se pot deteriora și pot sângera în și sub retină. Acest lucru face ca retina să se umfle, ceea ce vă poate estompa sau distorsiona vederea. Sau puteți dezvolta capilare noi, anormale, care se rup și sângerează. Acest lucru vă înrăutățește și vederea.

Membrana epiretiniană. Membrana epiretiniană este o cicatrice sau membrană delicată asemănătoare unui țesut care arată ca un celofan încrețit care se află deasupra retinei. Această membrană poate tracționa retina, ceea ce vă distorsionează vederea. Obiectele pot apărea neclare sau strâmbe.

Gaura maculară. O gaură maculară este un mic defect în centrul retinei (macula). Gaura se poate dezvolta din tracțiunea anormală dintre retină și vitros sau poate fi cauzată de o leziune a ochiului.

Degenerescența maculară. În degenerescența maculară, centrul retinei începe să se deterioreze. Acest lucru provoacă simptome precum vederea încețoșată centrală sau un punct orb în centrul câmpului vizual. Există două tipuri – degenerescența maculară umedă și degenerescența maculară uscată. Mulți oameni vor avea mai întâi forma uscată, care poate progresa până la forma umedă în unul sau ambii ochi.

Retinita pigmentară. Retinita pigmentară este o boală degenerativă moștenită. Afectează retina și provoacă pierderea vederii nocturne și laterale.

Ce metode de tratament exista pentru afecțiuni ale retinei?

Principalele obiective ale tratamentului sunt oprirea sau încetinirea progresiei bolii și păstrarea, îmbunătățirea sau restabilirea vederii. În multe cazuri, daunele care au avut loc deja nu pot fi inversate, ceea ce face importantă detectarea timpurie. Fiecare caz este unic, și abordarea terapeutică poate avea loc după consult și investigații amănunțite. Tratamentul bolii retiniene poate fi complex și uneori urgent.

Opțiunile includ:

Operația cu laser – poate repara o ruptură sau o gaură a retinei. Medicul folosește un laser asupra unor puncte mici de pe retină. Acest lucru creează cicatrici care leagă (sudează) retina de țesutul subiacent. Tratamentul imediat cu laser al unei noi rupturi de retină poate reduce șansele ca aceasta să provoace o detașare a retinei.

Reducerea vaselor de sânge anormale. Putem folosi o tehnică numită fotocoagulare laser pentru a micșora vasele de sânge noi anormale care sângerează sau amenință să sângereze în ochi. Acest tratament poate ajuta persoanele cu retinopatie diabetică.

Vitrectomie. În această procedură, medicul îndepărtează lichidul asemănător gelului care vă umple interiorul ochiului (vitros). Se injectează apoi aer, gaz sau lichid în spațiul rămas. Vitrectomia poate fi utilizată dacă sângerarea sau inflamația acoperă vitrosul și obstrucționează vederea chirurgului asupra retinei. Această tehnică poate face parte din tratamentul persoanelor cu ruptură retiniană, retinopatie diabetică, gaură maculară, membrană epiretinală, infecție, traumatism ocular sau dezlipire de retină.

Injecții intravitreene. Medicul vă poate recomanda injecții intravitreene. Această tehnică poate fi eficientă în tratarea persoanelor cu degenerescență maculară umedă, retinopatie diabetică sau vase de sânge rupte în ochi.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare